Forum blogowe i graficzne Strona Główna Forum blogowe i graficzne
Dyskusje Blogerów - Forum Młodzieżowe
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  ChatCzat  ShoutboxShoutbox

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Htsz
15-03-2009, 04:28
no-censoir, monsters, rygorystyczne szkodliwe dla komputera?
Autor Wiadomość
~Htsz 
Administrator
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 54
Imię: Arkadiusz / Arek
Pomógł: 89 razy
Wiek: 25
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 5813
Skąd: Wroclove City

Blogs 10386 Blogs  
  Wysłany: 27-12-2008, 13:16   no-censoir, monsters, rygorystyczne szkodliwe dla komputera?

jakiś czas temu próbowałem dostać się z ciekawości na oceny blogów 'no-censoir' i Google wywaliło mi komunikat, że ta witryna może być niebezpieczna dla mojego komputera...

jak się okazuje praktycznie wszystkie ocenialnie i inne podstrony w domenie oceny.eu wyświetlają taki komunikat:

Ta witryna może wyrządzić szkody na Twoim komputerze.

=> http://www.google.pl/sear...btnG=Szukaj&lr=

czy ktoś wie cóż takiego tam wie wydarzyło ? Ja za nimi nie bedę tęsknił, opinie na ich temat są różne, niekoniecznie pozytywne, ale popularności im odebrać nie można było - wygląda jakby sami strzelili sobie w stopę..
_________________________________
blogi i strony na zamówienie | konkursy i gry online z nagrodami! |
zapraszam do przewodnika po forum


:pomysl: :kretyn: Think before you post :pokemon: | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta :fakju:
 
 
 







Zyskaj dostęp do wszystkich działów oraz ukrytych treści w tematach - Zrób sobie profil na forum za darmo!

Masz już aktywne konto? - zaloguj się i pozbądź się reklam między postami!



^Krzysiek 
Moderator Globalny
Pan Cosiek


Zaproszone osoby: 4
Imię: Krzysztof
Pomógł: 17 razy
Wiek: 19
Dołączył: 18 Maj 2008
Posty: 3747
Skąd: R-ków.

Blogs 1323 Blogs  
Wysłany: 27-12-2008, 14:23   

ja wiem tylko, że większość przestała zajmować się swoimi ocenkami i ich notki byłby spamowane, Flov mi powiedziała, że w jednej notce pojawiało się ponad 100 komentarzy-spamu w ciagu jednego dnia... Może w końcu zainfekowało im cały serwer...
 
 
@Asiek 
Blogowicz.Team


Pomogła: 38 razy
Wiek: 22
Dołączyła: 21 Wrz 2007
Posty: 1837
Skąd: Olsztyn

Blogs 10 Blogs  
Wysłany: 27-12-2008, 14:28   

Sytuacja trochę śmieszna, ale fakt - nie idzie się dostać do nich. Mi mozilla w ogóle ich strony ładować nie chce, a o ciągłej informacji o niebezpieczeństwie nie wspomnę.

przeczytałam informację od google i zastanowił mnie taki fragment:

Cytat

Liczba domen, które funkcjonują jako witryny pośredniczące w rozpowszechnianiu złośliwego oprogramowania na komputery użytkowników je odwiedzających, wynosi 2. Są to między innymi następujące domeny: thefilmmusic.cn/, mmcounter.com/.

[...]

Co mogło być przyczyną?
W niektórych przypadkach aplikacje firm trzecich mogą dodawać złośliwy kod do wiarygodnych witryn, co powoduje wyświetlanie ostrzeżenia.

Możliwe, że trzasnęli sobie jakiś licznik? Albo inne coś? Po 90 dniach od czasu wykasowania komponentu powinno się to w takim razie odblokować.
_________________________________
won z funkcją 'you'.
 
 
 
teneniel 
Mylog.Klub
Lineage II Gamer


Pomogła: 25 razy
Wiek: 27
Dołączyła: 01 Maj 2008
Posty: 787
Skąd: z DNA

Blogs 84 Blogs  
Wysłany: 27-12-2008, 14:58   

Cytat

Możliwe, że trzasnęli sobie jakiś licznik? Albo inne coś? Po 90 dniach od czasu wykasowania komponentu powinno się to w takim razie odblokować.


hmmm... z uwagi na to, że komunikat cały czas jest i nie idzie wejść na stronę (ja mam taką fajną czerwoną wielka ramkę zamiast strony) przez FF, a pod IE czekanie kilkunastominutowe nie daje skutku - myślę, że nawet nie zawracali sobie tym głowy.
Albo uznali, że skoro i tak ludzie korzystają z IE, to po co się męczyć pod FF :P

że tak powiej h** z tym, bo mi ich nie szkoda ;P
 
 
flov 


Pomogła: 1 raz
Wiek: 23
Dołączyła: 01 Sty 2009
Posty: 66

Blogs 10 Blogs  
Wysłany: 01-01-2009, 21:06   

Htsz, jeśli zainteresował Cię ten temat, to pozwól, że opowiem Ci, co zaszło.
Na wstępie jednak zaznaczę, że Rygorystyczni żyją, mają się dobrze i od dawna działają pod starym adresem na blog.pl
Mniej więcej rok temu pojawił się pomysł, by podłączyć niektóre serwisy z ocenami pod jeden serwer oceny.eu i stworzyć jakby koalicję. Pomysł został przyjęty entuzjastycznie i początkowo wszystko szło bez zastrzeżeń. Niedługo potem zalani zostaliśmy falą spamu, gdyż okazało się, że antyspam w naszym panelu administracyjnym nie działa (ups!) i są problemy z zainstalowaniem innego. Pojawiły się złośliwe boty, a nasz admin okazał się tyleż nieuprzejmy, co zupełnie nieskory do pomocy. Mniej więcej w tym samym czasie monstersi, positive-marks i krytyczne oczy wyginęli śmiercią naturalną poprzez brak zainteresowania ze strony oceniających, no-censoir zdechł chwilę potem z tego samego powodu, więc nie tyle był to strzał w stopę, co klasyczny upadek - taki sam, jak większości blogów z ocenami. Zostali sami Rygorystyczni, więc zmobilizowałam się i przeniosłam wszystko pod nasz stary adres, gdzie funkcjonujemy po dziś dzień. Mniej więcej miesiąc po wyprowadzce pojawił się ten komunikat ostrzegający. Nie znaczy to, że faktycznie coś komuś zagraża, a jedynie to, że są tam pliki podejrzane o rozsyłanie złośliwego oprogramowania (pochodzące oczywiście z tego spamu). Zresztą, nie ma tam już po co wchodzić, bo ocenialnie, o których pisałam, od dawna już nie funkcjonują. Pomysł ze wspólnym serwerem był po prostu niewypałem (człowiek się uczy na błędach), ale nie była to bezpośrednia przyczyna zniknięcia stron z ocenami.
Bez względu na to, czy komuś było szkoda, czy nie.
 
 
~Htsz 
Administrator
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 54
Imię: Arkadiusz / Arek
Pomógł: 89 razy
Wiek: 25
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 5813
Skąd: Wroclove City

Blogs 10386 Blogs  
Wysłany: 01-01-2009, 22:17   

flov, dzięki za obszerne wyjaśnienie tematu :) Myślałem, ze jakieś wirusy wdarły się na serwer bardziej lub mniej świadomie i Google postanowiło odpowiednio nagrodzić domenę komunikatem.

Jeżeli chodzi o martwicę oceniających to samo mamy w przypadku http://oceny.org ;) tam także oceniający wyginęli bez powiadamiania. Może się doczekam chętnych do współpracy i wznowienia projektu :)
_________________________________
blogi i strony na zamówienie | konkursy i gry online z nagrodami! |
zapraszam do przewodnika po forum


:pomysl: :kretyn: Think before you post :pokemon: | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta :fakju:
 
 
 
^Krzysiek 
Moderator Globalny
Pan Cosiek


Zaproszone osoby: 4
Imię: Krzysztof
Pomógł: 17 razy
Wiek: 19
Dołączył: 18 Maj 2008
Posty: 3747
Skąd: R-ków.

Blogs 1323 Blogs  
Wysłany: 26-09-2009, 22:23   

Teraz oceny.eu można kupić za 3000zł :zdziwko:
 
 
^Lukem 
Moderator Globalny
Mistrz


Imię: Łukasz
Pomógł: 25 razy
Wiek: 24
Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 1255
Skąd: Opole Lubelskie

Blogs 65 Blogs  
Wysłany: 26-09-2009, 22:42   

Cytat

Niedługo potem zalani zostaliśmy falą spamu, gdyż okazało się, że antyspam w naszym panelu administracyjnym nie działa (ups!) i są problemy z zainstalowaniem innego


Przypomni mi ktoś, na czym ten serwis działał?
_________________________________
Miejsce na Twoją stronę WWW - od 25zł/rok
 
 
^Krzysiek 
Moderator Globalny
Pan Cosiek


Zaproszone osoby: 4
Imię: Krzysztof
Pomógł: 17 razy
Wiek: 19
Dołączył: 18 Maj 2008
Posty: 3747
Skąd: R-ków.

Blogs 1323 Blogs  
Wysłany: 26-09-2009, 22:58   

Lukem, przecież to było tak niedawno! :P Oceny.eu gromadziły/skupiały różne ocenialnie.

[ Dodano: 26-09-2009, 23:00 ]
A na czym... Przepraszam... Na CuteNews
 
 
~Htsz 
Administrator
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 54
Imię: Arkadiusz / Arek
Pomógł: 89 razy
Wiek: 25
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 5813
Skąd: Wroclove City

Blogs 10386 Blogs  
Wysłany: 26-09-2009, 23:19   

Krzysiek napisał/a:

Teraz oceny.eu można kupić za 3000zł :zdziwko:
trochę sporo jak za taki marny ruch i brak serwisu ;) ale jak wiadomo, towar wart jest tyle ile za niego ktoś zapłaci ;)

Krzysiek napisał/a:

Na CuteNews
wiele stron z dodatkami walczy ze spamem na tym skrypcie ;) widocznie oni przegrali tą walkę.

ładnego kotleta odgrzewasz Krzyśku po 8 miesiącach :d
_________________________________
blogi i strony na zamówienie | konkursy i gry online z nagrodami! |
zapraszam do przewodnika po forum


:pomysl: :kretyn: Think before you post :pokemon: | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta :fakju:
 
 
 
^Krzysiek 
Moderator Globalny
Pan Cosiek


Zaproszone osoby: 4
Imię: Krzysztof
Pomógł: 17 razy
Wiek: 19
Dołączył: 18 Maj 2008
Posty: 3747
Skąd: R-ków.

Blogs 1323 Blogs  
Wysłany: 26-09-2009, 23:22   

Cytat

ładnego kotleta odgrzewasz Krzyśku po 8 miesiącach :d
Tak jakoś mi się przypominało o ocenach.eu, wpisałem adres do przeglądarki i zobaczyłem tą cenę :oczami:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - manga

wierszeASG Warszawakonkursy
Strona wygenerowana w 0,28 sekundy. Zapytań do SQL: 17