juan Blogger.Klub Pomógł: 1 raz Dołączył/a: 05 Lis 2007 Posty: 48
Wysłany:
2007-11-29, 18:04
Kurczę, nie wiem gdzie napisać tego posta co prawda nie dotyczy to zakładania nowych działów, ale jest związane z urozmaiceniem forum.
Masa jest szablonów w sieci do pobrania, tylko jak je dostosować do danego serwisu blogowego.
Na stronie głównej jest kilka słów o blog.pl i kilku innych serwisach. A co z takimi gigantami jak blogspot.com czy wordpress.com ? Ja chetnie bym zobaczył howto jak dostosować szablon do blogera (tzn. co trzeba riobic i jak z tymi tagami blogowymi) i wordpress ( howto jak tam sie dostosowuje brane z sieci szablony).
Rozglądałem się po sieci i nie znalazłem czegoś takiego - tak sobie piszę, bo na pewno ;P siedzi ktoś ze strapioną miną i nie wie na jaki temat poradnik napisać, a tu taka nisza w informacji leży niezauważona
O dostosowywaniu szablonów pod WordPress już kiedyś napisałem. Z Bloggerem sprawa jest nieco trudniejsza, bo ma dość niewygodną (jak dla mnie) składnię szablonu, ale zobaczę w przyszłości co da się zrobić. Jeśli chodzi o Wordpress.com - ten serwis nie pozwala na dodawanie swoich szablonów. Można kupić tą funkcję, a i to też jest tylko dostęp do arkusza stylów.
Zresztą, tak na marginesie: zrobienie szablonu pod WordPress wymaga niestety trochę pracy. Z Blog.pl i pochodnymi sprawa jest prosta: wystarczy zakodować, wstawić trzy zmienne, sprawdzić i gotowe. W WP trzeba zaplanować każdy pojedynczy element szablonu i rozpisać go w kilku plikach, każdy wyświetlający co innego (strona główna, archiwum, wyniki wyszukiwania, itd.). A jeśli myśli się o jego dystrybucji, to dochodzi dużo czasu spędzone na sprawdzaniu działania i poprawianiu drobiazgów...
juan Blogger.Klub Pomógł: 1 raz Dołączył/a: 05 Lis 2007 Posty: 48
Wysłany:
2007-11-29, 23:14
Lukem napisał/a:
O dostosowywaniu szablonów pod WordPress już kiedyś napisałem. Z Bloggerem sprawa jest nieco trudniejsza, bo ma dość niewygodną (jak dla mnie) składnię szablonu, ale zobaczę w przyszłości co da się zrobić. Jeśli chodzi o Wordpress.com - ten serwis nie pozwala na dodawanie swoich szablonów. Można kupić tą funkcję, a i to też jest tylko dostęp do arkusza stylów.
Zresztą, tak na marginesie: zrobienie szablonu pod WordPress wymaga niestety trochę pracy. Z Blog.pl i pochodnymi sprawa jest prosta: wystarczy zakodować, wstawić trzy zmienne, sprawdzić i gotowe. W WP trzeba zaplanować każdy pojedynczy element szablonu i rozpisać go w kilku plikach, każdy wyświetlający co innego (strona główna, archiwum, wyniki wyszukiwania, itd.). A jeśli myśli się o jego dystrybucji, to dochodzi dużo czasu spędzone na sprawdzaniu działania i poprawianiu drobiazgów...
Dużo ciekawych rzeczy napisałeś Jako żem leń, to szczególnie zaintrygowała mnie to co pogrubiłem w Twoim poście Dzięki.
Mam nadzieję, że tutejsze szablonistki nie zabiją mnie za to pogrubione stwierdzenie, ale mniej więcej tak w praktyce jest. Inna sprawa, że trzeba jeszcze wpaść na dobry pomysł, a z tym już różnie bywa...
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
A jam mam taką sugestię... A właściwie to bardzo gorącą proźbę, żeby zminic to, że trzeba się co minute logować, to potrafi naprawdę wpienić człowieka! No naprawdę, proszę coś z tym zrobić bo ręce opadają...
______________________________________________________ SlIpKnOt FaN
Pomogła: 12 razy Wiek: 36 Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2978 Miasto: Wrocław
Wysłany:
2008-03-16, 00:51
kopytkos, to nie lepiej po prostu zaznaczyć sobie zapamiętywanie użytkownika danego komputera? Odhaczasz tam przy paskach logowania i już. W ogóle o logowanie nie musisz się martwić. Tylko, że czasami zapomina się hasła .
godson90
Wysłany:
2008-03-19, 07:51
kopytkos napisał/a:
A jam mam taką sugestię... A właściwie to bardzo gorącą proźbę, żeby zminic to, że trzeba się co minute logować, to potrafi naprawdę wpienić człowieka! No naprawdę, proszę coś z tym zrobić bo ręce opadają...
heh... zaznacz sobie fajke żeby Cie zapamiętało. Proste,łatwe i logiczne
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).