LimakXRobczuk, to była ironia Rododendron, chyba jak większość kobiet
)=
Strelicja napisał/a:
Mhm, a małżeństwo które już ma np. trójkę dzieci i jest biedne to co? Nie może stosować antykoncepcji, gdy nie chcą większej ilości dzieci? niech się rozmnażają, a dzieci później umrą sobie z głodu ;>
Mają dwie proste możliwości. Wstrzemięźliwość, albo współżycie zgodnie z naturalnym cyklem kobiety, które jest bardzo skuteczne.
Inez napisał/a:
Ruciński, zawsze mogą sobie zrobić kondomy ze zwierzęcych jelit . Z tego co wiem to taka stara metoda antykoncepcyjna (średniowieczna wręcz, haha ). Ewentualnie smarowanie sobie smołą miejsc intymnych... Ale to już mnie ekologiczne .
Kondom z jelita, to wymysł antycznych Egipcjan. W średniowieczu były bardziej wyrafinowane formy antykoncepcji, jak zanurzanie jąder we wrzątku [potem przez tydzień strzela się ślepakami]. O smole jednak nie słyszałem.
A ja znam całą masę małżeństw stosujących NPR i mają góra po troje dzieci.. Kurcze, jak na tak nieskuteczną metodę "antykoncepcji", to niewiele.. Widać każde z tych małżeństw ma niesamowitego farta.
A zasadnicza różnica między NPR, a antykoncepcją jest to, że czynnikiem, który nie dopuszcza do zapłodnienia jest wstrzemięźliwość, a antykoncepcja pozwala na "kiedy tylko ma się ochotę". Przy czym, może wtedy dojść do zapłodnienia, tylko zarodki nie zagnieżdżają się w macicy kobiety. [oczywiście nie dotyczy to prezerwatywy, ale ona w pewnym stopniu ogranicza przyjemność]
Nie, jednak chodzi tylko o zabicie/uszkodzenie plemników, ale po tym czasie tworzą się nowe, a poparzenie jest tylko na mosznie, nie na jądrach.
Krzysiek napisał/a:
Jakoś nie wydaje mi się, gdyż cykl mestruacyjny może być zakłócony przez stan zdrowia, dietę czy używki.
Oczywiście, to może byś problem, jeżeli używa się kalendarzyka. Naturalne Planowanie Rodziny [w skrócie NPR] uwzględnia wszystkie te czynniki. Było tworzone przez rzeszę lekarzy i ginekologów oraz dopracowywane w najdrobniejszych szczegółach. Opiera się to na fachowej wiedzy medycznej.
Zaproszone osoby: 4
Imię: Krzysztof Pomógł: 17 razy Wiek: 33 Dołączył/a: 18 Maj 2008 Posty: 3466 Miasto: R-ków.
Wysłany:
2010-03-08, 20:39
LimakXRobczuk napisał/a:
Nie, jednak chodzi tylko o zabicie/uszkodzenie plemników, ale po tym czasie tworzą się nowe, a poparzenie jest tylko na mosznie, nie na jądrach.
I jeszcze stosunek z poparzoną moszną Ale nie miałem się z tego śmiać... ehem... Jądra i najądrza są bardzo wrażliwe na zmiany temperatury, a co dopiero na nagłe "skoki" temperatur. W tym wypadku bardzo możliwe jest przegrzanie jąder, co może doprowadzić nieuleczalnej bezpłodności.
Zbyt wysoka temp. może nie tylko uszkodzić białka wytworzonych już plemników, ale całych struktur wewnętrznych jąder w którym zachodzą te wszystkie podziały mejotyczne i zmiany tych haploidalnych ("dojrzewanie") komórek w plemniki.
LimakXRobczuk napisał/a:
Oczywiście, to może byś problem, jeżeli używa się kalendarzyka. Naturalne Planowanie Rodziny [w skrócie NPR] uwzględnia wszystkie te czynniki.
Przecież NPR opiera się na kalendarzyku i badaniu śluzu (wydzieliny) oraz temperatury, co może nie dać jednoznacznych wyników i czasem owe symptomy kobiecie trudno zinterpretować.
Widzisz, jacy zdesperowani byli w średniowieczu q;. Ja tylko gdzieś to czytałem. Wiarygodności źródła nie podam, bo nie znam.
Krzysiek napisał/a:
Przecież NPR opiera się na kalendarzyku i badaniu śluzu (wydzieliny) oraz temperatury, co może nie dać jednoznacznych wyników i czasem owe symptomy kobiecie trudno zinterpretować.
Zauważ tylko, że bodajrze 70% skuteczności daje samo obserwowanie śluzu [na zasadzie jest śluz - dni płodne, nie ma, to nie]. A przy obserwacji metodą objawowo-termiczną zaznacza się również rzeczy takie jak stres, złe samopoczucie, chorobę, nawet niewyspanie. Trzeba być bardzo skrupulatnym [dodatkowa zaleta, ćwiczenie odpowiedzialności] i na pewno nałożenie sobie kondomka jest o wiele łatwiejsze, ale efekty wynikające ze znajomości cyklu można wykorzystać także w drugą stronę. Kiedy para bardzo pragnie mieć dziecko, jest na to gotowa, nie strzela na chybił-trafił, tylko dokładnie wie w którym dniu najlepiej współżyć, aby sprzyjać zapłodnieniu. Co najciekawsze, stosując tę metodę udało się począć potomstwo wielu osobom zdiagnozowanym jako bezpłodne.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).