Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Znalezionych wyników: 150
Forum Blogowe :: Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: [opinia] Blog popularnonaukowy - co sądzicie?
fatymid

Odpowiedzi: 79
Wyświetleń: 23896

PostForum: Porady blogowe   Wysłany: 2016-03-17, 15:35   Temat: [opinia] Blog popularnonaukowy - co sądzicie?
Nowa szata graficzna. Co sądzicie?
  Temat: Jak zorganizować stronę kontakt?
fatymid

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 2173

PostForum: Porady blogowe   Wysłany: 2016-03-16, 20:07   Temat: Jak zorganizować stronę kontakt?

Kod

http://somatyczny.blogspot.com/p/kontakt.html

Jak możecie zobaczyć pod krótkim tekstem mam wymienione niektóre instytucje/firmy które do mnie pisały. Jest to element tej strony, z którym mam kłopot, bo nie wiem jak go wyróżnić. Zaznaczam, że nie chcę używać logo żadnego z wymienionych podmiotów.

jakieś sugestie odnoście opracowania tej części strony "kontakt"?
  Temat: [Szablon FastMag] Jak wyśrodkować górne menu?
fatymid

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 1852

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2015-07-09, 07:04   Temat: [Szablon FastMag] Jak wyśrodkować górne menu?
Link do bloga: http://somatyczny.blogspot.com/

Próbowałem zmieniać gdzie się da position:center, ale nic to nie dało. Walczyłem z marginesami, ale to menu w ogóle nie zmienia swojego położenia.

Kod

Template Version: 2.0 //
// Template Name: FastMag
// Designer: Syed Faizan Ali //
// Company:Templateism

Kod

/*=====================================
= Responsive Menu
=====================================*/
nav#nav-mobile { position: relatitve; display: none; }
#nav-trigger { margin-left: 20px; float: right; display: none; text-align: center; }
#nav-trigger span { color: #EEE; line-height: 57px; } nav#nav-mobile { margin: 0px; }
nav#nav-mobile { display: none; } .children.expanded a { text-align:center;}
#nav-trigger span .fa { font-size: 18px; }
nav#nav-mobile { float: left; width: 100%; background: #fff; margin-top: -10px; }
#nav-trigger { background: #ff6c6d;float: right; width: 100%; margin: 0px; float: left; }

/*=====================================
= Menu
=====================================*/
.menus,.menus *{margin:0;padding:0;list-style:none;list-style-type:none;line-height:1.0}
.menus ul{position:absolute;top:-999em;width:100%}
fatymid

PostForum: Porady blogowe   Wysłany: 2015-03-09, 12:08   Temat: [opinia] Blog popularnonaukowy - co sądzicie?
Poszedłem za waszymi radami i staram się pisać inaczej. Dodatkowo odnowiłem szatę graficzną oraz sam header.

Zapraszam do oceny starego, nowego bloga
http://somatyczny.blogspot.com/
  Temat: Nowy blog współtworzony przez uczestników tego forum :)
fatymid

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 2206

PostForum: Ogólnie o blogach   Wysłany: 2015-03-08, 19:28   Temat: Nowy blog współtworzony przez uczestników tego forum :)
Nieudana koncepcja. Dlaczego? Obecnie masa osób tytułuje siebie 'Sir Bloger' nie mając o tym pojęcia, nie mając pojęcia o dziedzinie, o której piszą, nie potrafiąc pisać. Nie chcę przez to powiedzieć, że zawsze tak jest. Zmierzam do tego, że trudno będzie znaleźć dobrą ekipę, odznaczającą się nie tylko chęciami, ale również umiejętnościami.
  Temat: Jak sprawdzacie swoje teksty przed opublikowaniem na blogu?
fatymid

Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 13018

PostForum: Ogólnie o blogach   Wysłany: 2015-03-08, 19:25   Temat: Jak sprawdzacie swoje teksty przed opublikowaniem na blogu?
Ja zawsze czytam kilka razy przed opublikowaniem, a zaraz po nim jeszcze raz. Czasami nawet to nie wystarczy.
  Temat: [Opinia] Kemet Duma Faraonów. Blog o Egipcie i hieroglifach
fatymid

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 5086

PostForum: Porady blogowe   Wysłany: 2015-01-16, 19:02   Temat: [Opinia] Kemet Duma Faraonów. Blog o Egipcie i hieroglifach

Cytat

Ogarnę te obrazki. Argument, że brak menu jest idiotyczny, bo menu jest. Są kategorie i wszystkie posty pogrupowane. Logo także jest. Może coś Ci się nie wyświetla

Przeczytaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Logo

Musisz zrozumieć, że idiotyczny robi się twój brak wiedzy na temat stron internetowych. Pomijając sprawę "logo", godnym zrozumienia jest fakt, iż menu w postaci kategorii lub archiwum nie jest funkcjonalne. Popatrz sobie na inne blogi i weź z nich przykład.
  Temat: [Opinia] Kemet Duma Faraonów. Blog o Egipcie i hieroglifach
fatymid

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 5086

PostForum: Porady blogowe   Wysłany: 2015-01-14, 16:56   Temat: [Opinia] Kemet Duma Faraonów. Blog o Egipcie i hieroglifach
Grafika
Za duży header, brak logo, napis niedopasowany, paskudna kompozycja z tłem. Tekst niewyjustowany.

Interfejs
Brak menu, nie wiadomo o co chodzi. Nieintuicyjna nawigacja (a własciwie jej brak). Artykuły na głównej zbyt długie, dodatkowo nieprzydatny sidebar.

Teksty
Poszukaj synonimów słowa "być" oraz naucz się tworzyć więcej zdań złożonych. Dodatkowo zdjęcia nie są zsynchronizowane z tekstem - niby pasują, ale nie wiem do czego. Są za małe, a przy tym brak podpisu sprawie, że dla laika nie mają one związku z artykułem.
  Temat: [opinia] Pomoc z wyborem szablonu
fatymid

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 1642

PostForum: Porady blogowe   Wysłany: 2015-01-06, 12:48   Temat: [opinia] Pomoc z wyborem szablonu
Korzystałem z obu.
3- wszystko ładnie, ale małe miejsce na logo, oraz zdeformowana strona przy różnych rozdzielczościach (mimo tego, że responsive)
2 - tu znów mało miejsca na logo (więcej minusów nie pamiętam)

Pewnie trzeba będzie zmienić czcionkę, co nie jest problemem, ale informuję gdyż piszesz, że jesteś zielony.
  Temat: Poszukuję moderatorów forum popularnonaukowego
fatymid

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 3199

PostForum: Internet   Wysłany: 2014-11-12, 16:45   Temat: Poszukuję moderatorów forum popularnonaukowego
Witam!

Moim zamiarem jest stworzenie forum popularnonaukowego - miejsca do dyskusji, wymiany poglądów i roztrząsania spraw kontrowersyjnych.

Jak wynika z powyższego zdania, nie wszystko jest gotowe. Mamy domenę oraz zdecydowaliśmy się na skrypt (phpBB3). Dzięki temu, że udało mi się znaleźć sponsora, zostanie zapewnione wsparcie grafika oraz kodera, jak i pomoc w pozycjonowaniu. Na chwilę obecną na forum trwają prace graficzne.

Poszukuję moderatorów forum, którzy poprzez swoją aktywność wesprą je, szczególnie na początku, kiedy pomoc będzie szczególnie potrzebna. Choć zarabianie nie jest głównym celem, nie ukrywam, że planujemy zyskać na prowadzeniu portalu. Na początku funkcja moderatora (a później administratora, kiedy forum się rozrośnie) nie będzie gratyfikowana pieniężnie, lecz później nie wykluczam takiej możliwości.

Zaznaczam, że nie chcę tworzyć forum pełnego „czystej nauki”, gdzie szary użytkownik nie będzie miał czego szukać. Chodzi o umożliwienie swobodnej wymiany poglądów na tematy związane z nauką i otaczającym nas światem.

Wymagania:
• Kultura osobista
• Czas, który możecie poświęcić na forum
• Chęć dyskusji
• Znajomość zasad panujących w internecie (netykieta itp.)

Kontakt: fatymid38@gmail.com
Proszę zawrzeć w wiadomości informacje o swoich zainteresowaniach, doświadczeniu na podobnym stanowisku, wieku oraz odpowiedzieć na pytanie dlaczego właśnie ty?
  Temat: [opinia] blog biomedyczny
fatymid

Odpowiedzi: 25
Wyświetleń: 5278

PostForum: Porady blogowe   Wysłany: 2014-11-01, 18:28   Temat: [opinia] blog biomedyczny

Biczyk napisał/a:

fatymid napisał/a:

Grafika

O irytujących lekarzach zaczyna się epickim wstępem, o którym już wspomniałem co nieco. Dalej to już lawina bzdur popartych własnymi doświadczeniami - brak dogłębnej analizy przyczyn podanych zjawisk. Czy ty w ogóle masz pojęcie o pracy lekarza?

O nowotworach
rozpoczyna się jakże wspaniałym błędem merytorycznym
Nowotwory są komórkami - dalej nie czytam.

Nie stanowisz żadnego autorytetu w dziedzinie medycyny, więc boję się o życie i zdrowie twoich czytelników, naprawdę.

W artykule było zaznaczone, że będzie oparty na doświadczeniach osoby piszącej, bez zagłębiania się - więc nie rozumiem krytyki. Lekarze w Polsce mają skrajnie niski poziom zaufania wśród pacjentów, właśnie z takich powodów. Nowotwory są komórkami ze zmutowanym materiałem genetycznym, nie widzę tutaj błędu. Zanim ocenisz, przeczytaj, nie twierdzę, że jestem autorytetem w dziedzinie medycyny, ale na pewno na moim blogu są prawdziwe informacje. Zacytowany przeze mnie fragment uważam za bezpodstawną i zalatującą złośliwością krytykę. Widzę, że też prowadzisz bloga popularnonaukowego, no i cóż, to nie o nim temat, ale fakt, że właściciel takich treści krytykuje mnie w ten sposób też daje mi trochę do myślenia :) .

Faktycznie w artykule jest taka wzmianka, lecz tekst jest niczym psioczenie na to, że pada deszcz i obwinianie za to meteorologów. Nie twierdzę, że kłamiesz na blogu, po prostu polecasz różnego rodzaju specyfiki i czytelnicy mogą stosować je ze zgubnym skutkiem.

Wracając do nowotworów - czepiam się tego, że stawiasz znak równości między komórką a nowotworem.

Fakt, że właściciel takich treści nie aktualizuje ich od dawna też daje trochę do myślenia, nie?
fatymid

PostForum: Porady blogowe   Wysłany: 2014-10-31, 23:23   Temat: [opinia] Blog popularnonaukowy - co sądzicie?

Biczyk napisał/a:

Ja (współ)prowadzę bloga popularnonaukowego - biomedycznego i całkiem nieźle idzie :) .

Dziękuję za wspaniałą ocenę mojego bloga, cóż ja bym bez niej począł.

Strona 2 z 13
Skocz do: