Agatonek Blogger.Klub
Wysłany:
2012-11-16, 19:55
Ja zrobiłam swoje zakładki przy użyciu generatora buttonów. Kod, który wygenerowało wkleiłam w szablon. W układzie bloga wkleiłam gadżet HTML/Java Script i tam wkleiłam podobny kod, jak był podawany na początku tego wątku. Różnica jest taka, że chciałam mieć trzy linijki i w każdej konkretne zakładki i tak też go zapisałam.
I zakładki działają, wyglądają tak, jak miały (czyli chyba dobrze wkleiłam ). Ale teraz mam problem z tym, że pole w którym jest gadżet jest za niskie i nie chce mi przerzucić tej trzeciej linijki z zakładkami niżej. Przeszukuję wszystko co może być związane z tym gadżetem i zakładkami w szablonie, ale nie widzę opcji, która zmieniałaby wysokość
Gdzie ewentualnie powinnam szukać czegoś co może być odpowiedzialne za wysokość tego paska ?
I przy okazji - można te zakładki wyśrodkować ?
W załączniku na czerwono to co należałoby rozszerzyć, a na niebiesko te zakładki, które powinny być niżej.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Agatonek Blogger.Klub
Wysłany:
2012-11-16, 20:06
Htsz napisał/a:
Agatonek, a informacje z poprzednich stron tematu nie pomogły? BikiniGirl też miała problem z wysokością i go rozwiązaliśmy.
Właśnie przejrzałam wątek i widziałam to co jej polecałeś zrobić, ale ja u siebie nie widzę tego "max-height" nigdzie. Nic takiego w ogóle mi nie wyszukuje
ouou4, scaliłem Twój tematu do tego wątku, ponieważ korzystasz z menu utworzonego na jego podstawie. Widzę, że już sobie chyba poradziłaś. Odstępy ustawia się zwykle za pomocą margin lub padding, w tym przypadku szukasz elementu #menu-img li i jego wartości modyfikujesz.
Agatonek, z elementu .tabs-cap-top, .tabs-cap-bottom kasujesz linię związaną z border
następnie z elementu .tabs-outer kasujesz linię background
W ten sposób zniknie gradient z tłem oraz poziome obramowania tego obszaru.
Jeżeli nie chcesz się pozbywać tła to tam jest użyty gradient, który by trzeba było rozciągnąć w pionie: http://www.blogblog.com/1...dient_light.png i podmienić.
Z tego co wygrzebałem to jednak żaden element nie ma ograniczenia wysokości. Efekt jaki masz na zrzucie powyżej spowodowany był przez float: left; które przy małej ilości elementów (wspólna szerokość jest mniejsza niż szerokość ramki w jakiej się znajdują) powoduje wyświetlanie ich w jednym rzędzie.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Agatonek Blogger.Klub
Wysłany:
2012-11-17, 19:48
Htsz napisał/a:
Agatonek, z elementu .tabs-cap-top, .tabs-cap-bottom kasujesz linię związaną z border
następnie z elementu .tabs-outer kasujesz linię background
W ten sposób zniknie gradient z tłem oraz poziome obramowania tego obszaru.
Jeżeli nie chcesz się pozbywać tła to tam jest użyty gradient, który by trzeba było rozciągnąć w pionie: http://www.blogblog.com/1...dient_light.png i podmienić.
Z tego co wygrzebałem to jednak żaden element nie ma ograniczenia wysokości. Efekt jaki masz na zrzucie powyżej spowodowany był przez float: left; które przy małej ilości elementów (wspólna szerokość jest mniejsza niż szerokość ramki w jakiej się znajdują) powoduje wyświetlanie ich w jednym rzędzie.
Dziękuję bardzo
Właśnie tego tła też chciałam się pozbyć, tylko nie mogłam znaleźć gdzie ono jest zdefiniowane
Pogrzebałam i właśnie też to doczytałam, że jak jest miejsce w poprzedniej linii to mi nie przerzuci. Więc po prostu zamieniłam kolejność linijek i teraz jest okej Pozostało mi to tylko wyśrodkować i będzie tak, jak być powinno z zakładkami.
Wzorując się na informacjach z 1 strony chciałam zrobić własne menu, ale pojawił się problem przy modyfikacji kodu. Kiedy próbuję ją zapisać wyskakuje mi komunikat:
More than one widget was found with id: HTML2. Widget IDs should be unique.
Agatonek Blogger.Klub
Wysłany:
2013-02-25, 18:57
W ramach przypomnienia:
Ja zrobiłam swoje zakładki przy użyciu generatora buttonów. Kod, który wygenerowało wkleiłam w szablon. W układzie bloga wkleiłam gadżet HTML/Java Script i tam wkleiłam podobny kod, jak był podawany na początku tego wątku.
I teraz mam pytanie o to, jak je wyśrodkować ? Jest to możliwe w takim przypadku ?
Szperałam po internecie, ale nic specjalnie nie pasowało mi do mojego przypadku, czyli przy wklejaniu "buttonów" i podpinaniu pod nie stron. A moje kombinacje nie przynoszą efektów
znajduje się w części tabs-inner (pomiędzy nagłówkiem a postami/menu) i posiada style list w tej sekcji.
Bez większego mieszania proponuję dopisać do CSS taki kod:
HTML9 to oczywiście identyfikator Twojego gadżetu. Anulowałem Tworzenie obiekty pływającego i dodałem centrowanie tekstu. Moje próby edycji za pomocą Firebuga wyśrodkowały oba rzędy przycisków, przekopiuj kod i sprawdź czy działa ;-)
Agatonek Blogger.Klub
Wysłany:
2013-02-26, 12:41Re: Jak wyśrodkować podstrony w menu?
Htsz napisał/a:
Anulowałem Tworzenie obiekty pływającego i dodałem centrowanie tekstu. Moje próby edycji za pomocą Firebuga wyśrodkowały oba rzędy przycisków, przekopiuj kod i sprawdź czy działa ;-)
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).