co do aplikacji Windowsowych to wcale nie jest tak z nimi źle - Photoshop POWINIEN ruszyć na Linuksie, tzn. są na to duże szanse.
programów rzeczywiście nie można PRZEKONWERTOWAĆ, ale URUCHOMIĆ - owszem. a że nie odbywa się takim samym trybem jak w Windows, no to niestety...
emulatory nie są idealne - i dlatego lepiej je sobie darować? gdyby wszyscy tak myśleli, to sam Linux nie poszedłby za bardzo do przodu...
niestabilna beta - wcale niekoniecznie takie masło maślane. obecnie mnóstwo aplikacji jest mieni się mianem bety, co wcale nie oznacza że nie da się ich używać (a tak przeważnie rozumiem słowo "niestabilna") - vide choćby Gmail oraz wiele i serwisów internetowych i aplikacji pod linuksa. konkretnych przykładów nie pamiętam.
chociaż z drugiej strony "niestabilna" może oznaczać "bez gwarancji działania" - w tej sytuacji rzeczywiście to wodolejstwo.
a moja drukarka to Canon i350. sprawdzałem też sterowniki na chińskiej oraz nowozelandzkiej stronie Canona, ale nic nie znalazłem.
Mam pytanko: czy mogę prosić o kontakt via mail lub PW przez kogoś kto używał PLD przez dłuższy okres czasu?
Cytat
emulatory nie są idealne - i dlatego lepiej je sobie darować? gdyby wszyscy tak myśleli, to sam Linux nie poszedłby za bardzo do przodu...
brecht brecht brecht brecht brecht brecht (...) brecht
Linux idzie baaaaaardzo do przodu bez "emulatorów" (WINE - Wine Is Not Emulator) i innego tego typu "CuDoFfNyH" programów
nie miałem na myśli samych emulatorów, bo rzeczywiście to nie one napędzają Linuksa, ale o sam sposób myślenia. uważam, że jak ktoś zechce, to odpali Wine i skorzysta na tym. wciąż są jeszcze sfery, gdzie pingwin zwyczajnie sobie nie radzi - Gimp to nie to samo co Photoshop, a OpenOffice to nie port MS Office.
aczkolwiek sam dzięki temu zmieniłem przyzwyczajenia - używam OpenOffice pod Windowsem i chwalę to sobie.
katoda [Usunięty]
Wysłany:
2006-10-24, 20:16
Cytat
Gimp to nie to samo co Photoshop
Wymagaj od darmowego programu możliwości komercyjnej aplikacji wartej 3,5k... Ciekawi mnie też to, czy ludzie używający Photoshopa mają na niego licencję i czy na pewno potrzebują aż tak potężnego narzędzia do tworzenia layów na "SłItAsHnE rUsHoFfE bLoGaSkI" - w GIMPie też można zrobić bardzo ładne obrazki czy szablony
Cytat
a OpenOffice to nie port MS Office.
j/w - a różnice zaczynają się tak naprawdę dopiero przy makrach.
no widzisz. a są ludzie, którzy mimo wszystko korzystają z więcej niż 5% funkcji Photoshopa i Gimp im może nie zapewnić wszystkiego. skoro odrzucamy Wine'a, to nie wiem czy jest pod Linuksem aplikacja, która choć w części jest takim kombajnem jak PS.
poza tym jak już wspomniałem - kwestie przyzwyczajenia. a te czasem trudno zmienić.
ale zgadzam się, że "95% ludzi używa 5% funkcji" i o to się rozchodzi cała rozmowa...
katoda [Usunięty]
Wysłany:
2006-10-24, 21:09
Luke, te 5% to zawodowi graficy komputerowi którzy nie przejdą na Linuksa z konkretnego powodu - brak im narzędzia pracy. Namów programistę aplikacji pod Windowsa aby przeniósł się na Linuksa .
Jak napisał Links:
Cytat
Jak chcecie emulowac programy z Windowsa to zostancie na Windowsie!
Podpisuję się pod tym oboma ręcami (chyba że chodzi o Settlersy, które perfekcyjnie chodzą pod DosBoxem )
Jak rozpakować plik z Ubuntu? A wogóle gdzie to można kupić w wersji polskiej?
katoda [Usunięty]
Wysłany:
2006-11-03, 08:42
Musisz skorzystać z dowolnej wypalarki obrazu (strzelam, ze ściągnąłeś *.iso) - np. nero czy Alcochol 120% (jest gdzieś do popbrania 30-dniowy trial - wygooglaj).
Linuksa kupić? Po co, jak jest LEGALNY dostępny za darmo? Chyba że mówisz o Mandrivie i wersjach komercyjnych... Ubuntu akurat takowych nie posiada
można kupić Ubuntu - jak już powiedziałem wcześniej - za 30 zł, w Empiku albo Kolporterze. zawiera on wszystkie dostępne pakiety z repozytoriów na DVD. opcja raczej dla tych, którzy nie mają łącza internetowego.
Links [Usunięty]
Wysłany:
2006-11-04, 19:27
Luke Mica, wszystkie? To sa jakies nowe duze plyty dvd? Pakietow w repo jest okolo 20000 mowiac o repozytoriach z forum Ubuntu.
Luke Mica, wszystkie? To sa jakies nowe duze plyty dvd? Pakietow w repo jest okolo 20000 mowiac o repozytoriach z forum Ubuntu.
nie wiem czy wszystkie, bo nie kupowałem nigdy tej wersji - powtarzam co jest napisane na okładce (wszystkie albo większość oficjalnych, łącznie z komercyjnym). a jeśli chodzi o DVD, to chyba są 3-4 szt. w zestawie, jak się nie mylę.
mam mandrive i nawet nie najgorsza 3 tygodnie instalowałam linuksa z tatą (najpierw Ubuntu, później Knopixx, Kubutnu, SUse, a na końcu Mandriva) i poprę moich przedmówców, że ten system jest dla tych którzy przesiadają się z Windowsa, i jest prosty oraz ma ładny wygląd (nie mam na nim NEO, ale pracuję nad tym
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).