Czytałem Kinga całkiem sporo i... no właśnie. Chyba najlepiej się sam Mistrz Horroru podsumował w podtytule do "Jak pisać", bo rzemieślnik to najlepsze określenie tego pisarza.
Tak jak zdolny piekarz wyprodukuje co jakiś czas taki chleb, że czapki same spadają, tak i King napisze czasem taką powieść, że dłuuuugo nie można się pozbierać z wrażenia.
Pisanie dziesięciu stron dziennie przez cały rok od wielu lat może i dobrze wpływa na umiejętność tworzenia zdań, ale chyba nie za dobrze na kreatywność
Czytał już ktoś "Pan Mercedes"? Podobno jest to debiut Kinga w powieści detektywistycznej. Ciekaw jestem jak sobie poradził, bo prawdę mówiąc już mi się przejadł ten stary styl Kinga. Jego powieści stały się przewidywalne, pisane trochę na jedno kopyto, dlatego cieszę się, że wziął się za coś innego.
Za horrorami nie przepadam, dlatego z książek Kinga najbardziej lubię "Wielki Marsz" i "Skazani na Shawshank". Poza tym "Zielona Mila" i cały cykl "Mroczna Wieża" bardzo dobre.
pozdrawiam
______________________________________________________ „Człowieka ze sztuczną brodą nikt nie będzie podejrzewał, że ma pod spodem brodę prawdziwą.”
Czytał już ktoś Pan Mercedes? Podobno jest to debiut Kinga w powieści detektywistycznej. Ciekaw jestem jak sobie poradził, bo prawdę mówiąc już mi się przejadł ten stary styl Kinga. Jego powieści stały się przewidywalne, pisane trochę na jedno kopyto, dlatego cieszę się, że wziął się za coś innego.
Ojciec już czytał i twierdzi, że jest świetne.
Ja póki co przeczytałem Misery, Lśnienie, Smętarz dla zwierząt, Miasteczko Salem, Christine, a póki co to zabieram się za Cujo
King debiutował już jako pisarz kryminałów powieścią "Colorado Kid" zatem "Pan Mercedes" nie jest jego debiutem na tym polu
Przeczytałem "Pana Mercedesa" i jestem pewien, że za 2-3 lata ktoś w Hollywood weźmie to na warsztat, bo historia jest przednia, i czytając ją nie dało się odnieść wrażenia, że King już myślał nad ekranizacją.
Dopadł się już ktoś do Przebudzenia? Jakiś komentarz?
Kiedys kupiłam tacie parę książek Kinga, czyta. Więc pewnie będzie to kolejna. Pod choinke akuratnie ;-)
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).