Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Art. 220 kpk
§ 1. Przeszukania może dokonać prokurator albo na polecenie sądu lub prokuratora
Policja, a w wypadkach wskazanych w ustawie - także inny organ.
§ 2. Postanowienie sądu lub prokuratora należy okazać osobie, u której przeszukanie
ma być przeprowadzone.
§ 3. W wypadkach nie cierpiących zwłoki, jeżeli postanowienie sądu lub prokuratora
nie mogło zostać wydane, organ dokonujący przeszukania okazuje nakaz
kierownika swojej jednostki lub legitymację służbową, a następnie zwraca się
niezwłocznie do sądu lub prokuratora o zatwierdzenie przeszukania. Postanowienie
sądu lub prokuratora w przedmiocie zatwierdzenia należy doręczyć
osobie, u której dokonano przeszukania, w terminie 7 dni od daty czynności na
zgłoszone do protokołu żądanie tej osoby. O prawie zgłoszenia żądania należy
ją pouczyć.
Art. 219 kpk
§ 1. W celu wykrycia lub zatrzymania albo przymusowego doprowadzenia osoby
podejrzanej, a także w celu znalezienia rzeczy mogących stanowić dowód w
sprawie lub podlegających zajęciu w postępowaniu karnym, można dokonać
przeszukania pomieszczeń i innych miejsc, jeżeli istnieją uzasadnione podstawy
do przypuszczenia, że osoba podejrzana lub wymienione rzeczy tam się
znajdują.
§ 2. W celu znalezienia rzeczy wymienionych w § 1 i pod warunkiem określonym
w tym przepisie można też dokonać przeszukania osoby, jej odzieży i podręcznych
przedmiotów.
______________________________________________________ jestem moron i uzywam painta
a ty
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
wg mnie argumenty gosc daje smieszne
idac jego tokiem myslenia swiat stanalby w miejscu bo po co mam wymyslac cos nowego jak nic z tego nie bede mial bo zaraz wszyscy to skopiuja?
______________________________________________________ jestem moron i uzywam painta
a ty
[you]
?
Artur Ownlog.Klub
Zaproszone osoby: 15
Dołączył/a: 07 Mar 2006 Posty: 356
Wysłany:
2006-11-03, 16:12
praktycznie tak, ale trzeba pamietac o prawach autorskich,kazdy moze skopiowac to co znajduje sie w necie, jednak jak autor to zauwazy to nie chcialbym byc w skurze tego co to zrobil ^^
[ Komentarz dodany przez: moron: 03-11-2006, 16:19 ]
moja wypowiedz byla odnosnie artykulu z linka htsza...
...przeczytaj go a dopiero potem odowiadaj na jego komentarze
[ Komentarz dodany przez: Artur: 04-11-2006, 19:18 ]
o wybacz
Ostatnio zmieniony przez Artur 2006-11-04, 19:16, w całości zmieniany 1 raz
muzyke (...) mozesz sciagnac i miec na kompie zgodnie z polskim prawem
tak mnie zastanowił ten fragment... jaka jest konkretna podstawa prawna dla tego stwierdzenia? zaznaczam, że przeglądałem ostatnio ustawę o prawie autorskim, ale jej różne interpretacje - delikatnie mówiąc - zniechęciły mnie...
Luke Mica, ustawa ktora wymieniles zabrania rozpowszechniania muzyki a posiadanie nim nie jest
tak wiec posiadac muzyke mozna ale dac ja komus (lub udostepniac w jakiejkolwiek formie) juz nie
a ty
posiadac muzyke mozna ale dac ja komus (lub udostepniac w jakiejkolwiek formie) juz nie
niby rozumiem, ale zastanawia mnie jeszcze artykuł z Wikipedii (cytat z działu "Niektóre wnioski wynikające z ustawy"):
Cytat
Dla użytku osobistego wolno korzystać bez zgody twórcy utworu i nieodpłatnie z pojedynczych egzemplarzy utworu rozpowszechnionego, tzn. takiego, który za zezwoleniem twórcy został udostępniony publicznie (...). Zakres podmiotowy prywatnego użytku obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego. Oznacza to na przykład, że można pożyczać płyty swoim kolegom, ale nie można wymieniać się płytami w ramach klubu miłośników muzyki, jeśli nie wszyscy członkowie się znają i utrzymują ze sobą stały kontakt.
czy mp3 ściągnięte przeze mnie z p2p i leżące sobie na dysku (żadnego udostępniania) można nazwać "udostępnionymi publicznie za zgodą twórcy utworu"?
nie radze brac informacji prawnych z wiki
jesli chodzi ci o art 23 to jesli utwor lecial w radiu/tv jest juz udostepniony publicznie
konstytucja mowi (wolnosci obywatelskie) ze wolno ci wszystko czego ci prawo nie zabrania
piractwo jest karalne na podstawie art. 116-118 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych a tam jest mowa o czerpaniu korzysci z rozpowszechniania i rozpowszechnianiu
o posiadaniu nie ma ani slowa wiec skoro nie jest zabronione to jest dozwolone
Luke Mica napisał/a:
czy mp3 ściągnięte przeze mnie z p2p
przestepstwem jest rozpowszechnianie utworu ktore nastepuje automatycznie podczas jego sciagania
programy p2p w wiekszosci sa zrobione tak ze kawalek ktory juz sciagniesz od razu jest udostepniany dalej (a to przestepstwo)
samo w sobie posiadanie muzyki jest legalne
a ty
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).