| Autor |
Wiadomość |
Temat: Nadmiar kasy na telefonie |
Alechanted
Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4198
|
Forum: Telefonia Wysłany: 2014-09-03, 15:32 Temat: Nadmiar kasy na telefonie |
Zapomniałem wspomnieć o chomiku. Mam już tam tyle transferu, że nie muszę się chyba nim przejmować do końca życie. Telefon jest w plusie, żadnych interesujących usług dla mnie nie mają, niestety |
Temat: Kompresor do czyszczenia PC |
Alechanted
Odpowiedzi: 21
Wyświetleń: 18511
|
Forum: IT - Komputery i Oprogramowanie Wysłany: 2014-09-03, 15:30 Temat: Kompresor do czyszczenia PC |
Wybaczcie że odkopuję... Ale pojawił się człowiek, który robi to zawodowo i myślę, że dobrze by było podsumować temat.
Co do napięcia - nie ma problemu, o ile zastosujemy wszystkie niezbędne środki ostrożności. Jeżeli ich nie zastosujemy, to w ten sposób możemy uszkodzić komputer nawet i samym pędzlem. Równie duże ryzyko istnieje przy użyciu zarówno odkurzacza jak i kompresora, nie mniej, dyszę kompresora trzymamy zdecydowanie dalej od sprzętu niż odkurzacz.
Co do odkurzacza - Nada się, o ile nie mamy tam dużego syfu. Niestety, moc większości odkurzaczy jest za mała, żeby ściągnąć wszystko np z zasilacza (chyba, że go rozkręcimy) albo z bardziej rozbudowanych radiatorów. Nie pozbędziemy się też tego, co tkwi w zakamarkach, chyba, że faktycznie rozbierzemy sprzęt na części pierwsze, na co na serwisach nie ma często czasu.
Co do kompresora - nie ma ryzyka uszkodzenia sprzętu (chyba, że używamy jakiegoś potwora). W firmie używamy mecafera, 222l/min. Potrafi zdziałać cuda
A jakie piękne fryzury układa! Średnio kilkanaście komputerów na tydzień trafia do nas pod kompresor i nie było żadnych uszkodzeń
Nie powiem niestety, czy silniejszy nadal będzie bezpieczny, bo żadnego większego w firmie nie mamy.
Warto też wspomnieć, żeby trzymać od takiego sprzętu z dala membrany. Głośniki i mikrofony mogą po prostu od tego ciśnienia umrzeć |
Temat: [komputer] Jaką masz myszkę i klawiaturę? |
Alechanted
Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 14395
|
Forum: IT - Komputery i Oprogramowanie Wysłany: 2014-09-03, 15:06 Temat: [komputer] Jaką masz myszkę i klawiaturę? |
RAT 7
Nie grywam wybitnie dużo, a na pewno nie grywałem, gdy wybierałem sobie rata. Mnogość klawiszy się przydaje w tak wielu czynnościach, że aż jestem pewien, że połowę pominę. Zaczynają od FireFoxa, idąc przez zwykłe użytkowanie komputera a kończąc na photoshopie i 3ds.
Jestem zdania, że dużo więcej da nam kupno dobrych akcesoriów do komputera, niż kupno dysku SSD czy dokupienie kości ramu (to spore uogólnienie jak coś)
Klawiaturę mam przewodową od MS, częściej jednak korzystam z wbudowanej w laptopa, bo co oczywiste - nie będę wszędzie latał z klawiaturą |
Temat: [3ds] [Modelowanie] Piwne Butelki |
Alechanted
Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 2563
|
Forum: Grafika - dyskusje, tutoriale, pomocna dłoń Wysłany: 2014-09-03, 14:57 Temat: [3ds] [Modelowanie] Piwne Butelki |
Dość stare poradniki z mojego bloga, gdy jeszcze chciało mi się pisać tutoriale do 3d studio max. Nigdy nie doprowadziłem serii do końca (brakuje jeszcze matsów, tworzenia etykietek, oświetlenia i kompozycji) nie mniej poradniki w tej formie mogą się przydać.
Dołożyłem wszelkich starań, aby były to poradniki z serii "Za rączkę". Jeżeli coś tam nie jest zrozumiałem, to komunikować, bo ogólny zamysł jest taki, że poradnik ma trafić do kompletnego laika
Część I - modelowanie butelki
http://alechanted.pl/2013...owanie-butelki/
Część II - modelowanie kapsla
http://alechanted.pl/2013/10/09/kapsel/
Jeżeli pojawi się faktyczny odzew i zapotrzebowanie na więcej moich poradników, to istnieje cień szansy, że poczuję się zmotywowany. Na ten moment niestety nie widzę sensu
Mogą też się dziać dziwne rzeczy z tym poradnikiem. Początkowo wisiał na blogspocie, potem był transportowany na wordpress a nie przypominam sobie, bym to potem ponownie sprawdzał.
Oczywiście, wolno rozpowszechniać, nawet wskazane, proszę tylko o pozostawienie informacji o autorze (Alechanted), a najlepiej linka do mojego bloga - odrobina atencji nigdy nie zaszkodzi
No miło by było, gdyby ktoś mnie poinformował, gdyby miało zostać zrepostowane, ale to jak tam sobie chcecie |
Temat: DIETETYCZNE NALEŚNIKI BEZ MĄKI |
Alechanted
Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4522
|
Forum: Ruch i odżywianie Wysłany: 2014-09-03, 13:50 Temat: Re: DIETETYCZNE NALEŚNIKI BEZ MĄKI |
OSOBAPOLSKA napisał/a: Dla wszystkich będących na diecie, a tak jak ja lubiących naleśniki polecam ten przepis:
Składniki:
.CIASTO:
-łyżka serka homogenizowanego,
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
-pół łyżeczki kakao
Żółtka oddzielić od białek, wymieszać z serkiem, proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć obie masy i wylać na 2 płaskie talerze. Następnie wstawiać po kolei talerze z ciastem do mikrofali na 2-3 minuty (aż ciasto się zetnie). Zwracam uwagę, że nie dodajemy mąki ( która jest strasznie kaloryczna).
Kolega też na paleodiecie + mleko próbuje przeżyć?
Nie wymieniłeś jajek w składnikach. Spróbuję ten przepis zrealizować, bo jestem ciekaw co może z tego wyjść |
Temat: Skąd się wzięła nazwa Twojego bloga? |
Alechanted
Odpowiedzi: 125
Wyświetleń: 50974
|
Forum: Ogólnie o blogach Wysłany: 2014-09-03, 11:45 Temat: Skąd się wzięła nazwa Twojego bloga? |
Wspomniałem już o tym w dziale z powitaniami.
Jestem piwnym i piwowarskim maniakiem, do tego zdecydowanie bardziej lubię Ale od Lagerów. Ile zajęło mi wymyślenie nazwy? Tak naprawdę nic, bo jej nie wymyśliłem.
Istnieje gra Dwarf Fortress i tam trzeba stworzyć a następnie nazwać swoją drużynę. Z reguły jest to połączenie kilku słów. Używając opcji losowej trafiło się właśnie Alechanted czyli ale + enchanted, co po prostu idealnie pasuje do mojego hobby i odległej przyszłości zostało użyte jako nazwa bloga. Drużyna w grze szczęścia nie miała, dość szybko doprowadziłem całą moją społeczność do kompletnej ruiny. C'est la vie .
Sporym plusem okazało się, że chyba nikt wcześniej na to nie wpadł. Z tym tytułem zająłem sobie miejsca na różnych portalach, aktualnie google nie proponuje użycia innego słowa zamiast alechanted, więc zaczyna być dobrze |
Temat: Jaką wagę przywiązujecie do komentarzy? |
Alechanted
Odpowiedzi: 174
Wyświetleń: 47038
|
Forum: Ogólnie o blogach Wysłany: 2014-09-03, 11:35 Temat: Jaką wagę przywiązujecie do komentarzy? |
Ja przywiązuję naprawdę ogromną wagę do tego, co się u mnie pisze. Skrobię tego swojego bloga dla ludzi, a nie dla własnej fanaberii, więc to co mówią z automatu jest dla mnie priorytetem. Wnikliwie czytając co się pod wpisami pisze można wywnioskować (o ile nie jest najzwyczajniej napisane wprost) czego oczekują czytelnicy i wyjść naprzeciw ich potrzebom.
Oczywiście, jako niegdyś bardzo zaangażowany troll z łatwością odrzucam wypowiedzi w jawny sposób szydercze czy zbyt głupie, aby mogły być prawdziwe.
Dodatkowo, jako że głównie piszę poradniki, komentarze pod danym wpisem często naprowadzają mnie na dodatkowe problemy ludzi, którzy próbują się zaangażować w temat. Przechodzenie obojętnie koło tego rodzaju wpisów po prostu kłóci się z moją ideą tego bloga. |
Temat: Jakich programów używacie do tworzenia grafiki? |
Alechanted
Odpowiedzi: 87
Wyświetleń: 47491
|
Forum: Grafika - dyskusje, tutoriale, pomocna dłoń Wysłany: 2014-09-03, 10:58 Temat: Jakich programów używacie do tworzenia grafiki? |
Photoshop CS2
Corel X2
3DS Max 2013 + Mental ray i kilkanaście darmowych pluginów |
Temat: Pokaż swój fan page |
Alechanted
Odpowiedzi: 114
Wyświetleń: 39310
|
Forum: Serwisy społecznościowe Wysłany: 2014-09-03, 10:55 Temat: Pokaż swój fan page |
Założyłem FP z racji dostępu do dodatkowych statystyk i szansy na łatwą, szybką i bezbolesną reklamę. U mnie to kanał, na którym wrzucam linki do najnowszych wpisów na blogu i ewentualnie jakieś "pierdoły", które z racji rozmiarów czy braku należytej powagi nie mogą trafić na bloga.
Przez facebooka prowadzę też konkursy. Użytkownicy podają się wtedy z imienia i nazwiska więc zmniejsza to szanse na kombinowanie.
https://www.facebook.com/alechanted |
Temat: [TAK/NIE] Czy umieszczać licznik odwiedzin/online na blogu? |
Alechanted
Odpowiedzi: 177
Wyświetleń: 66376
|
Forum: Trendy w Blogosferze Wysłany: 2014-09-03, 10:41 Temat: [TAK/NIE] Czy umieszczać licznik odwiedzin/online na blogu? |
Super sprawa taki licznik... W panelu administracyjnym.
Wykresy oparte o ilość wejść w prosty sposób mogą nam naszkicować z minimalną dozą dokładności pewne trendy i tendencje naszych użytkowników.
Na samej stronie to bzdura, jak już wiele osób zauważyło i co powtórzę:
- Licznik zlicza każdy ruch (i taki ruch to bywa naprawdę dużo - jakiś czas temu miałem falę spamu i w ciągu jednej doby próbę wrzucania... 15 000 komentarzy)
- Licznik można oszukać (autoodświeżanie 2s, własne boty)
- Licznik jest brzydki
- Zawsze można napisać samemu licznik... który zacznie odliczanie od 17 000 000.
|
Temat: [TAK/NIE] Czy warto dodać gadżet 'Obserwatorzy' na bloga? |
Alechanted
Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 17038
|
Forum: Trendy w Blogosferze Wysłany: 2014-09-03, 10:34 Temat: [TAK/NIE] Czy warto dodać gadżet 'Obserwatorzy' na bloga? |
| Warto, o ile jest tam co pokazać. Zawsze może zadziałać efekt hajpu. "XXX osób lubi, to a co tam, też polubię". Ludzie, którzy mają to gdzieś po prostu zignorują... Chyba, że to główny element strony. |
Temat: Jak się pozbywać zużytych tonerów z drukarki? |
Alechanted
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 4372
|
Forum: IT - Komputery i Oprogramowanie Wysłany: 2014-09-03, 10:27 Temat: Jak się pozbywać zużytych tonerów z drukarki? |
Raz na jakiś czas w firmie pojawia się firma od utylizacji elektrośmieci, tonery też zabierają i tu chyba nie lepszej opcji. Wiem, że raz na jakiś czas przychodzi też jakaś kobiecina w podeszłym wieku i prosi o stare tonery, to też dostaje.
Ale piszę po coś innego. Tonery mają genialne opakowania (mówię o tych poduchach powietrznych) które doskonale nadają się jako bezpieczne opakowania na szklane butelki. Jako piwowar domowy często zabieram butelki na degustacje właśnie zapakowane w te poduchy
Flaszkę też można w to zapakować. Warto sobie kilka takich zabrać, zwłaszcza, że w praktyce się nie zużywają |
| |