|
Blogerzy wszystkich platform, łączcie się! Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu
|
Znalezionych wyników: 106
|
| Autor |
Wiadomość |
Temat: Co robisz kiedy nie masz natchnienia? |
pequeninha
Odpowiedzi: 80
Wyświetleń: 20587
|
Forum: Ogólnie o blogach Wysłany: 2015-01-09, 16:42 Temat: Co robisz kiedy nie masz natchnienia? |
Janina napisał/a: larossa napisał/a:
U mnie problem pojawia się zazwyczaj przy pierwszym zdaniu. Mam mnóstwo pomysłów, ale nie wiem jak zacząć. Wówczas oszukuje samą siebie, udając, że wstęp już mam za sobą i powoli kreślę całą resztę, a na końcu wracam do początku
Też tak robię! Kiedyś na jednym szkoleniu (nie z blogowania, a szkoda!) usłyszałam bardzo proste, ale w gruncie rzeczy bardzo mądre zdanie: jeśli nie wiesz gdzie zacząć, to zacznij gdziekolwiek.
Popieram. Też mam ten kompleks pierwszego zdania. Tym bardziej, że mój idol Hemingway twierdził właśnie, że wszystko się zaczyna od jednego prawdziwego zdania... Czasem racja, ale jak to się trzeba nad tą klawiaturą nakiwać, czasem godzinami!!!
Gdy absolutnie mam zator, sama prowokuję jakąś głupią sytuację i ładuję się spontanicznie w tarapaty. Jak to mówią, człowiek, który umie się śmiać z siebie, zawsze będzie miał powód do rozbawienia (a także pisania |
Temat: Rola mediów społecznościowych |
pequeninha
Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 7741
|
Forum: Promocja Bloga Wysłany: 2014-11-28, 20:59 Temat: Rola mediów społecznościowych |
Lizard_King, dużo zależy od tego, w jakiej tematyce się obracasz. Może spróbuj się zorientować, czy o koszykówce nie rozmawia się więcej na Twitterze, a nie na facebooku, czyli więcej zainteresowania naturalnie wygeneruje Ci się tam (istnieją do tego specjalne narzędzia, prześlę Ci za chwilę odpowiedniego linka).
Oczywiście jest to dość "chłodne", bardzo logiczne podejście. Nie każdemu ono pasuje. Jak pisze wyżej Htsz, nie warto się do niczego zmuszać. Sama w sumie musiałam się przełamać, żeby wysunąć nosa na facebook i na G+. Ale mój blog trudno przypiąć do jednej kategorii, z Twoim jest o wiele łatwiej
Może zainteresuj się także G+. Istnieje tam wiele grup tematycznych, do których możesz dołączyć i w nich publikować informacje o nowych postach. W przeciwieństwie do facebooka, G+ jeszcze nie tnie zasięgów tak mocno. Z drugiej strony, jeśli np. masz sporo potencjalnych zainteresowanych na facebooku (bo piszesz, że nagabują Cię znajomi), to może warto wyjść im naprzeciw. |
Temat: [Opinia] Meddiedolls - blog o lalkach |
pequeninha
Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 6814
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2014-11-25, 19:41 Temat: [Opinia] Meddiedolls - blog o lalkach |
Vashta_Nerada napisał/a: No image available - niektóre posty są tylko tekstowe i nie wiem czy na siłę wcisnąć tam jakąś miniaturkę, czy zrobić jakiś symbol/znaczek sygnalizujący brak zdjęć czy zostawić tak jak jest.
Wiesz, może zadaj o to pytanie w sekcji technicznej? Bo ja też przez jakiś czas miałam ten gadżet na blogu i wpisy tekstowe wyświetlały się po prostu jako tekst. "No Image Available" jak dla mnie sugeruje jakiś błąd. Może to coś w parametrach?
Vashta_Nerada napisał/a: Z drugiej strony to jednak głupie, bo jak w pewnym momencie zmienię język to dopiero będzie cyrk. Trzeba się było trzymać polskiego, teraz nie wiem czy mi sił starczy na zmianę wszystkich tagów i tytułów.
Skoro masz zdjęcia z zagranicy z tendencją rosnącą, może dwujęzyczność byłaby dobrym rozwiązaniem. Zacznij od przetłumaczenia najpopularniejszych postów i rób to sukcesywnie, tyle ile możesz, jeden-dwa posty w tygodniu. Nie będzie wtedy żadnego zamętu, a tylko stopniowe ulepszanie. |
Temat: [Opinia] Meddiedolls - blog o lalkach |
pequeninha
Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 6814
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2014-11-22, 18:19 Temat: [Opinia] Meddiedolls - blog o lalkach |
Vashta_Nerada napisał/a: Tzn. mniej więcej tak samo jak wcześniej, tylko kolory zmieniłam na bardziej stonowane.
Faktycznie tym razem wszystko działa. Kolory podobały mi się o wiele bardziej w wersji pierwszej, teraz jest trochę pościelowo.
Vashta_Nerada napisał/a: Chciałabym trafić do szerszego grona odbiorców niż tylko tych, którzy sami mają lalki.
Z tym trochę jest problem. Twoje sesje są fajne, ale myślę, że bez kontekstu mogą trochę ludzi odstraszać, a w najlepszym razie hm... dezorientować. Mówię tu o ujęciach bardziej erotycznych (nawiasem mówiąc, sesja bliźniaczek Neferure? Mega Z jednej strony jest to bardzo kreatywne, masz dużo wyobraźni, lalki świetnie pozują, w ogóle nie wiedziałam, że tyle można z nimi robić. Z drugiej strony bez odpowiedniego kontekstu skazujesz się chyba na niszowość.
Oczywiście fajny pomysł z tymi wycieczkami krajoznawczymi, ale jednak nie wykorzysta on całego potencjału Twoich lalek. Lalka to przecież wydumany model ciała kobiety. Myślałaś kiedyś o tym, żeby ze swoich lalek zrobić taki ironiczny komentarz do świata showbiznesu i reklamy, ogólnie do całego przemysłu, który w jakiś sposób (najczęściej wyidealizowany) pokazuje kobiece ciało?
Podobną rzecz robią na swoim blogu Niemodne Polki, tylko poziom ich zdjęć i pozowania jest na o wiele niższym poziomie niż Twój. U nich po prostu regularnie pojawia się sesja zdjęciowa z lalką (chyba Barbie), która jest parodią stylizacji polskich szafiarek + odpowiedni cięty komentarz.
Myślę, że Ty mogłabyś pójść o wiele dalej. Robić np. sesje inspirowane kultowymi ujęciami na okładkach czy w filmach. Sharon Stone w Nagim instynkcie, Catherine Zeta-Jones i jej balet w Osaczonych, Demi Moore i jej słynna ciążowa okładka, Anja Rubik, o której kościste kolanka niedawno rozpętała się w mediach burza. Tak sobie rzucam niezwiązane propozycje, musiałabyś to oczywiście trochę uporządkować, ale myślę, że taki ironiczny komentarz do kanonów piękna spotkałby się z większym zainteresowaniem niż dotychczasowe ujęcia.
Na razie przeglądałam stronę pod kontem treści, ale wyłapałam kilka kwestii technicznych:
1) niektóre posty wyświetlane po prawej stronie pojawiają się z dużym napisem: No Image Available. Jak dotąd były to posty: Unfortunate Events, Bajka o bezinteresowności..., EEE, Plaid, Little Princess Ariel, Dream a Little Dream.
Nawiasem mówiąc, dlaczego angielski? Czy spodziewasz się wejść na stronę z zagranicy?
2) W poście Porównanie Ciał... pierwszy obrazek w poście rozlał się na prawie cały ekran i szpaltę boczną.
3) Jaki jest sens dodawania etykietek, do których nie ma kontentu? Klikam w "Costume Dolls": nic. Klikam w: "That 50s": nic. To samo w "All of Africa", "Austria", "China", "Indonesia"... na tym etapie przestaję klikać. Nie wiem, czy to błąd, czy docelowo coś tam będzie, ale jeśli jeszcze nie ma, to nie powinna się pojawiać ta etykietka.
4) Nie wiem, czy zależy Ci na poprawności językowej, ale zamiast "That 50s / 60s" etc. powinno być "Those 50s / 60s" (a najlepiej to bez żadnych rodzajników).
Jeszcze chyba coś miało tu być, ale się rozpisałam, więc na razie przestanę |
Temat: [serial] Kości |
pequeninha
Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 6199
|
Forum: Filmy i seriale Wysłany: 2014-11-19, 07:23 Temat: [serial] Kości |
mkczytuje napisał/a: Osobiście wolę serial od książek, a to się rzadko zdarza;)
Ja też bardzo zdecydowanie wolę serial Książki przeczytałam tylko dwie z polecenia znajomej i nie zachwyciły mnie w ogóle.
Ten serial oglądałam chyba trzy razy od początku do końca sezonu ósmego Działa na mnie baaardzo krzepiąco. Podobno rozwiązane zagadki detektywistyczne upewniają ludzi o tym, że ze światem wszystko w porządku, dlatego tak je lubimy Fascynujące jest to, że całe prawie życie da się odtworzyć z czegoś tak skrajnie fizycznego jak solidna kość.
Oczywiście, rodzina, gdy jej powiedziałam, że oglądam na dobranoc rozkładające się zwłoki, ostatecznie straciła wszelkie złudzenia co do mojej równowagi psychicznej
Ja tam nie widzę osłabienia w późniejszych odcinkach, ale oczywiście mam sentyment, więc nie jestem obiektywna.
Uwielbiam dr Soroyan. Jest profesjonalna, seksowna, zdecydowana i ma w sobie tyle wdzięku, choć podejrzewam, że nikt by się tak szykownie nie ubierał do pracy A Booth wiadomo, musi być idealny, bo na tym jedzie cały serial |
Temat: [serial] Homeland |
pequeninha
Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 2071
|
Forum: Filmy i seriale Wysłany: 2014-11-19, 07:07 Temat: [serial] Homeland |
Bohaterką serialu jest agentka CIA Carrie Mathieson (grana przez Claire Danes). Jest świetnym zawodowcem, na dodatek obdarzona jest niezwykłą intuicją i zimną krwią. Niestety, od lat choruje na ciężką depresję maniakalną, który to problem ukrywa przed swoimi przełożonymi. Carrie dowiaduje się od swojego informatora, że amerykański jeniec wojenny przeszedł na stronę Al-Kaidy. Niedługo potem siły specjalne znajdują żołnierza, który osiem lat wcześniej zaginął w Iraku. Carrie jest przekonana, że Nicholas Brody pracuje teraz dla ściganego przez CIA terrorysty. Oczywiście, cała Ameryka (i szefostwo CIA) traktują Nicholasa jak bohatera wojennego. Carrie na własną rękę musi dociec, jaka jest prawda.
W sumie mam z tym serialem wielką i bardzo skomplikowaną relację... Trochę go lubię, trochę nienawidzę. Claire Danes jest moim zdaniem rewelacyjna i tak samo Mandy Patinkin w roli jej mentora Saula (ten sam Patinkin, co w kultowym filmie Princess Bride powtarzał: "My name is Inigo Montoya... You killed my father... Prepare to die"). Z drugiej strony, fabuła bardzo często kuleje. Pisarze się obijają czy co. No i... ja nie wiem, ale ja tej wielkiej chemii między Carrie a Nicholasem w ogóle nie widzę.
Uwielbiam natomiast jazzowy, niepokojący początek. Rzadko się zdarza, żeby jazz w ogóle pojawiał się w jakimś popularnym serialu, więc propsy za to!
Ktoś ogląda, ktoś lubi, ktoś tak jak ja nie może zrozumieć zakrętów tej fabuły?
Wklejam Wam genialny początek, mam nadzieję, że się w Polsce wyświetli, bo z copyrightami są różne przeboje:
https://www.youtube.com/watch?v=vRRpeGKNP5Y |
Temat: [opinia] blog o studiach weterynaryjnych |
pequeninha
Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 4519
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2014-11-18, 19:29 Temat: [opinia] blog o studiach weterynaryjnych |
Hey vet! Przepraszam, że przegapiłam Twoją prośbę Sprawdzam odpowiedzi także przez feed, a więc nie zawsze klikam w linki.
Printscreeny masz w załączniku. Przeglądarka: Firefox 33.1, system operacyjny Windows 7 wersja 6.1. |
pequeninha
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2014-11-14, 03:41 Temat: [opinia] blog o studiach weterynaryjnych |
vet napisał/a: I tak sobie pomyślałam, że zrobię jeszcze jedną stronę - podziękowania.
Mega pomysł. Tak sobie myślę, że może po cichu zerżnę od Ciebie pewnego pięknego dnia. Zajrzałam już na stronę i wygląda to bardzo fajnie. Napisałaś ciepło i z uczuciem. O wiele lepsza reklama dla Twoich pomocników niż mechaniczne przekierowanie.
vet napisał/a: Teraz nie powinno być już krzaczków.
Hm. W Safari (na tablecie) faktycznie wszystko jest już w porządku. Ale w Mozilli (na netbooku) znaki nadal przeskakują. Myślałam, że to może kwestia cookies, ale wyczyściłam wszystko i problem nadal trwa |
Temat: Pokaż swój fan page |
pequeninha
Odpowiedzi: 114
Wyświetleń: 38518
|
Forum: Serwisy społecznościowe Wysłany: 2014-11-13, 20:10 Temat: Pokaż swój fan page |
Ja też dopiero dziś to ogarnęłam
A mój fp jest taki: https://www.facebook.com/pelargonieisol
Głównie publikuję nowe posty + ewentualnie jakąś muzykę, bo często wspominam na blogu o ukochanych jazzowych kawałkach. Idealne tło do mojego chaotycznego Wanderlustu. |
pequeninha
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2014-11-12, 04:34 Temat: [opinia] blog o studiach weterynaryjnych |
vet napisał/a: Naprawdę nie ma tam polskich znaków? Dałabym sobie rękę obciąć, że są. Ale jestem ślepa.
Przepraszam, niejasno się wyraziłam. Chodzi o to, że przy polskich znakach czcionka przeskakuje i używana jest inna, zbliżona kolorem ale jednak inna. Faktycznie gdyby ich zupełnie nie było, raczej rzucałoby się to w oczy dość znacznie Jak na razie problem dotyczy tylko nagłówków. Skorzystaj z tego linka, który Ci wrzuciłam tam na górze, i może przeszukaj pod tym kątem forum techniczne.
vet napisał/a: sporo osób wcześniej zwracało się do mnie Ruda i stąd tamte posty. W zasadzie nie wiem, co z tym fantem począć. Zmienić na Beatę czy może na podstronie o mnie dodać informację o takim hm... pseudonimie. Jak myślisz?
Hm... oczywiście zależy to od Ciebie. Te ostatnie nowsze posty piszesz po prostu jako "ja, Beata", nie "ona, Ruda". Jeśli więc już za bardzo się z tą ksywką nie czujesz, brzmi ona mało naturalnie, to może faktycznie lepiej po prostu dodać słowo wyjaśnienia w sekcji "O mnie".
vet napisał/a: Sporo fotografii, które używam należą do mojej znajomej i to taki ukłon w jej stronę za możliwość ich wykorzystania. Blog natomiast należy do osoby, która znosiła moje wszystkie stękania dot. mojego szablonu i wprowadzała wszystkie moje zachcianki w życie. Boję się, że zginęły by na dole strony zakładce zaglądam.
Rozumiem. I zgadzam się, na dole byłyby raczej ukryte. Niech może zostaną w tym menu. Ale wiesz co? Może dopisałabyś słówko wyjaśnienia o nich w sekcji "O mnie"? Coś w rodzaju: "Dziękuję tym, bez których ten blog nie wyglądałby tak ładnie + linki", albo jakoś inaczej, od Ciebie. Bo na razie jest to trochę dezorientujące, kiedy klikam na coś w menu i przekierowuje mnie zupełnie gdzie indziej bez słowa wyjaśnienia. Myślałam, że może blog to jakiś Twój kolejny twór, że AC to również coś Twojego, bo jakby nie było, znajduję je w Twoim menu. Sporo ludzi czyta "O mnie", więc może to by ułatwiło im odbiór
Widget najpopularniejsze posty ma standardowo blogspot. Powinnaś go zobaczyć po wejściu w Layout Dodaj gadżet (czy jak to tam się po polsku nazywa) Wybierz z listy. Tyle akurat umiem |
Temat: [ocena] Blog o... no właśnie |
pequeninha
Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 3034
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2014-11-10, 18:51 Temat: [ocena] Blog o... no właśnie |
Zasadniczo jak najbardziej zgadzam się z Janiną (chyba już nie pierwszy raz . Albo rozdziel na dwa blogi, albo ogranicz się do dwóch-trzech tematów, albo mocniejsza personalizacja.
Nie wiem też, czy czytałaś ten wątek: co sądzicie o blogach o wszystkim i o niczym? Może Cię jakoś zainspiruje.
Lepiej jest także zmobilizować się i pisać bardziej regularnie. Jeśli na blogu przez tydzień nic się nie dzieje, to zwykle przestaję na niego wchodzić. Zwłaszcza że przecież piszesz, że faktycznie zmieniasz styl życia na zdrowszy, więc mnie na przykład ciekawi, co dokładnie robisz poza kiełkami To jest rzeczywiście temat na czasie, więc sporo możesz tu napisać i zdobyć wielu czytelników swoimi radami, jeśli będą ciekawe i sensowne. |
pequeninha
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2014-11-10, 18:19 Temat: [opinia] blog o studiach weterynaryjnych |
Hej vet. Miło Cię zobaczyć także tutaj
Ogólne wrażenia mam pozytywne. Piszesz ciekawie i dajesz się lubić. Posty w miarę regularne. Zresztą widzę, że bloga prowadzisz od 2011, więc nie taki on znowu malutki, jak nam tu chcesz wcisnąć, hehe Wyrazy uznania za samozaparcie i wytrwałość.
Kilka rzeczy, które rzuciły mi się w oczy:
STRONY: propsy za zakładkę "O mnie". Bardzo pożyteczna (jak mniemam) jest też strona "UP Lublin". Tylko że tak: w postach z UP przeważnie piszesz o sobie Ruda, a w "O mnie" przedstawiasz się zupełnie inaczej; dla mnie było to trochę dezorientujące. W pierwszej chwili myślałam, że Ruda to ksywka jakiegoś wykładowcy. Poza tym dla outsidera posty w linkach UP Lublin są mało zrozumiałe. Podejrzewam, że cała ta sekcja z założenia jest dla osób, które myślą o studiach tam lub już tam studiują (nie krytyka, a raczej spostrzeżenie).
Nie do końca też rozumiem ideę umieszczania w stronach linków do innego bloga czy strony facebookowej znanego Ci fotografa, czy nie można ich umieścić w dziale "Zaglądam" na dole strony?
AKAPITY W POSTACH: Przydałoby się trochę rozrzedzić tekst wyraźnymi akapitami i zrobić między nimi regularne odstępy, bo czasem wszystko zlewa się w jedno, a czasem znienacka pojawia się jakiś duży odstęp i tego... nie wygląda to estetycznie.
NAGŁÓWKI POSTÓW: Czcionka użyta przez Ciebie w nagłówkach nie ma polskich znaków. Może przyda Ci się ten temat: brakuje polskich znaków w czcionce. Użyj też wyszukiwarki.
Przydałoby się ujednolicić nagłówki: czasem piszesz je wielką literą, czasem stawiasz kropkę, czasem piszesz małą... Trochę to razi, zwłaszcza gdy się scrolluje w górę i w dół, albo chociażby gdy zestawiasz wszystko razem jak w dziale UP. Takie wrażenie nieogarnięcia (ale też weź poprawkę na mój perfekcjonizm
SZABLON: Zastanawiam się, co o nim myśleć. Wygląda bardzo fajnie, zarówno na netbooku, jak i na tablecie. Głównie zastanawiam się nad tym, że wszystkie etykietki i archiwum, czyli to, czego zwykle szukam na blogu, są na dole i trzeba ich trochę poszukać. Z drugiej strony, dzięki temu cała reszta wygląda przejrzyście i lekko, bez tego stłoczenia, które czasem towarzyszy blogom zwłaszcza na tabletach.
Aha, licznik bym w ogóle wyrzuciła, ale to oczywiście Ty rządzisz na blogu
I... ten piesek w nagłówku jest przeuroczy!!!!
To na razie kilka takich uwag do przeżucia |
| |
↑ skocz na górę ↑ | shoutbox | |
|
|
 |
|
 |