Wysłany:
2013-10-18, 14:03[facebook] Facebook nie wyświetla miniaturek wpisów
Tym razem inny problem - szablon, póki co - ogarnięty.
Mianowicie - gdy wrzucam nowy wpis na fejsa, którego jeszcze nie było przed wrzuceniem nowego szablonu, fejs/fanpage nie wyświetla obrazu z tego tekstu. Sam link, bez obrazu.
Gdy robię tak (dla testu) z innymi wpisami, które były przed make up'em bloga - miniaturka się wyświetla bez żadnego problemu.
Macie jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje?
[ Dodano: 18-10-2013, 20:33 ]
Coś takiego znalazłem:
Link, który podałeś pozwala na odświeżanie pojedynczych odnośników - facebook pobiera informacje ze strony - tytuł, opis, miniaturę. Jeżeli chodzi o linki wrzucane na tablicę i miniatury doklejane do nich, to są pewne wymogi. Z Twojego bloga pobierany jest obrazek wielkości 72x72 piksele. To stanowczo za mało, obecnie Facebook wyświetla obrazki o szerokości 300, 400 czy nawet 560px. Spróbuj wgrywać większe zdjęcia (te pierwsze w treści).
Miniatura powinna być pobierana nie za pomocą data:post.thumbnailUrl a -> data:post.firstImageUrl, w ten sposób nie jest pomniejszana. Najlepiej w znaczniku Open Graph https://developers.facebook.com/docs/opengraph/
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Nic z tego. Ja podejrzewam, że jest to wina jednak mojego szablonu.
Najnowszy wpis (przepis na szczęście) ma grafikę 1000x667. I co? Musiałem debugować, a i tak pierwszym proponowanym obrazem jest... Soundtrack Blogerów - jak przy każdym innym debugowaniu.
Wcześniej, przy starym szablonie - ani razu tak nie miałem.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Mam podobny problem - FB forsuje mi grafikę z nagłówka, nie chce wziąć tej z postów.
Rozwiązanie? Wrzucam link, link się ładuje, zamiast opublikuj robię odśwież, wrzucam znów, mogę zmienić.
No idea czemu tak się dzieje i jakim cudem to pomaga.
______________________________________________________ http://kucfilolog.blogspot.com
Pełen deathstyle. Inaczej mówiąc: Taki lifestyle, ale bez obcisłych spodni, koszulek z kryzą, kremów pod oczy i całej reszty ucinaczy penisa.
Tak, na blogu jest x postów. Sukcesywnie go zapełniam. Tak, blog jest szpetny. Muszę znaleźć kobietę, która potrafi się zajmować designem.
Kuc_Filolog, Napisałem wyżej dwa posty, które informują dlaczego się tak dzieje i jak sobie radzić. Nie podpowiadasz facebookowi, który obrazek ma być użyty, więc bierze pierwszy z brzegu lub wczytuje największy. W źródle Twojej skórki MXfluity oraz Maggner, której używa RayGarraty nie ma odpowiednich znaczników meta, takich jak np. automatycznie dostępne w szablonach systemowych (Simple, Awesome Inc., itd.).
Ja jestem przekonany, że
A) szablon mnie nie lubi,
b) facebook mnie nie lubi,
c) blogspot mnie nie lubi,
d) szablon jest dziełem szatana, gdyż mam wrażenie, że jest powodem wszystkiego co złe
Arku, nie męcz się z szukaniem rozwiązania. Będę debugował każdy wpis, potem się irytował tym jednym obrazkiem co zwykle, a następnie wrzucał właściwy ręcznie. Z czasem albo zmienię szablon, albo rzucę tego bloga w pi.. cholerę
Debuger sugeruje, że grafika za mała i chyba wiem dlaczego. Blogger ustawia miniaturę wpisu z pierwszego obrazka, ale pobiera także link jaki znajdzie w znaczniku IMG - jeżeli wstawisz mały z /s320/ czy /s400/ w URL, to takiej samej wielkości będzie miniatura.
mamy link (a href) oraz grafikę (img src) - Mimo, że źródło zawiera pełny rozmiar /s1600/, to miniatura utworzyła się z /s640/.
Musisz zatem załączać pierwszy obrazek w większym rozmiarze (z tych do wyboru w edytorze wizualnym) lub ustawiać tak jak zawsze, ale przełączać się do widoku HTML i w znaczniki IMG podmienić liczbę na większą np. /s640/ (oryginalna grafika musi być minimalnie tak szeroka jak ustawiona wartość).
Nowe miniatury na facebooku mają ratio 1,91:1, stąd mamy np. 400 x 209, 100 x 72.
Wyczytałem też o sugestiach typu: 1200 x 627 - rekomendowane, minimalny rozmiar - 560 x 292.
Odkąd mam nowy - ów problem zniknął, każdego linku nie muszę debugować i zawsze wyświetla zdjęcie z danego wpisu, a nie losowe z całego bloga.
Coś w kodzie musiało być nie tak.
Przecież napisałem jak pobierane są zdjęcia ze strony. W tej chwili w kodzie szablonu Metrominimalist nie masz znaczników Open Graph protocol oraz tych, które dodawane są przez Bloggera. W efekcie debugger (sprawdź sobie link z Twojego pierwszego posta w tym temacie) wczytuje wszystkie obrazki jakie znajdzie do og:image.
Przejrzałem kilka ostatnich wpisów i w źródle pierwsze obrazy mają /s1600/ ;-)
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).