Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Znalezionych wyników: 110
Forum Blogowe :: Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Opinia czarno-białego bloga
ultraman23

Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 4867

PostForum: Porady blogowe   Wysłany: 2013-11-01, 20:27   Temat: Opinia czarno-białego bloga

ania napisał/a:

Powiem tak. Drugi raz bym na bloga nie zajrzała.
I nie chodzi tutaj o czarno-białą kolorystykę.
1. Nagłówek jest straszny. Nieczytelny i dość nijaki (ok, może to zalatywać hipokryzją, bo mój wcale nie jest cudowny :P )
2. Skąd mieszane nazewnictwo w stronach pod nagłówkiem?
3. Zastanawiałeś się nad kolorowymi zdjęciami? Przy sprzętach ich kolory mają duże znaczenie.
4. Brakuje mi jakiegoś pazura, który by mnie przyciągał ;)

Noo, za ten nagłówek od jakiegoś czasu się zabieram. Niedługo to zrobię, bo mi też się nie podoba, więc spoko.

O co ci chodzi z tym mieszanym nazewnictwem? Bo nie kumam

Czarno-białe zdjęcia są wyłącznie w tytułach. Po rozwinięciu tekstu zdjęcia (o ile jakieś są) są już w kolorze, więc jeśli uznam za ważne kolory to daję je później.
  Temat: Jak zrobić link z nazwy w komentarzach
ultraman23

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 3658

PostForum: Forum Blogger   Wysłany: 2013-11-01, 18:22   Temat: Jak zrobić link z nazwy w komentarzach
Witam. Jestem prawie pewien, że ktoś gdzieś kiedyś pytał o to, ale jestem zmuszony zrobić to samo, bo w żaden sposób nie potrafię znaleźć odpowiedzi na ważne i nurtujące mnie pytania. Nawet nie wiem co za bardzo mógłbym wpisać, aby znaleźć odpowiedź. Dlatego też temat jest tak dziwnie sformułowany. Po prostu nie wiem jak inaczej mógłbym to zrobić.

Ale do rzeczy. Myślę, że dla doświadczonych ludzi będzie to banał.
Kiedyś na moim blogu komentarz po sobie zostawił jakiś gość. Komentujących jest mało, więc jeśli wśród nich pojawi się jakiś bloger, to wchodzę do niego klikając w nazwę jaką ma wpisaną. Wtedy zawsze wchodziłem na profil bloggera tego kogoś i dopiero dalej - na bloga. Ale raz zdarzyło się, że po kliknięciu w pseudonim tego gościa, otworzył mi się od razu jego blog. Chciałbym żeby u mnie było tak samo. Jak coś takiego zrobić? Przeszukiwałem wzdłuż i wszerz ustawienia, ale nie znalazłem rozwiązania (niektórych rzeczy nie ruszam jeśli nie wiem do czego służą).

Pozdrawiam
  Temat: [Szablon Rewelacja] brak treści po kliknięciu w czytaj dalej
ultraman23

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 1984

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2013-10-11, 13:35   Temat: [Szablon Rewelacja] brak treści po kliknięciu w czytaj dalej

Htsz napisał/a:

wydaje mi się, że wcześniej w HTML1 był taki dodatek share.this, teraz wyświetla się linkwithin. Być może to przez tamten skrypt coś się krzaczyło.

Nie wiem jak dużo zmieniasz w tekście, ale jeżeli chodzi głównie o akapity, to kasowałbym formatowanie (ikonka Tx) po wklejeniu tekstu lub wrzuciłbym to najpierw do notatnika. Wszelkie pochylenia, pogrubienia, odnośniki, akapity robiłbym już na bloggerze.

No pewnie był ten share.this, bo kombinowałem z przyciskami udostępniania, a linkwithin mi zniknął, więc go dodałem z powrotem.

Dobra, dzięki ci.
ultraman23

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2013-10-11, 12:02   Temat: [Szablon Rewelacja] brak treści po kliknięciu w czytaj dalej
Tak, wiem że to może nie za fajnie jeśli co chwilę zmieniam coś i potem chcę pomocy, ale co poradzić. Na blogspota jest trudno znaleźć coś ładnie wyglądającego, a czasem okazuje się, że nie wszystko jest tak jak miało być.

Ale nieważne. Problem udało się usunąć. Napiszę co robiłem i co zadziałało lub nie. Może się przydać komuś.

Kidy ustawiłem inną skórkę posty wyświetlały się normalnie (no prawie, bo oczywiście po zmianie wszystko się pogibało, ale tekst się rozwijał)

Coś próbowałem wcześniej usuwać, ale raczej wątpię, że wszystko dobrze wyczyściłem.

Przywrócenie domyślnych szablonów widgetów zadziałało. Co prawda kiedy zrobiłem to z Blog1 to nic się nie stało, ale zaznaczyłem wszystkie i już hula.

Właśnie zauważyłem kiedyś przy dodawaniu filmiku z YT, że kod wygląda dziwnie. Wielki śmietnik, ale nie wiedziałem od czego to i przyjąłem, że tak ma po prostu być. Skoro nie kopiować z Worda to co mam robić? Domyślam, że nie chodziło ci o przepisywanie :D
ultraman23

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2013-10-09, 14:50   Temat: [Szablon Rewelacja] brak treści po kliknięciu w czytaj dalej
Miałem przez krótki czas szablon MXfluity, ale go wywaliłem, bo mi się jednak nie podobał. Kiedy wchodziłem na bloga nie myślałem sobie "ładnie tu".
Ale nieważne. Przywróciłem ten stary, ale teraz po kliknięciu na jakikolwiek tekst nie wyświetla się dalsza część postu. Nie ma nic, a prawa kolumna przeskakuje na lewą stronę. O czo biega? Coś w HTML'u się musiało poprzestawiać chyba. Jak to naprawić?

[ Dodano: 09-10-2013, 20:09 ]
No zlitujta się. Ja prawie cały dzień bez bloga już jestem. Akurat jako taki ruch jest...
  Temat: [Szablon MXfluity] poszerzenie bloga, wielkość fontu, menu
ultraman23

Wyświetleń: 5200

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2013-10-07, 20:06   Temat: [Szablon MXfluity] poszerzenie bloga, wielkość fontu, menu

Maggie90 napisał/a:

ultraman23 napisał/a:

Jesteś boginią.

Dzięki :D

No to jeszcze raz. Szablon->Edytuj kod HTML->Ctrl+F i:
1. Szukasz fragmentu

Kod

]]></b:skin>

2. Tuż przed nim wklejasz

Kod

.post-body {font-size: 16px;}
.post h1.post-title {font-family: Verdana;}
Oczywiście czcionkę czy rozmiar możesz wybrać dowolne.
3. W tym samym miejscu dopisujesz też

Kod

#main-wrapper{width:80%}
#sidebar-wrapper{width:20%}
Wpisując swoje wartości.

Królowo złota, nimfo leśna driadą niekiedy zwana, dzięki ci wielkie.
Co prawda jeszcze nie jest tak jak chcę do końca, ale na pewno jest lepiej i zadziałało. Nie wiem nawet czy zostawię ten szablon, bo przydałoby się coś bardziej minimalistycznego i nie rozjeżdżającego się tak na różne strony, ale dzięki, bo przy okazji się czegoś nauczyłem :D

[ Dodano: 08-10-2013, 15:56 ]
Jest tu jeszcze ktoś? Bo mam ostateczną sprawę do rozwiązania. W zasadzie to dwie. Po pierwsze - mniej ważne, teksty prawej kolumny takie jak "Strony", "Daj like" zrobiły się nienaturalnie wielkie. Zrobiły sie takie jak zmieniałem czcionkę tytułów na stronie głównej. Jak zmienić jej rozmiar?

Drugie i ważniejsze - po nieznacznym pomniejszeniu prawej kolumny i powiększeniu pola z postem przy wyższych rozdzielczościach monitorów (lub przy zmniejszeniu strony) z trzech tekstów w jednym rzędzie robią się dwa. Przy domyślnych rozmiarach się tak nie dzieje. Co zrobić żeby się to tak nie rozjeżdżało? Próbowałem się też bawić z szerokością całego bloga, ale wtedy wszystko się psuje.
ultraman23

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2013-10-07, 14:31   Temat: [Szablon MXfluity] poszerzenie bloga, wielkość fontu, menu
Dzięki wielkie. Jesteś boginią. Jeszcze nie wszystko ogarnąłem, bo na przykład nadal nie znalazłem odpowiedniego miejsca w którym mam dopisać odpowiedni kod aby powiększyć font w postach i zmienić w tytułach, oraz nie udało mi się powiększyć szpalty, ale może dam radę.

Jeśli ktoś wie jak mam usunąć ten filtr z nazwy na górze strony to również proszę o odzew :)

Edit: Chyba jednak sobie nie poradzę z tymi rzeczami. Możesz mi dokładniej wytłumaczyć? Jak do debila?
ultraman23

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2013-10-06, 23:17   Temat: [Szablon MXfluity] poszerzenie bloga, wielkość fontu, menu
Witam. Postanowiłem nie kombinować z domyślnymi narzędziami bloggera i pobrać jakiegoś gotowca. Jest to czego się spodziewałem. Nie do końca mi odpowiada. To znaczy, ogólnie jest fajny, podoba mi się kolorystyka itp, ale szczegóły tworzące całość wymagają zmian.

Do rzeczy, szablon to MXfluity pobrany stąd: http://btemplates.com/201...plate-mxfluity/

Pierwsza rzecz, na której mi zależy to poszerzenie bloga. Jeśli prawa kolumna ma być taka szeroka to poszerzyć muszę także tę po lewej stronie. Do tego szpalta z samym postem też żeby była równie szeroka. To chyba się jakoś ze sobą wiąże. Da się to zrobić?

Druga rzecz to powiększenie tego maczku jakimi są litery w postach. Za małe. Chciałbym żeby były to chociaż 14px lub 16px. Jeszcze co do czcionki to chciałem ją zmienić, bo polskie znaki są źle wyświetlane w tytułach i większych napisach.

Chciałbym jeszcze żeby bezużyteczne napisy "Home" "About" itp zostały zastąpione kategoriami, które przeniosły się na dół.

Oprócz tego kolejnym upierdliwym szczegółem jest taki jakiś filtr po najechaniu na nazwę bloga. Chciałbym żeby się nie pojawiał akurat w tym miejscu, a zarazem żeby napis nadal był linkiem do strony głównej.

I ostatnie co przychodzi mi do głowy to to, żeby czerwone linki po prawej stronie nie robiły się szare po kliknięciu w nie.

Da się to wszystko zrobić? Bo może nie, ja się nie znam, ale jeśli tak to bardzo prosiłbym o pomoc.
  Temat: Wywiady z blogerami
ultraman23

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 2080

PostForum: Ogólnie o blogach   Wysłany: 2013-09-30, 19:09   Temat: Wywiady z blogerami
Pomyślałem, że założę taki wątek. Wrzucajcie ciekawe wywiady z naszymi polskimi blogerami. Przy okazji pomoże to niezorientowanym jeszcze w temacie trochę się zapoznać.

To ja zaczynam. Wywiad chyba z wczoraj. O hejterach i pieniądzach. Wiadomo z kim: http://www.wirtualnemedia...dla-kasy/page:2
  Temat: Ile masz blogów?
ultraman23

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 5365

PostForum: Ogólnie o blogach   Wysłany: 2013-09-30, 19:03   Temat: Ile masz blogów?
Jeden blog jest absolutnie wystarczający dla każdego. Chyba że np. blog i photoblog. To co innego.
  Temat: Porzucone blogi - dlaczego ludzie przestają publikować?
ultraman23

Odpowiedzi: 48
Wyświetleń: 20185

PostForum: Ogólnie o blogach   Wysłany: 2013-09-28, 21:02   Temat: Porzucone blogi - dlaczego ludzie przestają publikować?
Ludzie raczej nie spodziewają się, że z początku nie będzie na blogu nikogo. To też mnie trochę zaskoczyło. Wiedziałem, że będzie mało ludzi (no bo skąd), ale to była kompletna tragedia. Jednak byłem gotowy na wszystko i systematycznie prowadzę swojego bloga do tej pory, mimo że nadal bardzo mało ludzi go odwiedza. Trzeba mieć silną wolę.

Człowiek czyta sobie już jakiś czas jakiegoś bloga, widzi ile ludzi tam jest, jakie dyskusje się prowadzą w komentarzach i też tak chce. Chce porywać tłumy, zbierać lajki i być w internecie kimś więcej. A tu okazuje się, że pisze do szuflady. To jest mocno demotywujące.

Oprócz tego właśnie ta kasa... przeczytają, że kominek, fashionelka i segritta zarabiają 40 000 miesięcznie i też tak chcą, bo przecież prowadzenie bloga to łatwizna. To jest sposób na kasę!
A założenie bloga dla zarabiania nie udaje się nigdy!

Wkurza mnie, że takie blogi zostają w internecie, bo zajmują nazwy innym. Trzy razy wymyślałem nazwę, a ostatecznie olałem to i wybrałem pierwszą lepszą, która przyszła mi do głowy.
  Temat: [blogger] Jak zmienić kolor linku "czytaj więcej"?
ultraman23

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 2635

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2013-09-19, 14:45   Temat: [blogger] Jak zmienić kolor linku "czytaj więcej"?
Sory za taką fatygę, ale niestety czasami ciężko coś znaleźć z wyszukiwarki forumowej, a nie szukałem w kategorii pomocy bloggera, bo stwierdziłem, że jest tam tego tak dużo, że nawet nie warto łazić po stronie. Szukałem w google i znalazłem kilka porad, jednak mi nie pomogły, a ty jesteś jak zawsze niezawodny. Dzięki.

A jednak mi się nie udało :( Nie potrafię zniknąć przycisku "lubię to" ze strony głównej, a starałem się coś zdziałać przez dosyć długi czas. Chyba, ten tego, nie ogarniam HTML'a.

Strona 3 z 10
Skocz do: