Wysłany:
2008-12-09, 23:30Kim dla Ciebie jest Ojciec Chrzestny i Matka Chrzestna ?
tak jak w temacie. Kim dla was są Rodzice Chrzestni ? zakładając, że rodzicie Cię ochrzcili zaproponowali dla swojego dziecka pewne osoby, które tak właśnie się określa.
Czy są to dla was osoby bliskie ?
macie z nimi dobry kontakt ? wspierają was ?
z czym wam się kojarzą - z prezentami przy różnych okazjach czy może czymś ambitniejszym ?
Czy według was, wasi rodzicie dobrali wam odpowiednich Chrzestnych ?
a może sami jesteście Rodzicami chrzestnymi ? jak w takim razie wygląda to dla was od tej strony ?
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Ojciec Chrzestny:
1. Chrzest
2. Komunia
nie mniej długa Przerwa
3. Wakacje 2007
Jakieś taki dziwne podejście mam do tej całej szopki.
Bo prezenty, he do czasu to fajne było. Ale z tego w sumie co wiem to nie tylko ja mam tak "Bliski" kontakt z Rodzicami Chrzestnymi
zaskoczony jestem, że byli małżeństwem, zwykle dobiera się Rodziców Chrzestnych z obu stron rodziny naszych rodziców, czyli np. ciocia od strony taty, wujek od strony mamy (chyba, że to jakiś mały krąg i oba warunki są spełnione ;P)
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Bartek WordPress.Klub Powrotny
Zaproszone osoby: 15
Imię: Bartek
Wiek: 32 Dołączył/a: 18 Mar 2006 Posty: 734 Miasto: Freiburg im Breisgau
Wysłany:
2008-12-10, 00:13
Wyszło jak wyszło. Przecież sam nie wybierałem
Dla mnie te tradycje pseudo Katolickie stają się powoli rutynowe.
Robisz, rodzisz, chrzcisz, wyprawiasz komunie .. bla bla bla..
z jednej strony głupio, żeby twoje dziecko jako jedyne nie dostało prezentu w wieku 9 lat i nie paradowało w białym stroju, może się czuć wyalienowane.
z drugiej nie należy niepotrzebnie prać mu mózgu.
ja nie będę ani chrzcić ani komuniować ani bierzmować dziecka dopóki samo tego nie zechce.
Wysłany:
2008-12-10, 00:26
Dokładnie, skoro ksiądz mówi że sakrament bez zgody albo świadomości osoby przyjmującej jest nieważny. (np. Spowiedź po pijaku)
To jak wytłumaczyć sakrament chrztu?, Kiedy dziecko nie jest w stanie stwierdzić czy chce?
Ja Osobiście uwalniając się spod presji rodziny, nie przyjąłem bierzmowania i dobrze z tym żyje już długi czas
ja od momentu wyjścia z kościoła po bierzmowaniu stałam się agnostykiem, chyba nie takie było założenie umocnienia wiary .
w każdym razie i tak dzieci podchodzą do komunii w sposób materialny, a KK chce ją zrobić jeszcze wcześniej.
Wysłany:
2008-12-10, 00:32
wiadomo, komunia to prezenty
Rashell, jeśli byśmy mieli dyskutować na temat KK to nie skończlibyśmy nigdy. Na razie jednak proponowałbym założenie nowego wątku, póki Htsz'owi jeszcze nerwy nie puściły
Ja z moją matką chrzestną kontaktu nie mam od 7 lat (komunia). Rodzice zresztą też z nią nie mają (na coś się obraziła, czy coś...)
Z ojcem chrzestym mam kontakt (widzimy się mniej więcej co 2-3 miesiące), bo to jest brat mojego taty. Mój tata jest ojcem chrzestnym drugiego dzicka mojego wujka, więc kontakt będzie chyba zawsze .
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).