jak tylko się tam wybiorę będę miał porównanie z tym co znam z opowieści, widziałem w programach dokumentalnych a nie papkach za miliony dolarów i wtedy ocenię na ile się to różni i czy się pomyliłem z oceną
ja nie chcę rozciągać tematu na wiele wątków a skupić się jedynie na samej edukacji, bo rozmawianie o religii, poglądach starego pokolenia w Polsce czy wielu innych sprawach, może się ciągnąć latami a łatwo to podsumować różnicą kulturową.
Według mnie nie każdy musi znać nie wiadomo jakie szczegóły na temat swojego kraju i jego historii - jednak podstawowa wiedza jak dla mnie pozwala nie zatracić pewnych wartości. Do tego dochodzi historia, która dotyczy nas wszystkich - bo w drugiej wojnie brali udział nie tylko Polacy i Niemcy... oczywiście nam bardziej powinno zależeć na pamiętaniu o tym co się działo np. w obozach koncentracyjnych, ale jak dla mnie to po prostu albo słabe przygotowanie nauczycieli do przekazywania wiedzy o historii europy albo totalna ignorancja ze strony samej młodzieży - a na pewno jedno i drugie po trochu. nie powiesz mi, że ktoś, kto twierdzi, że Hitler to trener nie jest śmieszny... to tak jakbym powiedział: Obama? murzyn? hmm to jakiś nowy w NBA?
Dzisiaj młodzi wolą siedzieć przed telewizorem albo przy komputerze, nie uczą się z podręczników tylko szukają pojedynczych informacji w Google - internet to jest skarbnica wiedzy, ale tylko kiedy wykorzystuje się ja odpowiednio.
Anglia jest sporo przed nami, ale dzisiaj wszelkie rzeczy z zachodu dochodzą do nas szybciej i ja się obawiam, że o takim schodzeniu na psy będziemy bardziej krzyczeć za jakiś czas u nas. Jak dla mnie od czasów wprowadzenia ponownie szkół gimnazjalnych poziom zdobytej wiedzy przez uczniów jest coraz gorszy i za jakiś czas skończy nam się pula fachowców, których tak doceniają na Świecie. Dzieciaki uczą się na sprawdzian i za chwilę już nie pamiętają, bo po co - sprawdzian zaliczony przecież
Co do edukacji seksualnej masz rację i jesteśmy zacofani, ale nie tylko my, bo przecież jakiś czas temu było głośno w tych młodych rodzicach w Anglii, coś tam się potem wyjaśniło, ale nie zmieniło to faktu, że 15latka(?) została matką (tak wiem, w Polsce to też się przytrafia)
a o pomaganiu wspomniałem cały czas w sferze posiadanej i zdobywanej wiedzy a nie wykolejeńców, którym nie udało się u nas i jadą do innych krajów tylko po to żeby psuć nam opinię.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).