|
Blogerzy wszystkich platform, łączcie się! Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu
|
Znalezionych wyników: 106
|
| Autor |
Wiadomość |
Temat: Wpisy na blogach inspirowane rozmowami na forum Blogowicza |
pequeninha
Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 5308
|
Forum: Lista czytelnicza Wysłany: 2014-11-06, 00:09 Temat: Wpisy na blogach inspirowane rozmowami na forum Blogowicza |
A ja po założeniu tematu w kulinariach, napisałam posta o pokarmie pocieszenia. Czyli o jedzeniu, którym leczymy wszystko to, co w życiu idzie źle.
http://forum.blogowicz.in...t8366.htm#95423
http://pequeninha-docura....ocieszenia.html |
Temat: [opinia] Blog popularnonaukowy - co sądzicie? |
pequeninha
Odpowiedzi: 79
Wyświetleń: 24112
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2014-11-05, 23:56 Temat: [opinia] Blog popularnonaukowy - co sądzicie? |
Janina napisał/a: Brakuje mi zakładki 'o mnie' - kim jesteś i dlaczego jesteś najbardziej kompetentną osobą na świecie do wprowadzania mnie w meandry popularnonaukowe.
Dokładnie. Ja też tego zawsze szukam, nawet nie tylko na blogach tematycznych, bo zwykle chcę sobie chociaż wyobrazić, kto do mnie mówi.
Pod linkami też się podpisuję. Zwłaszcza jeśli ktoś chce podrążyć temat, zawsze fajnie jest je dodać. |
Temat: [opinia] Co sądzicie o moim blogu totolijo.pl |
pequeninha
Odpowiedzi: 36
Wyświetleń: 9013
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2014-11-05, 23:51 Temat: [opinia] Co sądzicie o moim blogu totolijo.pl |
No jak na kogoś, kto nie wie dokładnie o co chodzi, poradziłaś sobie świetnie, bo problem zniknął. Nie zgłaszam żadnych nowych póki co |
Temat: [opinia] blog biomedyczny |
pequeninha
Odpowiedzi: 25
Wyświetleń: 5329
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2014-11-04, 19:40 Temat: [opinia] blog biomedyczny |
Hej Biczyk. Kilka uwag:
1) PASEK WYSZUKAJ: przychylam się do tego, co mówiła Futbolowa w kwestii tego paska "Wyszukaj", zupełnie nieestetyczne rozciągnięcie, a przecież można bez problemu wrzucić ten gadżet po prawej stronie.
2) O MNIE: nad gadżetem "O mnie" jest jakby puste miejsce (?), czy nie można go przesunąć trochę wyżej? Poza tym, ten tekst ucięłabym już po pierwszym zdaniu, gdzieś po "produtków" (sic! błąd!) albo po "innych". Więcej informacji dałabym albo do osobnej zakładki, albo przesunęłabym gadżet na dół strony. Taki kloc tekstu po prawej nie skłania do lektury. Poza tym, im węższe pole tekstowe, tym mniej estetycznie wygląda justowanie bez opcji dzielenia wyrazów. W notkach mnie to nie razi, bo nie widać tych wielkich odstępów, ale tam po boku owszem.
3) HEADER i NAZWA: nie chcę Ci mieszać, ale nie rozumiem, dlaczego zmieniłeś nazwę bloga? Obecnie mamy grafikę, która nie pasuje za bardzo do tytułu, a sama nazwa jest o wiele mniej chwytliwa i kłóci się z adresem (choć ja akurat też mam ten problem, hehe). Nie myślałeś, żeby jednak wrócić do: Polowanie na zdrowie, a w opisie: Co warto jeść i dlaczego? Bo teraz też się można przyczepić, że przecież piszecie o kremach, o lekarzach, więc sprawy nie do końca "jadalne". Taka uwaga. Header podoba mi się bardzo, czcionka może trochę podstawowa, ale to kwestia gustu, grafika fajna, tylko jak napisałam, pasuje raczej do adresu bloga niż do nagłówka. Nie mam żadnych problemów, o których wspomniała Futbolowa. Aczkolwiek korzystam z małego netbooka, więc rozdzielczość jest pewnie inna.
4) NOTKI: faktycznie przydałoby się jakoś rozrzedzić ten tekst. Można oczywiście zdjęciami, ale myślę, że równie dobry, a nawet lepszy efekt można osiągnąć robiąc nagłówki co 1-2 akapity. Zerknij sobie do jakiegoś czasopisma czy chociażby Wyborczej, zobacz, jak oni to dzielą. To bardzo porządkuje tekst i myśl, a czytelnik nie dość, że dostaje trochę oddechu, to jeszcze zakamuflowane streszczenie treści, więc zwykle więcej też wyniesie z lektury.
5) STYL: Ogólnie mi się podoba, ale zdarzają się błędy ortograficzne, na szczęście z gatunku tych, które wielu ludzi popełnia, więc powiedzmy, że nie rażą (na przykład egzotyczna pisownia -by ze wszystkim Odnośnie contentu, oby tak dalej. Interesujący dobór tematów i ciekawy opis.
6) Tylko do przemyślenia: Czy nie myśleliście, żeby jednak w jakiejś zakładce "ujawnić" autorów? Nie żeby podawać od razu imiona, nazwiska i numery PESEL, ale po prostu żeby napisać, kto pisze, kim jest. Bo widzę, że w komentarzach padają o to pytania, więc to załatwiłoby sprawę. Jeśli macie jakieś medyczne / biologiczne wykształcenie, super. A jeśli nie, to napiszcie, że pasjonujecie się tematem od x lat, nic w tym złego. Czytelnicy będą wiedzieli, z kim mają do czynienia, bez takiej konspiracji. To może jakiś temat na później, ale wart rozważenia.
Trochę się rozpisałam, ale blog jest fajny, więc się przyłożyłam Pozdrawiam |
Temat: Jakie jazzowe piosenki polecacie? |
pequeninha
Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 7360
|
Forum: Muzyka Wysłany: 2014-10-31, 18:03 Temat: Jakie jazzowe piosenki polecacie? |
Blackemma02 napisał/a: Czasami stare nagrania są o niebo lepsze od tych nowych.
A no to skoro tak, to jeszcze Ci zasugeruję:
Nina Simone (moje alter ego)
Bessie Smith (w sumie nie ma dobrych nagrań, bo Bessie śpiewała w latach dwudziestych, więc zachowały się same niewyraźne i trzeszczące. Jeśli znajdziesz jakąś jej płytę, to rzuć się po trupach, bo to naprawdę rzadkość
Ruth Brown |
Temat: pokarm pocieszenia: do czego jesteście się w stanie przypiąć |
pequeninha
Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 8632
|
Forum: Ruch i odżywianie Wysłany: 2014-10-31, 17:58 Temat: pokarm pocieszenia: do czego jesteście się w stanie przypiąć |
Lukem napisał/a: ciastka Hit
Eh, przypomniałeś mi. Ciasteczka Digestive i ciasteczka holenderskie (półsłodkie) w czekoladzie. Przy jakimś dobrym filmie pożrę cały rulonik. |
pequeninha
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2014-10-30, 16:33 Temat: [opinia] Co sądzicie o moim blogu totolijo.pl |
Hej totolijo. Teraz wygląda naprawdę ładnie. Bardzo podoba mi się gama kolorów i to subtelne wachlarzykowate tło. Przy okazji widać też instagram, bo z jakiegoś powodu ta wtyczka poprzednio nie działała (?).
Jedyne co wygląda na niedostosowane, to przy przyciskach "Lubię to!" i "Udostępnij" pojawia się napis, który wychodzi mi poza szpaltę: "Liczba osób, które to lubią... Zarejestruj się, żeby zobaczyć co lubią Twoi znajomi". Chyba chodzi o długość tego gadżetu, to drobiazg, ale często umyka, bo większość osób otwiera różne strony już zalogowana na fejsa, wobec czego żadnego napisu obok przycisków nie widzą. Chyba da się go dostosować do szerokości szpalty. Tak to tłumaczę trochę zawile, ale mam nadzieję, że rozumiesz Pozdrawiam |
pequeninha
|
Forum: Muzyka Wysłany: 2014-10-30, 06:11 Temat: Jakie jazzowe piosenki polecacie? |
OK. W takim razie moje zupełnie subiektywne sugestie:
Jeśli nie przeszkadzają Ci stare nagrania (niektóre trzeszczące), to najlepiej zacznij od klasyków:
Ella Fitzgerald (koniecznie)
Louis Armstrong (też koniecznie)
Billie Holiday
Dinah Washington
Johnny Hartman
Shirley Horn
ewentualnie Etta James, choć ona jest bardziej współczesna
Wstukaj sobie nazwiska w last.fm albo spotify i zobacz, co Ci się podoba. A jeśli nie masz takiej opcji, to czasem w supermarkecie można wyłapać jakąś fajną składankę za niewielkie pieniądze.
Jeśli zdecydowanie nie lubisz starych nagrań, to myślę że całkiem przystępne są te nieco współczesne artystki:
Stacey Kent
Madeleine Peyroux
Diana Krall
Jeśli chodzi Ci o coś bardziej instrumentalnego, to:
Grover Washington, Jr.
Wynton Marsalis
Eliane Elias i płyta "Brazilian Classics"
Stan Getz!!
Al Jarreau
David Sanborn
Miles Davis oczywiście, ale to też nie każda płyta może na początek, może spróbuj... hm... "sketches of spain".
Na smooth jazzie się nie znam, dla mnie osobiście to nie jazz, choć pewnie kilka osób się na mnie rzuci za to więc nic Ci nie polecę. Bigbandy też raczej mnie nie kręcą, choć niektórzy lubią, popróbuj artystów: Harry Connick Jr., Michael Buble zanim zrobił się niemożebnie popowy.
Aha, jeśli chcesz coś takiego bardziej rytmicznego / jazz fusion / R'n'B to rewelacyjny basista Marcus Miller i śpiewająca z nim czasem Lalah Hathaway: mam chyba wszystkie jego płyty
Trudno mi tak pisać, bo trochę powierzchownie i na pewno za chwilę mi się mnóstwo rzeczy przypomni, ale to tak na początek Ciekawe, czy i co Ci się spodoba Daj znać koniecznie, dla mnie jazz to jedyna muzyka, przy której się nie nudzę, a dobrej jazzowej płyty można słuchać całe życie i dalej się nią zachwycać. Pozdrawiam
Edit: Nawet nie wspomniałam o bluesie... ale to może później |
pequeninha
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2014-10-29, 14:21 Temat: [opinia] Co sądzicie o moim blogu totolijo.pl |
Totolijo, blog wygląda pięknie na moim laptopie, ale na ipadzie trochę się zbałaganił.
1) Menu ułożone jest w słupek, co daje wielką białą dziurę po prawej;
2) nagłówki postów stały się granatowymi linkami, znikła też ich czcionka na rzecz generycznej (wygląda na Times New Roman), czcionka jest inna (Times) także prawie we wszystkich tekstach w prawej kolumnie;
3) ucięte zdjęcie w pierwszym poście i napis: "spełniać m";
4) kolumny są ściągnięte razem;
5) w kolejnych postach zdjęcia są co prawda pełnowymiarowe, ale za to szerokość boxa z postami sięga tak może do 2/3 obrazka, więc wygląda trochę dziwnie;
6) znikło Twoje piękne tło z wachlarzykami, jest tylko białe. Choć myślę, że to akurat najmniejszy problem.
Nie wiem, jak wyglądałby blog na innych tabletach; może po południu skradnę znajomemu Samsunga i zobaczę, co jest |
pequeninha
|
Forum: Muzyka Wysłany: 2014-10-29, 01:08 Temat: Jakie jazzowe piosenki polecacie? |
Ło kobieto...
Może napisz, kto/co konkretnie tak Cię w tym gatunku zauroczyło, to wtedy może będę w stanie coś Ci zasugerować.
Jazz to strasznie szeroka dziedzina, od smooth jazzu po jazz rock i awangardę |
Temat: moje ulubione piwo to... |
pequeninha
Odpowiedzi: 118
Wyświetleń: 36151
|
Forum: Ruch i odżywianie Wysłany: 2014-10-29, 00:29 Temat: moje ulubione piwo to... |
Lubię ogólnie wszystko, co ciemne, mocne i gorzkie Guiness, Okocim Mocne, Warka Strong, Porter Żywca, stouty czekoladowe, portery ogólnie wszelakie.
Z jaśniejszych lubię Ciechana i Carlsberga. Nie potrafię się przekonać do Heinekena, nie dla mnie.
Jeśli w barze nie ma dobrego piwa (albo rozcieńczają, bo to nagminne), to z sokiem. I koniecznie ze słomką wtedy, bo kojarzy mi się ze studiami
A ze słodkich? Chyba tylko cydry. Lubiłam kiedyś Sommersby, ale teraz jakoś stał się taki niemożliwie popularny, że chyba już znielubiłam. Faktycznie pija się to, co się miło kojarzy - z ludźmi i miejscami. |
Temat: Twoja kulinarna specjalność to...? |
pequeninha
Odpowiedzi: 132
Wyświetleń: 47746
|
Forum: Ruch i odżywianie Wysłany: 2014-10-29, 00:18 Temat: Twoja kulinarna specjalność to...? |
Jak to powiedział mój znajomy: "Gotuję głównie zupy, bo za co się nie zabiorę, to zawsze i tak wychodzi zupa"
Do perfekcji opanowałam:
zupę tortillową z meksykańskimi klopsikami i kolendrą
zupę-krem z dyni i moreli
zupę z kalafiora z garam masala
marokańskie brebstwo z cieciorką i kurczakiem
Jeśli się zdarzy, że będziemy na tym samym kontynencie, to zapraszam, uwielbiam gości |
| |
↑ skocz na górę ↑ | shoutbox | |
|
|
 |
|
 |