Htsz
Blogger Product Expert Blogowicz.Team
Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Wiek: 39 Dołączył/a: 01 Sty 2006 Posty: 8949 Miasto: Wrocław
|
Wysłany:
2010-11-14, 04:09 [Polska] całkowity zakaz palenia?
|
|
|
Wprawdzie mamy już temat o papierosach jednak sądzę, że taka informacja to temat na osobną dyskusję.
Jeszcze do niedawna idąc w różne miejsca takie jak klub, pub, restauracja, przystanek trzeba się było liczyć z możliwością bycia biernym palaczem. W ostatnich wiadomościach, które oglądałem dowiedziałem się, że od poniedziałku 15 listopada 2010 wchodzi w życie ustawa zakazująca palenia w miejscach publicznych poza strefami do tego wyznaczonymi.
Całkowity zakaz palenia będzie obowiązywał w szpitalach (i innych zakładach opieki), szkołach, na dworcach, lokalach gastronomicznych (restauracje, puby, kawiarnie) bez wydzielonych sal oraz publicznych obiektach kultury.
Dla mnie, osoby niepalącej to super nowina. Nie o samo bierne palenie chodzi a o śmierdzący dym. Osoby palące nie rozumieją o co chodzi, aż do momentu kiedy same przestaną palić. Poza tym dymem przesiąka wszystko co znajdzie się w jego zasięgu..bleeee.
Właściciele miejsc, w których nie zostanie przygotowana wydzielona sala na palarnię będą zmuszeni wywiesić informację o zakazie palenia. Jeżeli ktoś zechce puścić dymka to będzie to musiał zrobić jedynie poza lokalem - współczuje w porze zimowej
Złamanie zakazu grozi 500PLN mandatem dla palacza (za palenie) oraz 2000PLN dla lokalu (za nieoznakowanie).
Co myślicie na ten temat? podobno z ankiet wynika, że nawet palących cieszy ten fakt.
Przed zakazem zwracaliście uwagę na to gdzie palicie i czy może to komuś nie przeszkadzać? Ja np. swoją babcię "wyganiam" z mieszkania kiedy ma ochotę na dymka. Jeżeli chce się truć to niech to robi w samotności ;p
|
______________________________________________________ nie radzisz sobie? pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć lubię to! na facebooku. |
|