Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu



::
Zamknięty przez: Htsz
2016-05-09, 20:17
Autor Wiadomość
beatryczebe 
Blogger.Klub


Wiek: 33
Dołączyła: 01 Gru 2014
Posty: 35

Wysłany: 2014-12-09, 14:50   

pszeniczne do białej kiełbasy :hyhy:

i zamkowe jasne :)
 
  podziel si� tym postem na:




Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

Alechanted 
WordPress.Klub
Piwowar


Imię: Kamil
Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Dołączył/a: 03 Wrz 2014
Posty: 107
Miasto: Gliwice

Wysłany: 2014-12-11, 07:01   

pequeninha napisał/a:

Lubię ogólnie wszystko, co ciemne, mocne i gorzkie :) Guiness, Okocim Mocne, Warka Strong, Porter Żywca, stouty czekoladowe, portery ogólnie wszelakie.

Z jaśniejszych lubię Ciechana i Carlsberga. Nie potrafię się przekonać do Heinekena, nie dla mnie.

Jeśli w barze nie ma dobrego piwa (albo rozcieńczają, bo to nagminne), to z sokiem. I koniecznie ze słomką wtedy, bo kojarzy mi się ze studiami :)

A ze słodkich? Chyba tylko cydry. Lubiłam kiedyś Sommersby, ale teraz jakoś stał się taki niemożliwie popularny, że chyba już znielubiłam. Faktycznie pija się to, co się miło kojarzy - z ludźmi i miejscami.


Możesz być spokojna! Instalacja sprawia, że jest praktycznie niemożliwym, by piwo było rozcieńczone - jedyną opcją byłoby nalanie wcześniej wody do szkła. Piwo w pubach może wydawać się wodniste z powodu zbyt niskiej temperatury podania. Nie ma piwa, które należy podawać w temperaturze poniżej 6 stopni, a te w barach często miewają temperatury bliskie 0. Dodatkowo wszystkie piwa, które wymieniłaś są wodniste same z siebie - to tzw "Euro pale lager", czyli piwo z definicji prostoliniowe i wyprane ze smaku. Podaje się go w tak niskich temperaturach, ponieważ niskie temperatury zabijają smak (dlatego mrozimy wódkę) a te piwa są naprawdę podłe. Generalnie porządne piwa pija się w temperaturach powyżej 10. Dla piw z kategorii Russian Imperial Stout, Barley wine, Imperial Porter etc jedną z najsłuszniejszych jest temperatura pokojowa (około 17 stopni).
Jeżeli czujesz się oszukiwana, to masz tu pełną słuszność! Ale to nie przez pub, który odwiedzasz, a przez Grupę Żywiec, Kompanię Piwowarską i Grupę Carlsberga.
______________________________________________________
www.alechanted.pl
Ostatnio zmieniony przez Alechanted 2014-12-12, 07:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
  podziel si� tym postem na:
Young Oak Box 

Dołączyła: 10 Gru 2014
Posty: 6

Wysłany: 2014-12-11, 18:29   

Ja uwielbiam słodsze piwa... Miodowe z browaru Czenstochovia, w którym kiedyś pracowałam (maleńki browar połączony z pubem i restauracją), dalej Wiśnia i Śliwka w piwie (ale nie pamiętam, co to było...Cornelius?) ... Ciechan miodowy też spoko.
 
  podziel si� tym postem na:
vet 
Blogger.Klub


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 23 Paź 2014
Posty: 68
Miasto: Lublin

Wysłany: 2014-12-12, 10:45   

uwielbiam ciemne piwa - np. Saris. Piękne w smaku, ciężkie (czasem się śmieję, że takim piwem można się najeść) i stosunkowo mocne, chociaż pewnie są piwa "kopiące bardziej".

Guinness - mimo wszystko najlepszy jest lany, później puszkowy, butelkowany smakuje mi zupełnie inaczej. Nie wiem czy to moje subiektywne odczucie czy faktycznie różnią się walorami smakowymi.
 
  podziel si� tym postem na:
Alechanted 
WordPress.Klub
Piwowar


Imię: Kamil
Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Dołączył/a: 03 Wrz 2014
Posty: 107
Miasto: Gliwice

Wysłany: 2014-12-12, 16:07   

vet napisał/a:

uwielbiam ciemne piwa - np. Saris. Piękne w smaku, ciężkie (czasem się śmieję, że takim piwem można się najeść) i stosunkowo mocne, chociaż pewnie są piwa kopiące bardziej.

Guinness - mimo wszystko najlepszy jest lany, później puszkowy, butelkowany smakuje mi zupełnie inaczej. Nie wiem czy to moje subiektywne odczucie czy faktycznie różnią się walorami smakowymi.


Są piwa zdecydowanie mocniejsze, ale w rzeczywistości piwo, to trunek bardziej degustacyjny, niż sposób na tanią "najebkę". Są takie, które alkoholu mają grubo powyżej 10% bez użycia sztucznego dodatku cukru lub innego, taniego sposobu na wzmocnienie trunku.

Co do puszek, butelek i kranu.
Większość puszek, które są dostępne w Polsce to Guiness Draught - puszka zawiera wewnątrz widget z ciekłym azotem, który symuluje użycie klasycznej, brytyjskiej pompy do nalewania piwa. Piwo ma wtedy mocno kremową, bardzo drobną pianę i zostaje w nim bardzo mało dwutlenku węgla, co ułatwia szybkie spożycie. Istnieje wersja butelkowa Draughta, ale w Polsce się z nią nie spotkałem. Co do kranów - jeżeli nie leją Ci go z pompy, a z klasycznego kranu to różnica nie jest znacząca, ale oczywiście istnieje. Wysycenie dwutlenkiem węgla będzie różne od dwóch wcześniej wymienionych, bardzo prawdopodobne, że będzie też podany w innej temperaturze, niż serwujesz go sobie w domu, a wierz mi, każdy stopień robi różnicę. Poza tym, beczki trafiają do Polski dużo świeższe, niż butelki, ponieważ z reguły nigdzie nie zalegają. Z racji małej popularności butelki stoją miesiącami na półkach. Jasne, terminu zdatności do spożycia nie przekraczają, ale piwo zawsze zmienia się z czasem :)
______________________________________________________
www.alechanted.pl
 
  podziel si� tym postem na:
pequeninha 
Blogger.Klub


Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 12 Paź 2014
Posty: 133

Wysłany: 2015-01-09, 17:18   

Alechanted napisał/a:

Podaje się go w tak niskich temperaturach, ponieważ niskie temperatury zabijają smak (dlatego mrozimy wódkę) a te piwa są naprawdę podłe. Generalnie porządne piwa pija się w temperaturach powyżej 10. Dla piw z kategorii Russian Imperial Stout, Barley wine, Imperial Porter etc jedną z najsłuszniejszych jest temperatura pokojowa (około 17 stopni).


Hej! Jakimś cudem przeoczyłam Twoją wiadomość. Kurde, ciekawe rzeczy piszesz. Powiedz w takim razie, skąd się wziął ten fetysz superzimnego piwa, zmrożonych kufli itd? W niektórych krajach (Portugalia, Brazylia) ta obsesja dochodzi już takich rozmiarów, że trudno jest w barze zamówić coś większego niż jakieś marne 0.3l (bardzo zmrożone), bo tubylcy boją się, że większe szybko się "ociepli" (w związku z tym wolą zamówić więcej małych). O co biega? Czy to jakiś spisek, by stępić nasze kubki smakowe albo ukryć przeciętność smaku?

Co do temperatury: ostatnio zdarzyło mi się próbować jakiegoś ciemnego litewskiego piwa z korzeniami. Było bardzo zimne, wydało mi się kompletnie bezsmakowe i strasznie rozczarowujące. Przypadkowo zostawiłam je na noc przy łóżku (śpię w temperaturach raczej niskich). Rano było tak dobre, że nie mogłam się powstrzymać i wypiłam całą butelkę do śniadania :)
 
  podziel si� tym postem na:
Alechanted 
WordPress.Klub
Piwowar


Imię: Kamil
Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Dołączył/a: 03 Wrz 2014
Posty: 107
Miasto: Gliwice

Wysłany: 2015-01-11, 17:18   

pequeninha napisał/a:

(...)O co biega?(...)


O to, że to, że piwa koncernowe są bez wad jest tylko mitem. Problemem nagminnym jest np diacetyl, wynikający ze zbyt krótko przeprowadzonej fermentacji (nuty maślane), który właśnie w niższych temperaturach zanika. Jak weźmiesz ciepłego pilsnera, to może i wypijesz, ale z pewnością nie ze smakiem ;)
Wszystko rozbija się o to, że w niższych temperaturach zapachy wolniej ulatują, czyli są mniej wyczuwalne. Dobrego piwa nie chłodzimy poniżej 10-8 stopni, wiele piw pijemy w temperaturze pokojowej. "Koncerniaki" i wszelkie "piwa powszednie" chłodzi się jak najniżej, bo są po prostu paskudne :P
______________________________________________________
www.alechanted.pl
 
  podziel si� tym postem na:
pyskara 
Blogger.Klub

Dołączyła: 26 Mar 2013
Posty: 6

Wysłany: 2015-04-07, 20:02   

Heineken i Lech. Może wstyd się przyznać, ale piwa z sokiem nigdy nie piłam.
 
  podziel si� tym postem na:
Maritra Films 
Blogger.Klub


Imię: Krzysztof
Pomógł: 1 raz
Dołączył/a: 13 Lut 2015
Posty: 87
Miasto: Polska

Wysłany: 2015-04-08, 13:50   

Ja osobiście piję bardzo mało, ale jeśli miałbym wybrać moje ulubione to postawiłbym na żubra i tyskie.
______________________________________________________
www.maritrafilms.blogspot.com
 
  podziel si� tym postem na:
kamillo270 

Dołączył/a: 06 Maj 2015
Posty: 15

Wysłany: 2015-05-06, 10:20   

Ja kiedyś lubiłem nasze popularne marki, jednak coś złego się z nimi dzieje. Być może producenci idą na łatwiznę i teraz rozsmakowałem się w pilsner urquell.
 
  podziel si� tym postem na:
BlackenedBooks 
Blogger.Klub


Imię: Damian
Pomógł: 1 raz
Wiek: 28
Dołączył/a: 26 Kwi 2015
Posty: 93
Miasto: Krosno

Wysłany: 2015-05-07, 15:37   

Złoty Bażant. Jak dla mnie czysta poezja. Dawno nie piłem. Jakoś nigdy nie mam okazji na niego zapolować. :(
______________________________________________________
http://blackenedbooks.blogspot.com/
Zapraszam bardzo serdecznie. :)
 
  podziel si� tym postem na:
blackfollow 
WordPress.Klub


Imię: Paulina
Wiek: 30
Dołączyła: 06 Maj 2015
Posty: 11

Wysłany: 2015-05-07, 17:05   

Nie lubię piwa. Nie znoszę wręcz.
 
  podziel si� tym postem na:
Wyświetl posty z ostatnich:   
::
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły.
Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły.
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2024 Wrocław | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na górę   |  shoutbox
 
Dodaj na Facebooku:

Zobacz także:


Szablony blogów i stron na wordpress
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).
Wyszukaj na Blogowiczu:
snapchat blogowicz instagram blogowicz