Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów - fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu



::
Autor Wiadomość
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 776 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8771
Miasto: Wroclove City

Wysłany: 2013-07-05, 01:46   jak przesunąć rotator w lewo

kulten napisał/a:

Przywykłem mocno do Wordpressa i zawsze sam sobie radziłem grzebiąc w style'u
to się przecież niczym nie różni, edytujemy HTML i CSS, nic ponadto.

W dodatku wspominałem o tym na poprzednich stronach, bo już było podobne pytanie. Twój slider jest przesunięty w prawo, bo .tabs-inner ma boczny padding 15px a .section boczne marginesy 15px - razem 30px. Trzeba ustawić ujemny margines o takiej wartości dla #picasaSlideshow
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:






Darmowa rejestracja - utwórz konto na forum --- Zaloguj się na swoje konto --- Polub Blogowicza na FB!

kulten 
Blogger.Klub


Imię: Marcin
Wiek: 39
Dołączył: 02 Lip 2013
Posty: 25
Miasto: Poznań

Wysłany: 2013-07-05, 11:07   

Dziękuję, przez cały grzebałem w kodzie głównym a nie zauważyłem, że w kodzie samego slide'a na końcu linijki margin miałem: " auto" i to przez cały czas robiło problem.

Pozdrawiam
 
  podziel się tym postem na:
ailischia 
Blogger.Klub

Dołączyła: 27 Sie 2013
Posty: 32

Wysłany: 2013-08-29, 19:11   Problem - slajder w poście i stronie :(

Dziękuję za wspaniały slajder - walczyłam z innym chyba z tydzień jak nie więcej
Postanowiłam zmienić wygląd i wszystko idzie w dobrym kierunku

Wszystko pięknie działa, ale mam problem, otóż kiedy klikam w post, albo stronę, np. o mnie, pojawia się tam również ten slajder!


próbowałam w kodzie coś dojrzeć, metodą prób i błędów kasowałam, ale nic to nie dało, dalej to samo, proszę o pomoc!
www.alicjaniemiec.pl
strona - http://www.mirabili.pl/
link do postu: http://www.mirabili.pl/20...cow-w-ebie.html
link do strony: http://www.mirabili.pl/p/o-mnie.html


Zaczęłam zastanawiać się, czy może układ szablonu tego nie powoduje?

Niestety ciągle slajder pokazuje mi się w innych postach, stronach, a nie tylko na stronie głównej :(
Ostatnio zmieniony przez ailischia 2015-07-17, 16:00, w całości zmieniany 2 razy  
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 776 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8771
Miasto: Wroclove City

Wysłany: 2013-09-02, 02:35   canonicalHomepageUrl lub data:blog.homepageUrl

Cytat

Wszystko pięknie działa, ale mam problem, otóż kiedy klikam w post, albo stronę, np. o mnie, pojawia się tam również ten slajder!
bo dodajesz, go do źródła lub gadżetu, które ładują się na każdej podstronie bloga. Można ograniczyć liczbę stron, na których ma się to wczytywać. Mamy od tego tagi warunkowe.

Używaliśmy ich już do pokazywania najnowszych komentarzy tylko na głównej, przycisków 'lubię to' na stronach postów czy formularza kontaktowego na wybranej podstronie.

Sprawdzasz ID gadżetu i postępujesz tak samo jak w przypadku w/w tematów. Skoro chcemy rotator tylko na pierwszej stronie (home page) to interesuje nas:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)


W edytorze HTML przeskakujemy do naszego gadżetu i modyfikujemy jego kod by wyglądał mniej więcej tak (pamiętaj o ID):
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
i tyle. Powinno ukrywać na podstronach.

Jeżeli ktoś ma slider w nagłówku, to można zrobić jeszcze dodatkowy zabieg. Dodać wyjątek, który wczyta dowolny kod (link, logo, obrazek) w przypadku kiedy znajdujemy się na innej podstronie. Zmodyfikowany gadżet powinien wyglądać np. tak:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
kulten 
Blogger.Klub


Imię: Marcin
Wiek: 39
Dołączył: 02 Lip 2013
Posty: 25
Miasto: Poznań

Wysłany: 2013-09-02, 16:12   

U mnie działa ale tylko na głównej. Gdy podpinam id podstrony i wygląda to tak:

Kod

<b:widget id='HTML1' locked='false' title='Slideshow' type='HTML'>
<b:includable id='8870305308282088833'>
<b:if cond='data:blog.canonicalUrl == data:blog.canonicalHomepageUrl'>


to niestety wyświetla slideshow już na wszystkich podstronach.

Co robię źle? Zły id czy gdzieś jeszcze powinienem go podstawić?
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 776 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8771
Miasto: Wroclove City

Wysłany: 2013-09-02, 16:43   

słowo 'main' nie oznacza miejsca, w którym się to pojawia. O tym decydują tagi warunkowe ;) sprawdź tematy, które podlinkowałem i zobacz jak to było robione w tamtych przypadkach np. z formularzem mailowym. Interesuje Cię zawartość <b:if

Natomiast ID dotyczy tylko gadżetów, potrzebne nam jest to by wiedzieć, który z nich edytować.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
ailischia 
Blogger.Klub

Dołączyła: 27 Sie 2013
Posty: 32

Wysłany: 2013-09-02, 17:36   

Próbowałam 3 razy nie wychodziło, w końcu usunęłam dwie linijki, przez które kod nie chciał mnie puścić i wtedy zadziałało :) - ale nic się nie popsuło - slajder jest na pierwszej stronie, nie widzę aby pojawiał się, np. w postach :)
bardzo dziękuję!

[ Dodano: 02-09-2013, 17:38 ]
Chciałabym kliknąć, że pomogłeś, ale nie wiem co/gdzie powinnam zrobić? hm
 
  podziel się tym postem na:
kulten 
Blogger.Klub


Imię: Marcin
Wiek: 39
Dołączył: 02 Lip 2013
Posty: 25
Miasto: Poznań

Wysłany: 2013-09-02, 17:55   

Dziękuję.

No to jeśli ktoś inny będzie się z tym męczyć to podam kod jak to wygląda u mnie:

Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
 
  podziel się tym postem na:
fred93 
Blogger.Klub

Dołączył: 12 Lis 2013
Posty: 55

Wysłany: 2013-11-20, 18:37   

BŁAGAM O POMOC! Wyświetla mi pokaz slajdów wszędzie, a chcę tylko na głównej!
Katuje ten temat już któryś dzień z kolei i nic. Mogę komuś podać hasło do swojego bloga, odpłatnie- Tylko niech ktoś mi to cholerstwo zrobi. Nie wyświetla mi w kodzie html cytowanych elementów, musze szukać szczątkowych informacji i dopiero dochodzić do mojego pokazu slajdów. Czy ktoś poświęci mi 10 minut? Mam wstawiony już pokaz slajdów, wystarczy tylko go dopieścić w szkielecie html.

Ewentualnie proszę o przykład od a do z co i gdzie- pod czym- nad czym mam wkleić, bo już nie mam na to siły.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Artur
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 776 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8771
Miasto: Wroclove City

Wysłany: 2013-11-20, 21:47   

Pisaliśmy już o tym, sprawdziłeś czy Twój kod wygląda podobnie?

=> Pokaz slajdów tylko na stronie głównej (lub wybranej podstronie).
=> wiele pokazów na jednej podstronie bloga
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
fred93 
Blogger.Klub

Dołączył: 12 Lis 2013
Posty: 55

Wysłany: 2013-11-20, 23:06   

Oto jak wygląda mój kod:

Kod

<b:widget id='HTML1' locked='false' title='Slideshow' type='HTML'>
<b:includable id='main'>
<!-- only display title if it's non-empty -->
<b:if cond='data:title != &quot;&quot;'>
<h2 class='title'><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<data:content/>
</div>

<b:include name='quickedit'/>


Dotąd jest tak jak powinno być, tam wystarczy że wkleję jedną linijkę z adresem do strony na ktorej ma sie ten pokaz slajdow wyswietlac- Wiem, ale co z tego jeśli poniżej już się sypie, bo powinno być tak:

Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)


A ja mam tak:

Kod


<b:widget id='HTML1' locked='false' title='Slideshow' type='HTML'>
<b:includable id='main'>
<!-- only display title if it's non-empty -->
<b:if cond='data:title != &quot;&quot;'>
<h2 class='title'><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<data:content/>
</div>

<b:include name='quickedit'/>
</b:includable>
</b:widget>
<b:widget id='HTML2' locked='false' title='' type='HTML'>
<b:includable id='main'>
<!-- only display title if it's non-empty -->
<b:if cond='data:title != &quot;&quot;'>
<h2 class='title'><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<data:content/>
</div>
<b:include name='quickedit'/>
</b:includable>
</b:widget>
</b:section-contents></html>



Podałem od momentu gdzie jest slideshow aż do końca całego kodu HTML.

Czy mógłby mi ktoś jak krowie na rowie napisać kod jaki i gdzie mam dokładnie wkleić? Jestem gotów za to nawet zapłacić, bo już nie mam na to siły, siedzę kolejny dzień i noc nad tym bez skutku.

Pozdrawiam,
Artur

[ Dodano: 20-11-2013, 23:21 ]
CHOLERA UDAŁO MI SIĘ.
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 776 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8771
Miasto: Wroclove City

Wysłany: 2013-11-20, 23:48   

Podałeś kody dwóch gadżetów a miałeś edytować jeden ;-) kwestia prześledzenia wszystkich linijek kodu na spokojnie.

Cytat

CHOLERA UDAŁO MI SIĘ.
to dobrze.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Wyświetl posty z ostatnich:   
::
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegóły.
Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegóły.
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2017 Wrocław | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na górę   |  shoutbox
 
Dodaj na Facebooku:
Dodaj na Google+:


Zobacz także:


Szablony wordpress
kod zniżkowy -10% za licencję
w koszyku wpisz: Blogowicz
Wyszukaj na Blogowiczu:
snapchat blogowicz instagram blogowicz