Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów - fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu



::
Przesunięty przez: Htsz
2013-06-08, 13:33
Autor Wiadomość
angi 
Blogger.Klub


Dołączyła: 15 Lut 2013
Posty: 26

Wysłany:    [blogger] obrazkowy spis postów na stronach etykiet

Witam Was.

Wymyśliłam sobie pewien układ do mojego bloga
http://angicafe.blogspot.com/

i nie umien go wdrozyć w zycie
Mam posty przydzielone do etykiet i z etykiet zrobione menu u góry. Chciałabym teraz, aby po wybraniu danej etykiety pokazał mi się obrazkowy spis tresci, postów, które do tej etykiety są przypisane.
Wygladałoby to tak jak tu: http://www.icreatived.com/
z tym tylko wyjatkiem, że strony głównej nie chcę ruszać w ogóle (stąd nie mogłam zastosować szablonu z w/w bloga). Chciałabym z niego tylko ten obrazkowy wykaz postów z danej etykiety. Po nacisnieciu obrazka otwiera się dany post.

Bardzo proszę o pomoc. Jesli chodzi o HTML to jestem całowicie zielona i mam problemy ze znaleziem z kodzie nawet danych tekstów (znaków) między które trzeba cos tam wklejać. Wiem, że pomaga tu pewien MAGIK, z którego pomocą na pewno dam sobie radę :)
______________________________________________________
pomysł na siebie, pomysł na dom

http://angicafe.blogspot.com/
 
  podziel się tym postem na:




Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

diawol
[Usunięty]



Wysłany: 2013-06-09, 11:13   

Zrób to na piechotę :P Dodaj pustą stronę i na niej ręcznie dodawaj ładnie wy edytowane wpisy z obrazkami. Efekt będzie ten sam. Fakt że to więcej zabawy bo trzeba ręcznie dodawać, a kiedyś taka lista była by strasznie długa i trzeba by ją dzielić co dodaje zabawy.

Ale to taka droga na piechotę gdyby magik nie miał many ^^
 
  podziel się tym postem na:
angi 
Blogger.Klub


Dołączyła: 15 Lut 2013
Posty: 26

Wysłany: 2013-06-09, 13:37   

Hmmm, sorry, ale nie za bardzo kumam o co cho, z ta pustą stroną.
W blogerze, w szablonie dynamicznym/flipcard/etykiety jest jakby spis tresci obrazkowy, podzielony na etykiety, ale są tam wszystkie posty na "pierszej stronie", a poza tym miniaturka posta, gdy się obraca, to widać tylko datę publikacji posta, a nie jesgo tytuł, wiec w takim układzie nie ma tytułu postów w ogóle. Mój blog jest taki trochę poradnikowy i wiem, że ludzie mnie "oblatani" w internecie mają problem, żeby znaleźć jakiś wpis powiedzmy z lutego.
Na tej stronce, http://www.icreatived.com/ jest szablon white magic, do pobrania tu: http://www.bloggerzbible....ogger.html#more
Próbowałam, ale to te ż nie to co chciałam. Teraz mam tak, że po wyborze danej etykiety pokazują się posty w całości z tej etykiety własnie. Całe posty, po 7 na stronie (bo tak ustawiłam) i trzeba na kolejnych stronach szukać tego konkretnego. W tym szablonie jest tak, że po wyborze etykiety otwiera się "okno" ze wszystkimi postami w formie miniatur+tytuł posta. Super sprawa. Tylko jak zrobić, żeby tylko ten element przejąc z tego szablonu, a stronę główną zostawić bez zmian?

[ Dodano: 18-06-2013, 18:26 ]
Witam, czy nikt mi nie pomoże?
______________________________________________________
pomysł na siebie, pomysł na dom

http://angicafe.blogspot.com/
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 35
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8943
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2013-06-21, 06:16   kwadratowe ramki postów jak w szablonie White-Magic

Odpowiadałem wczoraj na bardzo podobne pytanie. Będziemy korzystać z rozwiązań znajdujących się w dwóch tematach:

=> obrazek strony głównej jako odnośnik do posta (+skróty wpisów)
=> skracanie postów na wybranych podstronach bloga (kategorie / tagi, archiwum)

Skrypt szablonu WhiteMagic działa na tej samej zasadzie (co rozwiązania w powyższych tematach) - wizualnie skraca posty, pobiera pierwszy obrazek z wpisu i tworzy na jego podstawie miniaturę.

Potrzebujemy wyświetlać:
- kafelki tylko na stronach etykiet (i/lub archiwum)
- dwa (lub więcej) boksy z postami w jednym wierszu
- tylko miniaturę i tytuł posta (datę i treść ukrywamy)

W tym celu zaczynamy od pierwszego tematu i kilku modyfikacji kodu:

zapisz kopię szablonu na dysk!

2) miniatury w WhiteMagic mają 280x260 zatem kod w head będzie wyglądał tak:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)

3) Tutaj wrzucamy taką wersję:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
dzięki temu wypisy (treść postów) zostaną ukryte a obrazki nie będą zawierały float:left;

4) Odszukujemy kod z pierwszego tematu, ale skorzystamy z rozwiązań zastosowanych w drugim temacie.
W tym przypadku musimy złapać trochę więcej, nie tylko samą treść, ale także tytuły, datę oraz stopkę szablonu (z gadżetami, komentarzami itp.).

Nowy edytor nam w tym trochę pomoże, bo pozwoli na zwinięcie kilku elementów. Po zwinięciu wygląda to u mnie tak (szablon Okno obrazu - Watermark):

tuż nad:

Kod

<b:if cond='data:post.title'>
wklejamy:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
a tuż nad (konieć kodu z obrazka):

Kod

</div>
</b:includable>
dopisujemy:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)

5) To jeszcze nie koniec. Potrzebujemy teraz wyłączyć grupowanie postów dodanych tego samego dnia. Odszukujemy:

Kod

<b:if cond='data:post.isDateStart'>
i kasujemy każdy z nich wraz z przypisanym do niego

Kod

</b:if>
nie kasujemy tego co jest pomiędzy! - u siebie miałem takie trzy, jeden po drugim.
Następnie zamiast:

Kod

&lt;div class=&quot;date-outer&quot;&gt;
wstawiamy:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
uzyskując klasę .date-outer-label dla ramki na stronie etykiet oraz brak daty.
6) Zostały style CSS. Tutaj dowolność. Ja użyłem wyglądu podstawowego, określiłem jedynie szerokość boksów i float:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
doklejamy oczywiście tuż przed ]]></b:skin>
zapisujemy zmiany. Szablon strony etykiet gotowy.

efekt:


[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2016-06-22, 15:51 ]
ps. miej na uwadze, że to rozwiązanie ma ponad 3 lata i niektóre elementy kodu źródłowego bloggera zmieniły się przez ten czas. Obecnie można nawet wykonać takie kafelki (zdjęcie, tytuł posta, data, etykiety) bez użycia javascriptu. Jeżeli potrzebujesz prywatnej pomocy, to napisz do mnie wiadomość.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
angi 
Blogger.Klub


Dołączyła: 15 Lut 2013
Posty: 26

Wysłany: 2013-06-24, 22:15   kafelki na stronach etykiet (kategorii)

Dzięki serdeczne :)
Komputer mi padł (podobno od ciągłych problemów z prądem jakie mamy na podwórku, już drugi raz w ciągu ostatnich 3 lat :( od zasilacza przepięcie na płytę główną i co tam złapało po drodze, to spsuło....generalnie komp-padło, do śmieci. Walczę teraz ze skompletowaniem czegoś w zamian, bo ze starego to tylko nagrywarka, twardy i karta graficzna dobre.....mam nadzieję, że w tym tygodniu ruszę już ostro z moim blogiem, który ostatnio bardzo cierpi z powodu mojego braku czasu.
Jeszcze raz dzięki i jak tylko zrobię, to na pewno się pochwalę

[ Dodano: 26-06-2013, 21:47 ]
No i mi nie wyszło :(

Wydaje mi się, że wszystko dobrze zrobiłam, ale....:
1. Nad postami na stronie głównej mam trzykrotną datę
2. Jak otwieram stronę-etykietę, to nie mam takich ikon postów jak Ty (A O TO WŁAŚNIE MI CHODZIŁO !!!!!) tylko obrazek-ikonkę, potem LinkWithin, a potem tytuł posta. Nie są obok siebie, ale jeden pod drugim, co sprawia, że na stronie mieszczą sie tylko 14 skróty, a reszta trzeba kliknąć "starsze posty"
Czyżby LinkWithin psuł cały układ? Można zrobić tak, aby w tym właśnie miejscu go nie było?

Szablon w załaczniku:
(cały dzień się męczyłam, ciekawe ile tu namieszane jest ;) )
______________________________________________________
pomysł na siebie, pomysł na dom

http://angicafe.blogspot.com/
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 35
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8943
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2013-07-16, 00:25   

angi napisał/a:

2. Jak otwieram stronę-etykietę, to nie mam takich ikon postów jak Ty (A O TO WŁAŚNIE MI CHODZIŁO !!!!!) tylko obrazek-ikonkę, potem LinkWithin, a potem tytuł posta
Musisz wrzucić linkWithin w tagi warunkowe i wyświetlać je np. tylko na stronach wpisów:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)

angi napisał/a:

Nie są obok siebie, ale jeden pod drugim, co sprawia, że na stronie mieszczą sie tylko 14 skróty, a reszta trzeba kliknąć starsze posty
liczba wyświetlanych wpisów ograniczona jest stronicowaniem. Złe wyświetlanie to Twój błąd. Wklejając kod z punktu 6. dodałaś go wewnątrz innego (na końcu sekcji CSS, więc znajdziesz prędko) przez co oba się popsuły i nie działają.

angi napisał/a:

1. Nad postami na stronie głównej mam trzykrotną datę
namieszałaś chyba coś przy punkcie 5. w sekcji:

Kod

<b:includable id='main' var='top'>
Fragment mojego kodu po edycji wyglądał tak:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
diawol
[Usunięty]



Wysłany: 2013-07-22, 19:22   

Dało by się/jak to wykorzystać do zrobienia kafelków na głównej? :oczami:
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 35
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8943
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2013-07-22, 21:05   

diawol napisał/a:

Dało by się/jak to wykorzystać do zrobienia kafelków na głównej? :oczami:
Tak, ustawiasz skrócone posty zgodnie z instrukcją z pierwszego tematu => obrazek strony głównej jako odnośnik do posta (+skróty wpisów)
potem interesuje Cię jeszcze punkt 5) by rozdzielić posty z jednego dnia oraz 6) by ustawić odpowiedni styl - jedynie zamiast .date-outer-label robisz wszędzie .date-outer
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
mikisios 
Blogger.Klub

Dołączył: 11 Lut 2014
Posty: 27

Wysłany: 2014-02-14, 09:56   

Nie rozumiem punktu 4)

Cytat

Odszukujemy kod z pierwszego tematu, ale skorzystamy z rozwiązań zastosowanych w drugim temacie.
W tym przypadku musimy złapać trochę więcej, nie tylko samą treść, ale także tytuły, datę oraz stopkę szablonu (z gadżetami, komentarzami itp.).

Nowy edytor nam w tym trochę pomoże, bo pozwoli na zwinięcie kilku elementów. Po zwinięciu wygląda to u mnie tak (szablon Okno obrazu - Watermark):


Jaki kod z pierwszego tematu ?
Jakie rozwiązanie zastosowane w drugim temacie ?

Prosze o pomoc !!! :help: :help: :help:
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 35
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8943
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2014-02-14, 16:22   

Htsz napisał/a:

Jaki kod z pierwszego tematu ?
Jakie rozwiązanie zastosowane w drugim temacie ?
oba tematy są przecież podlinkowane (chociażby pod słowami "pierwszego", "drugim").

Cytat

Nie rozumiem punktu 4)
Masz zaznaczony fragment na obrazku i tam modyfikujesz. Wczoraj robiłeś skróty postów w tym miejscu i masz je również na stronach etykiet. Ta instrukcja działa na tej samej zasadzie, tylko sprawia, że na stronach etykiet wpis wyświetlany jest inaczej, miniaturka bez tekstu.

Nie zauważyłeś, że kody z punktu 2 i 3 są prawie takie same? Wątpię by to zadziałało równolegle bez modyfikacji zmiennych w jednym JavaScript.

Możesz spróbować tak:
Odszukaj wczorajszy kod createSummaryAndThumb i dopisz warunek na tej zasadzie:

Kod

<b:if cond='data:blog.searchLabel'>
tutaj kod z punktu trzeciego powyżej
<b:else/>
tutaj ten, który wklejałeś wczoraj
</b:if>

Kod użyty w punkcie drugim można użyć raz, wtedy miniatura wszędzie będzie miała takie same wymiary. Resztę wykonujesz w tym temacie tak jak opisałem powyżej.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
mikisios 
Blogger.Klub

Dołączył: 11 Lut 2014
Posty: 27

Wysłany: 2014-02-16, 19:54   

Mam jeszcze pytania odnośnie punktu 4.
- Jaki kod zastosowany w pierwszym temacie (http://goo.gl/wX7e4Q ) i z jakiego punktu ?
- Jakie rozwiązanie jest zastosowane w drugim temacie ?

Cytat

Nowy edytor nam w tym trochę pomoże, bo pozwoli na zwinięcie kilku elementów.

- O co chodzi z tym zwinięciem ?

Głównie chodzi mi oto gdzie w moim kodzie HTML mogę znaleźć kod podany w punkcie 4) bo nie wiem gdzie mam wkleić kod
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 35
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8943
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2014-02-16, 20:30   

Htsz napisał/a:

- Jaki kod zastosowany w pierwszym temacie (http://goo.gl/wX7e4Q ) i z jakiego punktu ?
- Jakie rozwiązanie jest zastosowane w drugim temacie ?
Kod z punktu czwartego w pierwszym temacie. W drugim wątku również jest mowa o punkcie 4 i jego modyfikacjach pod dany problem. Wystarczyło dokładnie przeczytać.

Wszystko co musisz wkleić znajduje się tutaj. Odniesienia są z uwagi na to, że obecne rozwiązanie powstało na bazie dwóch innych.

mikisios napisał/a:

- O co chodzi z tym zwinięciem ?
czarne strzałki po lewej stronie (przy numeracji wierszy). Na obrazku widać je dość dobrze i bez problemu zobaczysz, które elementy w swoim kodzie powinieneś pozwijać by wszystko wyglądało tak samo lub bardzo podobnie.

mikisios napisał/a:

Głównie chodzi mi oto gdzie w moim kodzie HTML mogę znaleźć kod podany w punkcie 4)
Przecież napisałem wyżej, że ostatnio nanosiłeś zmiany w tym miejscu.

Zaznaczenie na grafice zaczyna się od:

Kod

<b:includable id='post' var='post'>
przechodzisz tam i tuż nad:

Kod

<b:if cond='data:post.title'>
wklejasz kod z punktu czwartego
a tuż nad:

Kod

</div>
</b:includable>
dopisujesz:

Kod

</b:if>
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Wyświetl posty z ostatnich:   
::
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegóły.
Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegóły.
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2020 Wrocław | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na górę   |  shoutbox
 
Dodaj na Facebooku:

Zobacz także:


Szablony wordpress
kod zniżkowy -10% za licencję
w koszyku wpisz: Blogowicz
Wyszukaj na Blogowiczu:
snapchat blogowicz instagram blogowicz