Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Potrzebuje pomocy przy tworzeniu regulaminu dla tego działu oraz osobę do moderowania tym działem (w przyszłości zapewne kilka osób). Wymagane doświadczenie w ocenach blogów
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Chętnie bym zrobił małą szydere ale pewnie sie nie załapie
A co do systemu ocen to skala 1-10 bez plusów i minusów. Najłatwiejsze.
Ocenie podlegałaby treść i wygląd, a w swoich subiektywnych ocenach można oceniać dodatki (czy są przesadzone czy nie).
I owszem w ocenie subiektywne pomysły co poprawić bądź zmienić żeby to jakoś lepiej wyglądało.
______________________________________________________ Czy trzeba być głupcem aby dostrzec pragnienia innych ?
Zaproszone osoby: 4
Imię: Krzysztof Pomógł: 17 razy Wiek: 33 Dołączył/a: 18 Maj 2008 Posty: 3466 Miasto: R-ków.
Wysłany:
2010-04-23, 21:40
Htsz napisał/a:
Potrzebuje pomocy przy tworzeniu regulaminu dla tego działu oraz osobę do moderowania tym działem (w przyszłości zapewne kilka osób). Wymagane doświadczenie w ocenach blogów
- odbiór bloga (ogólnie),
- estetyka,
- funkcjonalność strony (co mi przeszkadza, co mi sie podoba),
- podsumowanie (co do poprawy , co do powielania jako wzór dla innych)
SKALA OCEN od 1 do 7
bo 1-5 to za wąsko, a 1-10 zbyt obszernie i trudniej sie będzie zdecydować np. 7czy8
Cytat
4. Ilości zgłoszeń w miesiącu/roku tego samego adresu
raz na KWARTAŁ. nie za rzadko, nie za często
Zgłaszane moga byc blogi zawierające OD 1 dłuższego artykułu ilustrowanego. Żeby sie prezentowały czcionki, itp. Wymagać więcej postów , to robienie krzywdy ludziom którzy chca miec dobry porządny blog od samych poczatków.
[ Dodano: 23-05-2012, 09:38 ]
Inez napisał/a:
Lepsza jest skala punktowa, choć większość oczywiście może mieć inne zdanie.
No to tak w ramach modyfikacji pomysłu zasunę bezczelnym swoim, bo mnie naszła nostalgia za ocenami blogowymi z myloga sprzed kilku łaadnych lat (większość nie była wiele warta, ale niektóre aż przyjemnie się czytało).
Możliwość założenia tematu - od 100 postów (a niech i ja się nie łapię).
Możliwość zgłoszenia bloga do oceny - 2 razy w roku (ale tylko po wprowadzeniu jakichś istotnych zmian, bo ocenianie po raz drugi równie dobrego lub równie złego bloga nie ma sensu).
Tytuł tematu: wymagana formuła żeby było przejrzyście np. tytuł bloga + adres (albo coś)
W temacie:
- tytuł bloga,
- nick autora (choć to chyba akurat dość oczywiste),
- prowadzę tego bloga od - data (w ramach ciekawostki),
- tematyka (jednym słowem: motoryzacja, moda, pamiętnik itp.)
- krótki opis bloga (ok. 10 zdań)
- krótki opis oczekiwań co do bloga (czy autor chciałby być drugą Kasią Tusk czy dajmy na to zależy mu na czymś innym,
- klikalny link
- informacja o tym, czy jest to blog dla wszystkich czy np. od tych przysłowiowych 18 lat
Jakie blogi kwalifikują się do oceny:
- wspomniane 100 postów na blogowiczu (może by się rozruszał trochę),
- co najmniej pół roku istnienia bloga,
- regularne wpisy (powiedzmy, że co najmniej 50),
I ocena od 1-10, miarodajna czy nie - jest równie dobra i zła jak każda inna a przynajmniej przejrzysta.
Nieuprzejmie tak kogoś zmieszać z błotem bez powodu - a jak by się sam o to poprosił to mogłoby być fajnie
W razie masowego zaspamowania można przecież z powrotem zamknąć dział...
100 to nieco za wysoki próg, dział byłby martwy tak jak i teraz. 35 jest ok a 50 to max jaki widzę w tym przypadku. Chwilowo nie mam na to czasu, ale w grudniu planuję sobie trochę odpoczywać. Poważnie zastanowię się nad formą, bo też chętnie bym otworzył ten dział.
100 to nieco za wysoki próg, dział byłby martwy tak jak i teraz. 35 jest ok a 50 to max jaki widzę w tym przypadku. Chwilowo nie mam na to czasu, ale w grudniu planuję sobie trochę odpoczywać. Poważnie zastanowię się nad formą, bo też chętnie bym otworzył ten dział.
Grudzień odpoczynku minął, mamy styczeń, Nowy Rok, mnóstwo energii do pracy kiedy uroczyste otwarcie nowego działu?
Ja ze swojej strony bardzo chętnie pomogę w kwestiach usability, ułożenia elementów na stronie, teorii dizajnu itp. Lubię analizować strony dlatego się tak dopytuję
Co do formy to myślę, że powinien być jeden wątek na jeden blog. Wiadomo - ktoś zmieni tło, poprzesuwa elementy i chce zapytać "A tak lepiej?" i bez sensu żeby zakładał nowy dział. To tak jak metamorfozy na wizażu Jedna dziewczyna jeden wątek I moim zdaniem tutaj też powinno tak być I nie dawałabym limitu pytań wtedy tylko obowiązek wstawienia zrzutu ekranu za każdym razem jak proponowane zmiany zostaną wprowadzone aby osoby czytające wątek mogły się czegoś nauczyć
Jeśli chodzi o limit postów to myślę, że 35 jest maksymalnym limitem....
Grudzień odpoczynku minął, mamy styczeń, Nowy Rok, mnóstwo energii do pracy kiedy uroczyste otwarcie nowego działu?
grudzień nie był niestety miesiącem odpoczynku, przez ostatnie 5 miesięcy odpoczywałem (od komputera) jakoś 10 dni, czyli po dwa na każdy z nich. Mam sporo na głowie, więc nie myślałem o tym dziale w ogóle.
Basia napisał/a:
Co do formy to myślę, że powinien być jeden wątek na jeden blog. Wiadomo - ktoś zmieni tło, poprzesuwa elementy i chce zapytać A tak lepiej? i bez sensu żeby zakładał nowy dział. To tak jak metamorfozy na wizażu Jedna dziewczyna jeden wątek I moim zdaniem tutaj też powinno tak być I nie dawałabym limitu pytań wtedy tylko obowiązek wstawienia zrzutu ekranu za każdym razem jak proponowane zmiany zostaną wprowadzone aby osoby czytające wątek mogły się czegoś nauczyć
rozumiem, że "a tak lepiej" będzie dodawane po ocenie przez użytkowników? bo nie wyobrażam sobie takich wątków "hej zmieniła nagłówek i kolor linków, jak wam się podoba?"
rozumiem, że a tak lepiej będzie dodawane po ocenie przez użytkowników? bo nie wyobrażam sobie takich wątków hej zmieniła nagłówek i kolor linków, jak wam się podoba?
Moim zdaniem taki dział powinien działać na zasadzie kilku iteracji.. Stan początkowy - ocena -- poprawki - ocena - poprawki itp. (wszystko w jednym wątku na bloga) Aczkolwiek teraz im dłużej nad tym myślę, to nie wiem czy ja osobiście nakładałabym na użytkowników ograniczenia typu "oceniając bloga musisz napisać to to i to". Myślę, że im luźniejszy tym taki dział będzie bardziej wartościowy bo przedstawi dokładnie to co inni myślą a nie to co będą starali się zmieścić w ramy wymaganej oceny. Przynajmniej tak działają działy 'oceń moją stronę' na zagranicznych biznesowych forach, na których się udzielam - i tam to działa.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).