Htsz
Blogger Product Expert Blogowicz.Team
Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy Wiek: 39 Dołączył/a: 01 Sty 2006 Posty: 8949 Miasto: Wrocław
|
Wysłany:
2010-02-10, 01:35 [Gadu-Gadu] gg800 przysłał dziwną wiadomość
|
|
|
Jakiś czas temu dostałem monit o próbie kontaktu ze mną z numeru 800, ale do czasu kiedy ktoś nie wpisze hasła to ja nie widzę treści tych wiadomości. Pytałem o ten numer na blipie, ale nikt mi odpowiedzi nie udzielił. W internecie tez nie ma o tym za wiele a jedyną informacją jaką znalazłem było wtedy info o tym, że to komunikat z zachętą do aktualizacji programu - bo podobno starsze wersje Gadu nie obsługują numerów powyżej 17mln.
Wczoraj na blipie napisała do mnie pewna osoba z pytaniem o ten numer (zapewne poprzez Google trafił, bo teraz po wpisaniu gg 800 pojawia się moje blipniecie ). On również dostał taką wiadomość i wysłał mi jej treść:
Cytat (800)
Użytkownik [tutaj_nr_gg_wiekszy_niz_17mln] próbował się z Tobą skontaktować. Niestety używasz starej wersji Komunikatora, która nie obsługuje numerów GG większych niż 17 milionów. Zaktualizuj swój Komunikator i rozmawiaj swobodnie: http://komunikator.gadu-gadu.pl
Tym razem znalazłem coś więcej. Na forum help.gadu-gadu oraz stronie gg8-plus użytkownicy informują, że stare wersje komunikatora, czyli te poniżej wersji 7.7 nie przewidywały numerów powyżej 17 milionów. Dokładniej chodzi o numery powyżej 16 777 216.
Jeżeli w treści wiadomości widzimy numer, który próbował się z nami skontaktować to jedynym wyjściem jest napisanie do osoby z tego numeru i zapytanie o co chodziło, ponieważ Gadu-Gadu nie przechowuje niedostarczonych wiadomości a jedynie wysyła informację o tym, że nie doszły.
Z jednej strony możliwe było, ze twórcy nie przewidzieli tak dużej puli numerów, ale z drugiej strony to umożliwia obecnie promocję nowego komunikatora, przepełnionego reklamami bo jak wspomniałem bot nie wysyła treści wiadomości a tylko informację o niej, więc jeżeli mamy znajomych z numerami powyżej 17mln to zmuszeni jesteśmy zainstalować nowego klienta GG (lub ewentualnie nowszą wersję innego programu, który daje radę z nowymi numerami).
Co myślicie na ten temat? spotkaliście się z tym? dostaliście taką wiadomość? macie znajomych z takimi wysokimi numerami?
Moja znajoma ostatnio poinformowała mnie o nowym numerze będącym w puli 20mln i niestety nie mogę się z nią obecnie kontaktować, bo wiadomości rzeczywiście do niej nie dochodzą (używam starej wersji komunikatora)
|
______________________________________________________ nie radzisz sobie? pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć lubię to! na facebooku. |
|