Mieliście kiedykolwiek styczność z tym aparatem albo ze zdjęciami z niego?
Trafiłem dzisiaj na reklamę, w której Hugh Laurie reklamuje Polaroida lata 80 ;D
Świetny sposób na szybkie zdjęcia - bo wyskakują od razu i po kilkunastu sekundach zostają wywołane na naszych oczach
Firma podupadała i miał być jej koniec, ale potem kupił ją ktoś inny i nawet Lady Gaga w swoim klipie użyła tego aparatu oraz została twarzą marki (dyrektorem kreatywnym też?).
Lady Gaga - Telephone ft. Beyoncé
widać jak robi zdjęcia tak koło 5:35 minuty
JA w domu mam gdzieś taki aparat, parę razy nawet robiłem nim zdjęcia, ale wkłady były dość drogie i średnio się to opłacało - zdjęć chyba wychodzi z takiego wkładu mniej niż z tradycyjnej kliszy. Zastanawiam sie jednak czy nie używac go jako gadżetu.
Jak sądzicie, czy aparaty tego typu mają szansę bytu w dzisiejszych czasach - dobrych aparatów w komórkach, tanich cyfrówek i taniejących - oraz popularyzujących się wśród zwyczajnych użytkowników - lustrzanek?
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Ja nigdy nie miałam, ale koleżanka mojej mamy kiedyś robiła takim zdjęcia i pamiętam, że też taki chciałam straszliwie, jak byłam mała. A tak teraz - na pewno konkurencją dla lustrzanek, ani nawet cyfrówek czy aparatów w komórkach, to nie mogą być - raz, że stosunkowo to mało opłacalne, dwa, że jakość tych zdjęć chyba też nie jest najlepsza. Natomiast gdyby to traktować jako taki dodatek, to myślę, że mogłoby się sprawdzić - nie dla robienia "dobrych" zdjęć, ale po prostu po to, żeby uwiecznić chwilę i szybko móc ją wywołać, bez dodatkowego uciążliwego drukowania czy oddawania do punktów drukujących. Ja zawsze lubiłam robić różne zdjęciowe wyklejanki, miałam kiedyś nawet taki zdjęcio-pamiętnik, w którym wklejałam zdjęcia ze znajomymi z różnych wyjazdów, imprez czy jakichś szaleństw z przyjaciółką. I tak teraz myślę, o ile wygodniej by było od razu wklejać do tego zeszytu i pisać na żywo, niż dopiero później, po tradycyjnym wywołaniu.
a tak offtopując - czy Ty czasami śpisz? bo tak patrzę na godzinę postu (4:49) i zaczynam mieć wątpliwości
______________________________________________________ Nic na siłę. Weź większy młotek.
konkurować to raczej nie będzie, chyba, ze za kilkadziesiąt lat - jak znajdą sposób automatycznego wywoływania zdjęć z lustrzanek
sam format zdjęcia (wygląd - ramka) jest dość popularny np. na stronach internetowych lub kolażach, ludzie lubią przerabiać swoje fotki na Polaroidy można by to porównać do gadżeciarstwa Apple ;D
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
mam parę polaroidów, od w miarę najnowszych.. z przed 10 lat.. do trochę starszych tanich plastików i prawdziwych starych rupieci. marzy mi się fotografowanie polaroidem, niestety cena kaset odstraszająca.. około 70zł za 10 zdjęć.. w najtańszej wersji. a mam taki fajny projekt fotograficzny w głowie. na lepsze czasy finansowe odłożony.. lub szuka sponsora!
______________________________________________________ photography, art & tattoo
Imię: Katarzyna
Wysłany:
2012-12-27, 23:30
*__* Mi się bardzo mocno marzy fotografowanie polaroidem, ale właśnie jak zobaczyłam ile to kosztuje, to aż mi kolana zmiękły!! Ale to jest maksimum super
Mieliśmy taki aparat. Trochę tych zdjęć zrobiliśmy, ale no właśnie - droga zabawa, więc sprzedaliśmy. Z cyfrówkami to nie może konkurować oczywiście ze względu na cenę.
Polaroid to było moje niespełnione marzenie z dzieciństwa, pierwszy raz zobaczyłam coś takiego na filmie "Zmiennicy" Ale dolarów to mnogo kosztowało Teraz nie widzę zbytniego sensu kupowania takiego aparatu, chyba że do "hipsterzenia"
Dzięki Nie znałam wcześniej nawet tego kanału Hm. chyba faktycznie go kupię, tylko przeraża mnie cena za jedną paczkę filmu... chociaż i tak wychodzi taniej niż przy polaroidach "rasy vintage"
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).