Tak masz rację. Takich przypadków jest sporo .. 3/10 pytań jest przeczących .. a na deviancie to juz w ogóle można mówić o przeroście ego. Tymbardziej że większośc autorów prac nie zarabia na nich.
Zaproszone osoby: 12 Pomogła: 14 razy Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 834
Wysłany:
2006-04-25, 13:59
Htsz napisał/a:
poza tym bardzo czesto ludzie dający cos na devianta korzystają z gotowych elementow, a ja nie widze gdzie oni wypisują strony skąd to biorą ?
Kredytuje sie stocki gdy dodaje grafike. Najwiecej jest chyba fotomanipulacji i przy kazdej na pewno zobaczysz jakas informacje na temat pochodzenia czesci skladowych.
______________________________________________________ Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
Essi [Usunięty]
Wysłany:
2006-04-25, 15:17
A jeszcze jedno pytanie. Kiedys zapytalam sie autora o zgode na wykorzystanie obrazka, napisal, ze niezbyt mu to pasuje, ale jak mu pokaze jak go przerobilam to sie namysli. Wyslalam obrazek, ale od paru miesiecy nie bylo odpowiedzi. Co mam robić? Ja chce użyć tego obrazka, ale nie ma łączności z autorem.
A poza tym wiekszosc starych szablonow teraz kasujemy bo sa strasznie amatorskie.
A co zrobić jak autor jest z innego kraju, a ja np. nie znam języka?
poza tym bardzo czesto ludzie dający cos na devianta korzystają z gotowych elementow, a ja nie widze gdzie oni wypisują strony skąd to biorą ?
Bo zależy jaki to rodzaj pracy , na niektóre składa się wszystko co jest dziełem autorki grafiki i wtedy nie musi pisac nic lub ewentualnie się pochwali , że nalezy to do niej, lub praca jest namalowana itd
Pod fotomanipulacjami zazwyczaj jest napisane do kogo należy stock .
Essi [Usunięty]
Wysłany:
2006-04-25, 22:03
Tylko, że nie każdy na świecie go zna...
No trudno się mówi, ale takie rządzą tu prawa. I trzeba sie dopasować.
Sylwia [Usunięty]
Wysłany:
2006-04-26, 06:46
Autora grafiki masz na myśli?
No to wtedy trudno , szukasz tak długo aż znajdziesz lub nie korzystasz z tego obrazka.
No chyba , że to olewasz .
Pomogła: 9 razy Wiek: 36 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 599 Miasto: Waldenburg
Wysłany:
2006-04-26, 17:55
Nie powinno się w żadnym wypadku olewać
Autorzy szablonów rządają szacunku dla swoich prac, dlaczego w takim razie mieliby nie szanować cudzych ? Szablonmakerzy chcą żeby ich szablony cieszyły się powodzeniem, ale są dość ograniczeni wewnętrznym egoizmem żeby pomyśleć o rozpowszechnianiu strony/tożsamości osoby której pracy użyli. Przecierz gdyby nie autor oryginalnego zdjecia/obrazka szablon by nie powstał. Więc kto ma większa zasługę ? Grafik czy projektant ? Nie od dzis wiem ze zasady jakimi rządzi się swiat nie są fair, ale można oddać mała sprawiedliwość kredytując wszytko czego użylismy do zrobienia szablonu, to nas kosztuje zaledwie kilka chwil stukania w klawiature, aż tak wiele?
______________________________________________________ You'll Never Walk Alone
Sylwia [Usunięty]
Wysłany:
2006-04-26, 20:28
Nie raz widywałam info na szablonie , że autor obrazka jest nieznany i coś w tym stylu.
Mnie to dziwi , bo to wcale nie usprawiedliwia .
Ale wiadomo , ze zawsze znajdą sie tacy co nie będą tego przestrzegać.
Pomogła: 9 razy Wiek: 36 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 599 Miasto: Waldenburg
Wysłany:
2006-04-26, 22:51
Takie info nic nie daje, jego wartosc jest rownoznaczna z brakiem jakiejkolwiek zmianki o autrze grafiki ale skoro w sekcji credits linkuje sie przegladarke to mnie juz nic nie zdziwi
______________________________________________________ You'll Never Walk Alone
Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył/a: 15 Mar 2006 Posty: 269 Miasto: Sosnowiec
Wysłany:
2006-04-29, 08:07
Ja jak zrobiłem kilka szablonów na bl**uj.net, to nie wspomniałem o autorze grafiki, ponieważ nie wiedziałem kto nim jest, a szczerze to nawet nie szukałem...Wiem, że się źle zachowałem...
Essi [Usunięty]
Wysłany:
2006-04-30, 22:48
Bez jaj. Dla was ci co tworza szablony to jacys okropni ludzie "ograniczeni wewnętrznym egoizmem", którzy chcą być tylko sławni
Nie zaprzeczam, że projektanci chcą by ich prace były rozpowszechniane, ale glownie tworzy sie dla siebie. Na przykład dla mnie to taka mała pasja. I wcale nie chcemy odbierac slawy autorom grafik (tak tak zacieram raczki "hah nie dalam podpisu do autora grafiki!" buahahahah), tylko wiekszosc osob nie zdaje sobie sprawy ze nie danie podpisu jest kradzieza. To moze sie wydac glupota, ale tak jest. Poczatkujacy naprawde nie sa w tych sprawach rozeznani.
Ale jak już wspomniałam kredyty dodaje juz od dluzego czasu, po tym jak zostalam uświadomiona
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).