Htsz
Blogger Product Expert Blogowicz.Team
Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy Wiek: 39 Dołączył/a: 01 Sty 2006 Posty: 8949 Miasto: Wrocław
|
Wysłany:
2013-06-20, 23:46 [serial] The Borgias - Rodzina Borgiów
|
|
|
Kanadyjsko-węgiersko-irlandzki serial klasyfikowany jako historyczny dramat (biograficzny, religijny). Akcja rozgrywa się w XV wiecznych Włoszech, serial opowiada o pochodzącej z Hiszpanii (Katalonia) rodzinie Borgiów. Konkretnie o Rodrigo Borgii, który za sprawą wielu intryg zostaje wybrany na papieża (Aleksander VI). Nie jest to jednak święta osoba. Ma trójkę nieślubnych dzieci (tzw. bękartów), nałożnice, jest bezwzględny i chorobliwie ambitny.
Znalazłem go przypadkiem - szukałem czegoś "na chwilę", by przeczekać do kolejnych odcinków Gry o tron, w Polsce emitowany przez HBO, za granicą przez SHOWtime (Dexter, Californication). Dostępne będą jedynie trzy sezony, ponieważ szefostwo stacji uznało go za zbyt kosztowny projekt. Szkoda, bo bardzo mi się spodobał. Intrygi, ładnie pocięte odcinki, kostiumy, atmosfera tych czasów (1492 i dalej przez początek 1500) - lubię takie klimaty. W dodatku jest to oparte na faktach.
Z tego co widzę dostępny jest film o podobnym tytule, ale np. filmweb ocenia go tylko na 6,4 a serial na 7,9 - sprawdzę w wolnej chwili, chociaż film wydaje się nudnawy (przejrzałem parę scen).
Ktoś zna ten serial? oglądacie? jakie są wasze oceny? Ja polecam mimo, że nie będzie kontynuacji (w postaci sezonu 4 czy filmu na zakończenie).
i film Polimaty - Diabeł na papieskim tronie?
Radek Kotarski opowiada o mrocznych czasach renesansowego papiestwa
|
______________________________________________________ nie radzisz sobie? pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć lubię to! na facebooku. |
|