Brom
WordPress.Klub vel. Kutwa
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 3 razy Wiek: 30 Dołączył/a: 15 Mar 2006 Posty: 399 Miasto: Dom
|
Wysłany:
2014-10-13, 17:46 Tworzenie stron za kasę - kilka pytań.
|
|
|
Hej blogowicze, mam parę pytań odnośnie zleceń na strony internetowe.
Jako iż przez lata moje umiejętności Webmasterskie rozwineły się, chciałbym zarabiać na tworzeniu stron, tak wiem, droga która prowadzi do tego by móc z tego żyć jest długa, ale chciałbym to potraktować jako dodatek do pensji. Także, może wypisze pytania w punktach, a Ci co chcieliby pomóc, po prostu wybiorą pytania na które czują sie na siłach odpowiedzieć. Dziękuję z góry!
1. Lepiej wykupić VPSa na którym hostowałbym strony klientów, czy wykupywać hosting każdej stronie osobno?
2. Jeśli wykupowałbym hosting, to przykładowo na jaki okres? Wiadomo, że nie chciałbym płacić za stronę co roku, czy jakieś inne przedłużenia.
3. Jak wliczać cenę hostingu? Mam na myśli to, że jeśli ja płacę przykładowo 300 zł rocznie, to mam wliczyć 300 zł do ceny strony? A co gdy minie rok? Przecież nie będę płacił za klienta.
4. Jak to jest z urzędem skarbowym?
5. A jak z domenami? Pytania podobne co do hostingu, nie bede sie rozpisywal
6. Jak ustalić cenę strony? Jakimi kryteriami się kierować w wycenie?
7. Jak z CMSami? Kiedy klient wymaga systemu newsów, komentarzy, czy forum, i przykładowo użyję Joomli (stworzę własną skórkę), to mogę pobierać za to opłaty?
Jeśli pojawią się jakieś jeszcze pytania, dorzucę.
Byłbym rad, gdyby ktoś kto sie na tym zna, doradziłby jakoś - mam na myśli, oprócz odpowiedzi na pytania. Tak, tak, wiem, że większość osób które siedzą w tym temacie, nie będzie pomagać konkurencji, ale prędzej czy później i tak i tak sobie poradzę, a akurat rada profesjonalistów przyśpieszyła by proces. Dziękuje, pozdrawiam!
|
______________________________________________________ [you], nie czytaj moich postów, są bez sensu... |
|