jeśli pan Autr interpretuje biblię dosłownie wierząc że naprawdę kiedyś był kain abel noe adam ewa i reszta postaci, to lepiej niech się na buddyzm nie przerzuca, tylko próbuje odczytać to z przymrużeniem oka.
jak dla mnie w biblii jest wiele niewyjasnionych spraw...np. Kain zabił Abla i co potem... ODRAZU NOE I WIEŻA BABEL...i co Kain miał dzieci ze siostrą lub Ewą??? to kazirodztwo...dlatego zastanawiam się czy nie być ateistą lub buddysta...
Też tak kiedyś myślałem. Ale od jakiegoś roku wiem, że z Biblii nie można brać dosłownie żadnego wydarzenia. Jedne są prawie całe prawdziwe, a w innych jest tylko ziarenko prawdy.
Wiek: 29 Dołączył/a: 07 Mar 2009 Posty: 11 Miasto: Kraków
Wysłany:
2009-03-12, 22:35
poczytaj apokalipse do poduszki to pogadamy... ludzie cierpią...między innymi prze to jestem ateistą... a jesli chodzi o interprtację filozofowie przekazują podobne rzeczy...
______________________________________________________ Stare chińskie przysłowie mówi: Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie
Zaproszone osoby: 4
Imię: Krzysztof
Wiek: 33 Dołączył/a: 18 Maj 2008 Posty: 3466 Miasto: R-ków.
Wysłany:
2009-03-14, 10:28
Zzielona napisał/a:
To ma tak zwany paraboliczny sens. Biblię jak najbardziej należy traktować poważnie, bo ona ma uczyć jak postępować w życiu a nie przekazywać fakty.
tak, to prawda. Dzięki biblii i innymi tak zwanymi "świętymi tekstami" człowiek przez wieki wypracował system moralny, który przekazywany jest do dnia dzisiejszego (oczywiście w różnych kulturach sa pewne rozbieżności np. co do małżeństwa).
Autr napisał/a:
poczytaj apokalipse do poduszki to pogadamy...
FeFe? co to apokalipsa ma do buddyzmu?
Autr napisał/a:
ludzie cierpią...między innymi prze to jestem ateistą...
właśnie widzę...
Autr napisał/a:
a jesli chodzi o interprtację filozofowie przekazują podobne rzeczy...
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).