Promocja bloga w Polsce może odbywać się w następujące sposoby:
1. Wyszukiwarka Google - daje największy ruch Piszę oczywiście o darmowym, organicznym pozycjonowaniu.
2. Facebook - czyli posiadanie fanpage z nazwą bloga.
3. Youtube - czyli wideomarketing, posiadanie własnego kanału wideo.
4. Goldenline - branie udziału w dyskusjach w naszej tematyce. Chociaż tutaj ciężko znaleźć wartościowe treści: dużo postów to jakieś reklamy, ogłoszenia - co moim zdaniem szkodzi temu portalowi.
5. Dyskusje w Internecie: fora, blogi - w interesującej nas tematyce.
Promocja bloga w Polsce może odbywać się w następujące sposoby:
A zagranicą? Znając życie to co jest popularne tam wcześniej czy później będzie u nas
Generalnie fajne zestawienie, ale brakuje mi jakże popularnego ostatnimi czarny Twitter'a, czy Instagram'a (o nim Natalia Hatalska pisała ostatnio ciekawy artykuł link ).
A zagranicą? Znając życie to co jest popularne tam wcześniej czy później będzie u nas
Hehe, no tak, ale za granicą Goldenline nie istnieje (chyba, że o czymś nie wiem).
A właśnie jakoś Twitter (na razie? hmm...) nie jest tak powszechny jak na Zachodzie.
Przyznaję, że o Instragramie właściwie (prawie) nic nie wiem - dlatego ta forma promocji jest mi zupełnie obca.
chomik21m napisał/a:
Nie masz pojęcia, jak mało ludzi interesuje się motoryzacją do tego stopnia, by przeglądać blogi o tej tematyce. A tym bardziej ciężko o czytelnika, gdy poruszasz dość ważne tematy techniczno-motoryzacyjne, a nie te związane z newsami samochodowymi.
Hmm, ja myślałem, że blogi o motoryzacji to fajna nisza.
O czym tak konkretnie traktuje Twój blog?
Czy Twitter daje dzisiaj jakieś wymierne korzyści, jak wygląda u Was sprawa w statystykach? Warto bawić się w ten kanał w ogóle?
Ja się w ten kanał nie bawię.
Na razie, być może zacznę, gdyż widzę, że na Zachodzie jest on bardziej popularny niż w Polsce. Podobnie było z Facebookiem.
Czy Twitter daje dzisiaj jakieś wymierne korzyści, jak wygląda u Was sprawa w statystykach? Warto bawić się w ten kanał w ogóle?
Na Twitterze chodzi o to, by dzielić się informacjami. Wprawdzie wejść na bloga z niego nie jest dużo, niemniej ja tych wejść nabijam dużo innym .
Ja niestety nie odpowiem na pytanie, czy w TT warto się bawić... cóż, jeżeli będziesz miał dużą liczbę obserwujących, których zainteresuje tematyka Twojego bloga, to możesz mieć spore korzyści odnośnie swojej strony.
Ja mogę powiedzieć tyle, że do 80% artykułów, jakie czytam w ciągu dnia, trafiam poprzez Twittera. A zatem jeżeli będziesz miał takich obserwujących, jak ja - sukces murowany
______________________________________________________ Felietony, w szczególności motoryzacyjne, pisane w niebanalny sposób:
http://mateuszchomicki.pl
No właśnie - ja też używam twittera jako szybki przegląd tego, co mnie interesuje i w tej roli spełnia się wyśmienicie. W jednym miejscu wszystkie treści, które są mnie w stanie potencjalnie zainteresować. Natomiast nie bardzo potrafię znaleźć sposób jak wykorzystać serwis z korzyścią dla bloga.
Ja na razie mam tylko fanpage na facebooku, udostępniam nowe posty i część znajomych udostępnia u siebie i widzę, że stąd mam najwięcej wejść. Na razie nie mam za dużo odwiedzin ani dużo lubiących na fb, ale chcę najpierw jeszcze trochę rozbudować bloga, mieć więcej postów i dopracować go od strony graficznej. Ja myślę w przyszłości o outdoorowej reklamie, na jakiś imprezach rowerowych dawać naklejki czy coś takiego (mój blog jest poświęcony głównie jeżdżeniu rowerem) Na razie ciągle zostawianie swoich linków w róźnych miejscach wydaje mi się nachalne, i że nie zapewni mi odwiedzających.
Nie tylko GoGiel daje sporo wejść, u mnie sporo nowych gości zawdzięczam np. wyszukiwarce BING która ma lepsze wyniki wyszukiwania niż wyszukiwarka G. No i Facebook oczywiście.
Imię: Karol Pomógł: 1 raz Wiek: 31 Dołączył/a: 29 Maj 2013 Posty: 64 Miasto: Śląsk
Wysłany:
2013-10-19, 09:54
Wpadł mi do głowy ostatnio pomysł, by zrobić charakterystyczne wizytówki z nazwą i logiem bloga i przy wolnej chwili gdzieś je zostawiać, np. dołączać do pieniążków gdy płacę za obiad w restauracji. Co o tym myślicie? : >
Jest to po prostu pomysł, nic na razie w tym kierunku nie zamierzam robić.
______________________________________________________ I'm just a dreamer but I'm hanging on.
a czytałeś poprzednią stronę? albo temat o ulotkach i promocji poza internetem? Mam wrażenie, że nie ;-) nie jesteś pierwszym z takim pomysłem. Wypowiadałem się już w tej kwestii, dla mnie zostawianie reklam osobom, które nie są bezpośrednio związane z tematem danej strony (rozrywka to co innego) wydaje się stratą czasu i pieniędzy.
jesteście na wszystkich, czy może tylko wybranych? powielacie tam treści czy każdą ze społeczności wykorzystujecie w innym celu? która przynosi najlepsze efekty, fejs?
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Imię: Karol Pomógł: 1 raz Wiek: 31 Dołączył/a: 29 Maj 2013 Posty: 64 Miasto: Śląsk
Wysłany:
2013-10-19, 12:37
Htsz, wybacz, w tym temacie posty czytałem pobieżnie.
Temat ulotek i wizytówek zależy też od tego w jakie grono ludzi chce się trafić : ) Jeśli chce się zaszczepić ziarenko zainteresowania wśród ludzi to w sumie pomysł niezły, ale tak jak wspomniałeś: czasochłonny i kasochłonny.
Co do społeczności.. Ja zdecydowałem, że nie będę się pchał w inne niż Facebook. I tak na razie jestem na etapie rozwijania bloga poprzez pisanie regularne postów, na reklamę w postaci fanpage'a przyjdzie czas.
Wiem, że statystycznie pewnie jeśli korzystałbym z większej ilości społeczności to rozwój powinien być większy, a treść powinna trafiać do szerszego grona, jednak moim zdaniem jak ktoś jest do wszystkiego to jest do niczego : P
Reklama bloga musi być mądra i przemyślana, a nie napaćkana na każdej stronie. Ja tak rozpowszechnionych stron nie ogarniam. Jak coś mnie przytłacza, jest tego za dużo to rezygnuję.
______________________________________________________ I'm just a dreamer but I'm hanging on.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).