Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu



::
Autor Wiadomość
Druantia 
Blogger.Klub


Imię: Altea
Dołączyła: 15 Lut 2016
Posty: 9
Miasto: Polska

  Wysłany: 2016-02-15, 02:50   

Moja specjalność to ciasta i torty, a szczególnie ciasto marchewkowe, karpatka i ciasto czekoladowe z kremem :)
 
  podziel si� tym postem na:




Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

serpentynowo 


Dołączył/a: 18 Lut 2016
Posty: 17

Wysłany: 2016-02-23, 11:42   

Moją specjalnością jest chyba grecka Moussaka. Chyba, dlatego bo generalnie bardzo lubię gotwać ale nie po najprostrzej linii oporu z gotowych pół-produktów tylko w miarę możliwości wszystko robię własnoręcznie.
 
  podziel si� tym postem na:
Gabi_97 
Blogger.Klub

Wiek: 25
Dołączyła: 31 Mar 2016
Posty: 5
Miasto: Chorzów

Wysłany: 2016-04-02, 11:46   

Wszelkie sałatki i surówki warzywne oraz owocowe.
Wymyślne obiady :P .
Nie mam wielu sprawdzonych przepisów, idę do sklepu i wymyślam na bieżąco :D
 
  podziel si� tym postem na:
grzegorz_1982 
Blogger.Klub

Dołączył/a: 06 Kwi 2016
Posty: 14

Wysłany: 2016-12-29, 00:54   

Kotlety mielone :D
 
  podziel si� tym postem na:
Ostrężyna 
Blogger.Klub


Wiek: 33
Dołączyła: 03 Sty 2017
Posty: 28
Miasto: obecnie Kraków

Wysłany: 2017-01-03, 22:39   

Nie lubię gotowania i dlatego też nie jestem w tym świetna, ale lubię sobie podjeść... i dlatego kilka łatwych dań nauczyłam się robić tak, że smakują znakomicie - mi, bo innym niekoniecznie, mam specyficzny gust ;) Samo wymienienie ich wydaje mi się mało praktyczne, więc mimo swych braków w kompetencji podam też sposób, w jaki przygotowuję kilka wybranych dań. Testowanie na własną odpowiedzialność, jakby co ;]

Spaghetti:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (początkującym - a dla takich piszę - radzę skosztować wody, żeby się upewnić, czy soli wystarczy), a w osobnym garnuszku pomidory lub przecier pomidorowy (im dłużej, tym lepiej, bo będzie dzięki temu rosła zawartość cennego związku o nazwie likopen), do których dodajemy troszkę soli, troszkę pieprzu, gdzieś po drodze sporo ziół "dalmatyńskich" lub "do spaghetti" albo przynajmniej hojną dawkę bazylii i na sam koniec oliwę z oliwek oraz zmiażdżony czosnek (ten ostatni oczywiście najlepiej, żeby został jak najbardziej surowy, co może źle wpływa na smak, ale na organizm cudnie ;) ). Makaron wędruje na talerze, nań tarty żółty ser albo mozarella, potem sos - gotowe.

Zielona soczewica z pomidorami:
Soczewicę namaczamy jeśli trzeba, a później gotujemy około kwadransa i dodajemy pomidory lub przecier. Kolejne 10 min mozolnie kroimy cebulę, dorzucamy ją i sprawdzamy, czy soczewica odpowiednio zmiękła, lub czekamy sobie trochę, miażdżymy i dodajemy czosnek. Nie jestem pewna, jak by wyszło z oboma tymi składnikami na raz, nie próbowałam. Solimy, pieprzymy. Jeśli ktoś lubi - ja kocham - dosypujemy curry i ciut chilli. Jako tłuszcz sprawdza się tutaj oliwa z oliwek, olej sezamowy... mam podejrzenia, że masło też dałoby radę. (Nie lejcie olejów rafinowanych, bo to zło.)

Deserowo, budyń mannowy:
Mannę gotujemy na minimalnie osolonej śmietance ok. 12% (do kawy): podsypujemy kaszki powoli, cały czas mieszając, aż mocno zgęstnieje. Byle nie za mocno, bo wyjdzie kluska ;) Doprawiamy ekstraktem waniliowym (powiedzmy "nie" sztucznym aromatom i cukrowi!), stewią w proszku, tartym lub mielonym imbirem i gałką muszkatołową. Inny wariant to wanilia i truskawki, albo świeże, wydrylowane czereśnie przepuszczone przez blender. Albo maliny...

Trzy to wspaniała liczba, więc może niech tyle wystarczy.
______________________________________________________

 
  podziel si� tym postem na:
bananowyrogal 
WordPress.Klub


Imię: Piotrek
Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył/a: 06 Sty 2017
Posty: 36
Miasto: Radom

Wysłany: 2017-01-06, 14:31   

Naleśniki! Nietypowe naleśniki, musicie mi uwierzyć, że są genialne :hyhy:
______________________________________________________
LisiePismo - Uśmiech i intryga!
 
  podziel si� tym postem na:
AgariPizmo 

Dołączył/a: 07 Sty 2017
Posty: 22
Miasto: Gdańsk

Wysłany: 2017-01-09, 18:11   

moja specjalność to makarony pod każdą postacią a także kurczak w sosie z białego wina i porów
 
  podziel si� tym postem na:
potrax7 


Pomógł: 1 raz
Dołączył/a: 26 Lis 2016
Posty: 56
Miasto: Krakow

Wysłany: 2017-01-09, 20:30   

Jajecznica, kotlety, spaghetti no i parę tam takich prostych dań :D Szału nie ma :help:
 
  podziel si� tym postem na:
Kornelia 


Wiek: 32
Dołączyła: 24 Sty 2017
Posty: 4
Miasto: Kraków

Wysłany: 2017-01-24, 09:56   

Ja bardzo lubię jeść smaczne domowe ciasteczka i popijać je aromatyczną herbatą. Ciastka zazwyczaj piekę sama, ponieważ nawet mi to wychodzi. Staram się piec tylko dietetyczne ciasteczka. Jednak nie potrafiłabym chyba funkcjonować bez dobrej jakości herbaty. Aromat i doskonały smak mają z pewnością herbaty ze sklepu SzlachetnySmak.pl, dlatego zamawiam je tylko tam. A ciasteczka są idealnym dodatkiem. :)
 
  podziel si� tym postem na:
Agnieszka-edM 
WordPress.Klub

Imię: Agnieszka
Dołączyła: 04 Lut 2017
Posty: 12
Miasto: Polska

Wysłany: 2017-02-04, 23:52   

petiteolive napisał/a:

Znam się na gotowaniu i spędzam w kuchni coraz więcej czasu. Obecnie specjalizuje się w bezglutenowych daniach, ponieważ jestem jedyną w rodzinie osobą z alergią na gluten i muszę sobie radzić sama. Mój specjał to sernik z jogurtów greckich.

Ja też staram gotować się bez glutenu.
A moją specjalnością to ciasto, które znajomy powiada, że to nie ciasto, a obiad.
To jest ciasto buraczano-marchwiowe.
 
  podziel si� tym postem na:
finitionek 


Imię: Witold
Wiek: 29
Dołączył/a: 16 Lip 2017
Posty: 16
Miasto: Włocławek

Wysłany: 2017-07-22, 21:22   

Ostatnio moją specjalnością są zupy... Meksykańska, cebulowa. No i burgery mmm wgl to kocham wołowinę może dlatego że jest droższa i rzadziej się ją jada :)
 
  podziel si� tym postem na:
martagrabo
[Usunięty]



Wysłany: 2017-07-31, 19:18   

Agnieszka-edM napisał/a:

petiteolive napisał/a:

Znam się na gotowaniu i spędzam w kuchni coraz więcej czasu. Obecnie specjalizuje się w bezglutenowych daniach, ponieważ jestem jedyną w rodzinie osobą z alergią na gluten i muszę sobie radzić sama. Mój specjał to sernik z jogurtów greckich.

Ja też staram gotować się bez glutenu.
A moją specjalnością to ciasto, które znajomy powiada, że to nie ciasto, a obiad.
To jest ciasto buraczano-marchwiowe.


Moglabys sie podzielic na nie przepisem? Jestem bardzo ciekawa :)
 
  podziel si� tym postem na:
Wyświetl posty z ostatnich:   
::
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły.
Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły.
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2023 Wrocław | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na górę   |  shoutbox
 
Dodaj na Facebooku:

Zobacz także:


Szablony blogów i stron na wordpress
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).
Wyszukaj na Blogowiczu:
snapchat blogowicz instagram blogowicz