colorfulflowers Blogger.Klub
Wysłany:
2013-08-08, 03:47
Blog lifestyl'owy dotyczy wielu dziedzin życia i skupia się głównie na elementach bliskich autorowi bloga. Nie jest to blog dotyczący tylko jednej wybranej dziedziny. Często blog lifestyl'owy jest formą pamiętnika autora, opisuje jego życie codzienne, lub wybrane bliskie mu elementy codzienności, np modę, muzykę, czas spędzony na koncercie, lub w modnej restauracji, kosmetyki których używa i inne podobne elementy codzienności. Mam nadzieję, że choć trochę Ci pomogłam:) Pozdrawiam serdecznie!
Tematyka "lifestyle" to świetny sposób na niezliczone ilości wpisów z lokowaniem produktów ;-)
Kiedyś mawiało się, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. W zeszłym roku mówili, że lajfstajlowe blogi to przyszłość. Dzisiaj wielu znanych blogerów ma właśnie takie strony. Czym to ich odróżnia od pisemek typu: logo, avanti? nie wiem, nie czytam.
Nie interesuje mnie życie obcych ludzi i pseudogwiazd (cewebrytów). Nie postrzegam ich także jako specjalistów od technologii czy zdrowego trybu życia. Nie potrzebuję wiedzieć co nowego kupili, zjedli, gdzie byli, co polecają.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Definicja bloga lifestyle'owego? Blog, którego autor ma ambicje mówić swoim czytelnikom, jak żyć. Tak mi się wydaje.
Fajna definicja;p wydaje mi się, że osoby prowadzące owego bloga maja tak rozbieżne upodobania, że ciężko im stwierdzić o czym tak naprawdę chcieliby pisać. Zazwyczaj jest to wszystko poprzeplatane - trochę o modzie, trochę o książkach, stylu zycia itp. Sama znam kilka takich blogów i wydaje mi się, że jeśli blog tego typu prowadzi osoba inteligentna z fajnymi upodobaniami to może wyjść z tego naprawdę fajna strona, ciekawa i wciągająca czytelników do ciągłego zaglądania;)
Zaproszone osoby: 14
Imię: Tomek
Wiek: 30 Dołączył/a: 23 Maj 2011 Posty: 319 Miasto: Kraków
Wysłany:
2013-08-12, 20:45
Wydaje mi się, że blogi lifestylowe to blogi o wszystkim i o niczym - bo w zasadzie wszystko można podciągnąć pod lajfstajl.
Jednak najczęściej takie blogi odbierane są jako stronki, gdzie autorzy publikują swoje ogólne przemyślenia dotyczące choćby nawet związków, zachowań w sklepie czy sensu noszenia, dajmy na to, szalików. Czyli subiektywne, często kontrowersyjne felietony, które mimo wszystko rzadko zahaczają o prywatność autora.
"I w końcu lifestyle, czyli kierunek, w który podążyłem już dawno. Lifestyle może być wszystkim. Lifestyle to motoryzacja, kultura, sport, moda, technologie, kulinaria, rodzina, zdrowie itd.
To styl życia blogera, styl, który jego czytelnicy mogą, choć nie muszą naśladować. To angażowanie blogera w promocję marki. Taka firma jak Peugeot nie dała do testów samochodu jakiemuś blogerowi motoryzacyjnemu, tylko mnie, nie bacząc na to, że z samochodami mam tyle wspólnego, co z kangurami. Zależało im na pokazaniu stylu życia. Wsiądź Kominku w ten wózek i rób co chcesz. My ci ufamy i pokrywamy wszelkie koszta – stwierdzili. I wyszła z tej współpracy doskonała kampania.
Teoretycznie najbardziej opłaca się zakładać blogi lifestylowe, ale nie polecam tego początkującym blogerom. Pisząc o wszystkim i niczym przyciągniesz nie wszystkich, a nikogo. Nie mając żadnego poważania wśród czytelników, nie będziecie wiarygodni promując jakiś tam styl życia. Zacznij od jednego tematu, najbliższego tobie, takiego, na który masz najwięcej do powiedzenia. Przez pierwszy rok rozwijaj bloga, a potem dorzuć kolejną tematykę."
To taki blog, w którego głównym celem jest kreowanie autora tegoż. Dzięki temu jego opinie stają się cenne w oczach czytelników,a co za tym idzie pożądane przez reklamodawców.Niestety np blogi męskie najczęściej prowadzone są przez facetów w rurkach, dobrze uczesanych, piszących o emocjach i promujących zdrowy styl życia co sprawia że trafiają głównie do kobiet.
Blog lajfstylowy, temat rzeka! U siebie na blogu opisałem to w taki oto sposób:
Cytat
Tak z pozoru esencjonalnie zakreślona tematyka pozwala mi czuć się wolnym, co do doboru publikowanych tutaj materiałów. Bo konia z rzędem temu, kto w sposób jednoznaczny wyznaczy zakres pojęcia ”życie”. Życie to radość, ale i smutek. Życie to miłość, nienawiść, fascynacja, obrzydzenie. Życie to powaga i humor zarazem. Praca, przyjemności, obowiązki, słodkie lenistwo. Głowa w chmurach i stopy twardo stąpające po ziemi. Myśli i uczucia, emocje. Marzenia, rozczarowania, droga pod górę i z górki. Zima, lato, sport, choroba, zdrowie. Podróże, dynamika, trwanie w miejscu i stateczność.
Styl życia to dla mnie wszystko, czego doświadczam na co dzień. I temu właśnie poświęcony jest ten blog. Życie ma swój niepowtarzalny styl, ze wszech miar wyjątkowy. A ja tylko próbuję go tutaj uchwycić, zrozumieć, ubrać w słowa.
Czyli wychodzi na to, że blog lajfstylowy to blog o wszystkim i o niczym. O wszystkim, co interesuje autora. I tutaj pojawia się problem, bo najczęściej nie są to treści, będące w stanie przyciągnąć uwagę czytelników. Decydując się na taką tematykę, należy liczyć się z tym, że bardzo ciężko będzie przebić się do świadomości szerszej grupy odbiorców. Najważniejszy będzie styl, poczucie humoru i osobowość. Tylko nie wszystkim będzie chciało się tę osobowość autora zgłębiać - tym bardziej, że blogi takie wyrastają jak grzyby po deszczu.
Czyli (bo nie jest to jakoś dla mnie jasne po poprzednich wpisach) blog lifestyleowy różni się czymś od bloga-pamiętnika? (bo chciałbym wiedzieć co ja właściwie piszę )
Pamiętnik jest bardziej osobisty, więcej w nim Twoich emocji i Twojego życia. Spotkało mnie to i tamto, rzuciła mnie dziewczyna, spadłem ze schodów. Lifestyle to dla mnie natomiast światopogląd oparty na obserwacji świata. Jasne, że nieco pokazujesz również siebie, ale nie są to skrajnie osobiste przemyślenia.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).