Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu



::
Zamknięty przez: Htsz
2015-02-02, 18:05
Autor Wiadomość
Kulturoznawca 
Blogger.Klub
Nyahahaa!


Dołączył/a: 06 Sie 2013
Posty: 64
Miasto: Barlinek

  Wysłany:    [Szablon WebDepot] ikony społecznościowe, tło bloga, kategor

Więc znalazłem sobie bardzo fajny odpowiadający mi szablon, ale jako że kodowanie (łagodnie mówiąc) nie jest moją mocną stroną zwracam się do Was o pomoc w jego edycji. Zatem:

- pierwszym co mi wpadło do głowy była oczywiście edycja linków do serwisów społecznościowych (Facebook, Twitter, G+ itp.). Dodam że nie testowałem jeszcze nic na blogu właściwym, póki co działam na tak zwanym "blogu testowym" więc z linkami może nie będzie tak źle jak myślę. Po prostu zależy mi aby zachować styl szablony zamiast wklejać własne gadżety. Plus jeszcze chciałbym usunąć przycisk Facebooka z prawej strony bo dwa są mi niepotrzebne.

- tło, nie mam zielonego pojęcia jak zmienić tło. Byłoby fajnie gdyby dało się zachować specyficzny filtr na nie nałożony.

- ostatnia rzecz to ogarnięcie wysuwanych kategorii na górze strony plus zmiana "Search on site" na polski odpowiednik.

To tyle, za wszelką pomoc z góry dziękuję!

EDIT: Dobra do większości spraw doszedłem sam, ale byłbym wdzięczny gdyby ktoś powiedział mi jak zmienić kolor tła postów i gadżetów plus wymiary obrazków otwierających.
______________________________________________________
Nie wchodź! Możesz doznać szoku! Wpaść w zakłopotanie i nie wiedzieć co czytać!
http://zkulturybezcenzury.blogspot.com/
 
  podziel si� tym postem na:




Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

Maggie90 
Blogger.Klub


Pomogła: 10 razy
Wiek: 32
Dołączyła: 12 Sty 2013
Posty: 46

Wysłany: 2013-10-06, 21:46   

Kolor tła postów: odnajdujesz w CSS klasę .post.hentry i zmieniasz kolor w atrybucie background.

Kolor tła gadżetów: w klasie .sidebar .widget-content dopisz:

Kod

background-color: #000000


Obrazki w poście: w klasie .post-body img zmień atrybut width. Z tym, że zmieni to automatycznie rozmiar wszystkich zdjęć w poście.
______________________________________________________
ILoveHowItFeels.pl: Fit blog - sport, zdrowe odżywianie, pielęgnacja naturalna
 
  podziel si� tym postem na:
Kulturoznawca 
Blogger.Klub
Nyahahaa!


Dołączył/a: 06 Sie 2013
Posty: 64
Miasto: Barlinek

Wysłany: 2013-10-07, 14:57   

Dzięki! Dopytam jeszcze: jak zmienić czcionkę w tytułach i postach? Bo niestety obecna ma duży problem z polskimi znakami.

EDIT: Co do obrazka, zmienia się niestety sama szerokość obrazka :/ . Da się zrobić aby obrazek był skalowany tylko szerokością?
______________________________________________________
Nie wchodź! Możesz doznać szoku! Wpaść w zakłopotanie i nie wiedzieć co czytać!
http://zkulturybezcenzury.blogspot.com/
 
  podziel si� tym postem na:
Maggie90 
Blogger.Klub


Pomogła: 10 razy
Wiek: 32
Dołączyła: 12 Sty 2013
Posty: 46

Wysłany: 2013-10-07, 17:10   

Kulturoznawca napisał/a:

jak zmienić czcionkę w tytułach i postach

Tytuły: szukasz fragmentu

Kod

.post h2 {
i zmieniasz atrybut font-family.

Posty: wyszukujesz

Kod

.post-body {
i robisz to samo.

Jeśli chodzi o obrazek, to albo usunąłeś, albo nie miałeś atrybutu height. Dopisz jeszcze w klasie .post-body img

Kod

height: auto !important;
i powinno być ok :)
______________________________________________________
ILoveHowItFeels.pl: Fit blog - sport, zdrowe odżywianie, pielęgnacja naturalna
 
  podziel si� tym postem na:
Kulturoznawca 
Blogger.Klub
Nyahahaa!


Dołączył/a: 06 Sie 2013
Posty: 64
Miasto: Barlinek

Wysłany: 2013-10-09, 17:11   

No niby wszystko działą, ale szablon zaczął wariować, to jest wyświetla że jest całe 12 stron wpisów przy czym są max dwie, do tego jak kliknę np. na stronę 6 wyświetla tylko jeden wpis itd. Czego to może być wina?
______________________________________________________
Nie wchodź! Możesz doznać szoku! Wpaść w zakłopotanie i nie wiedzieć co czytać!
http://zkulturybezcenzury.blogspot.com/
 
  podziel si� tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 37
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Posty: 8947
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2013-10-11, 06:38   

Kulturoznawca napisał/a:

Dobra do większości spraw doszedłem sam, ale byłbym wdzięczny gdyby ktoś powiedział mi jak...
a ja byłbym wdzięczny jakby osoby zadające pytania dodawały rozwiązania po tym jak do nich doszły same.

Kulturoznawca napisał/a:

pierwszym co mi wpadło do głowy była oczywiście edycja linków do serwisów społecznościowych (Facebook, Twitter, G+ itp.).
chodziło zapewne o boczną szpaltę? Z tego co widzę zielona ramka to gadżet "o mnie". Ta z Google+ to zmodyfikowany gadżet HTML, więc pewnie wystarczy wkleić tam badge g+. Kolejny - twitter - podobnie, generujemy widżet ze strony twitter.com. Podobnie z ostatnim - facebook - również wklejka z fanami do gadżetu HTML.

Kulturoznawca napisał/a:

- tło, nie mam zielonego pojęcia jak zmienić tło. Byłoby fajnie gdyby dało się zachować specyficzny filtr na nie nałożony.
obrazek tła znajduje się w źródle szablonu, wewnątrz DIVa z klasą bl_background
Jeżeli chcesz modyfikować wyświetlanie tego elementu szukaj tej samej klasy w sekcji CSS, będzie tam width, height, position itd.

Kulturoznawca napisał/a:

ogarnięcie wysuwanych kategorii na górze strony
wewnątrz DIVa z klasą menu-secondary-container jest lista menu-secondary a w niej linki menu. Wystarczy skasować niepotrzebne i dopisać własne.

Kulturoznawca napisał/a:

zmiana Search on site na polski odpowiednik
za pomocą ctrl+f odszukujesz frazę Search the site i zastępujesz własną - u mnie wyskoczyła trzy razy.

Kulturoznawca napisał/a:

wymiary obrazków otwierających
miniatury postów? ich wymiar ustalany jest w skrypcie TemplateismSummary (200 i 150), dodatkowo w arkuszu jest coś takiego:

Kod

.post-body img {
width: 510px;
height:auto!important;
}
w ten sposób obrazek zostaje powiększony do 510px, wysokość dobierana jest automatycznie.

Kulturoznawca napisał/a:

No niby wszystko działą, ale szablon zaczął wariować, to jest wyświetla że jest całe 12 stron wpisów przy czym są max dwie, do tego jak kliknę np. na stronę 6 wyświetla tylko jeden wpis itd. Czego to może być wina?
zobacz na demo, tam jest tak samo. Może to być wina skryptu tworzącego stronicowanie, szablonu lub błędu bloggera, który sobie nie radzi z tworzeniem podstron na podstawie dat postów.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel si� tym postem na:
Kulturoznawca 
Blogger.Klub
Nyahahaa!


Dołączył/a: 06 Sie 2013
Posty: 64
Miasto: Barlinek

Wysłany: 2013-10-13, 17:19   

Wszystko pięknie działa, bardzo dziękuję za pomoc! No prawie wszystko bo numeracja dalej nie działa. Nie da się zamienić jej na stare, ale jare "pokaż starsze posty"?
______________________________________________________
Nie wchodź! Możesz doznać szoku! Wpaść w zakłopotanie i nie wiedzieć co czytać!
http://zkulturybezcenzury.blogspot.com/
 
  podziel si� tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 37
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Posty: 8947
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2013-10-13, 22:22   showpageArea, showpageNum, showpageOf

Kulturoznawca napisał/a:

Nie da się zamienić jej na stare, ale jare pokaż starsze posty?
Na końcu szablonu znajdziesz skrypt stronicowania:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
wykasuj i sprawdź czy wystarczy. Jak nie to dodawaliśmy ostatnio systemowe linki => [blogspot] Jak przywrócić Starsze / Nowsze posty?
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel si� tym postem na:
Kulturoznawca 
Blogger.Klub
Nyahahaa!


Dołączył/a: 06 Sie 2013
Posty: 64
Miasto: Barlinek

Wysłany: 2013-10-14, 09:44   

No i naprawione! Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc po efekty zapraszam do sygnaturki :) .
______________________________________________________
Nie wchodź! Możesz doznać szoku! Wpaść w zakłopotanie i nie wiedzieć co czytać!
http://zkulturybezcenzury.blogspot.com/
 
  podziel si� tym postem na:
ttt4 
Blogger.Klub


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 22 Mar 2013
Posty: 15

Wysłany: 2013-11-26, 13:48   

Zależałoby mi na rozszerzeniu w szablonie webdepot kolumny głównej (przesunięciu jej w lewo) i nie umiem odnaleźć tego w kodzie. Jedyne zmiany, które osiągam, to poszerzenie jej w prawo prowadzące do zaniku lewej kolumny.
Pod czym może się kryć to przesuwanie?
______________________________________________________
Żyj szczęśliwie!
 
  podziel si� tym postem na:
ttt4 
Blogger.Klub


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 22 Mar 2013
Posty: 15

Wysłany: 2013-11-26, 15:31   

Rozdzielczość ekrany 1366*768,
ale mi chodzi o pole zawartości tekstu, a nie szerokość całego szablonu. Np. chcę poszerzyć główną kolumnę.
Regulując wartości w tym polu:

Kod

/* Outer-Wrapper----------------------------------------------- */
#outer-wrapper{width:1040px;margin:0px auto 0px;padding:0px;text-align:left;}
#content-wrapper{padding:15px;}
#main-wrapper{width:760px;float:left;margin:0px;padding:0px 0px 0px 0px;word-wrap:break-word;overflow:hidden;}
#rsidebar-wrapper{width:240px;float:right;margin:0px;padding:0px 0px 0px 0px;word-wrap:break-word;overflow:hidden;}

ustawiłam sobie szerokość głównej na 760, bocznej na 240. Problem jest jeśli chcę ustawić sobie główną np. na 780, wtedy boczna zjeżdża totalnie w dół. Ja natomiast chciałabym to uzyskać kosztem marginesów (nie wiem jak to się fachowo nazywa) szablonu. Nie odkryłam jak to się nazywa.
______________________________________________________
Żyj szczęśliwie!
 
  podziel si� tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 37
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Posty: 8947
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2013-11-26, 16:53   

Skasowałem swojego posta, bo zaglądałem na Twojego bloga, gdzie masz Keilir i z niego wyciągałem kod zamiast z WebDepot.

#outer-wrapper zawiera szerokość kolumny głównej, w której są wpisy i boczny pasek. Suma szerokości i marginesów elementów wewnątrz musi być mniejsza (max. równa) od tej wartości.

#content-wrapper zawiera marginesy wewnętrzne o wartości 15px. Zatem mamy 760 + 240 + 30 = 1030px - zostaje 10px, które z uwagi na float left i right lądują pomiędzy kolumnami. Dodając 20px do wpisów, dodajesz tyle samo do 1040 lub odejmujesz od marginesu/sidebara.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel si� tym postem na:
Wyświetl posty z ostatnich:   
::
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły.
Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły.
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2022 Wrocław | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na górę   |  shoutbox
 
Dodaj na Facebooku:

Zobacz także:


Szablony blogów i stron na wordpress
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).
Wyszukaj na Blogowiczu:
snapchat blogowicz instagram blogowicz