Tak jak już zostało to zaznaczone na początku aktualnie roi się od fotografów amatorów, którzy robią naprawdę dobre zdjęcia. Przy minimalnych umiejętnościach i znajomości kilku tricków można już aparatem w komórce zrobić fajne zdjęcie. poza tym obraz dla "czytelnika" jest łatwiejszy do zapamiętania, stąd też między innymi tak wielka ich popularność.
Na wszystko przychodzi moda i moda znika... Pomijam te fotoblogi itd, ale najgorsze jest to, że fotografowie nie mają pracy, bo każdy myśli, że jak ma aparat to jest fotografem, a w rzeczywistości jest tylko fotopstrykiem... Takich jest na pęczki od lat na portalach dla modelek, istny koszmar!
halldis Blogger.Klub
Wysłany:
2013-05-17, 13:17
Przebrnelam przez wasze dywagacje i zdecydowalam sie wtracic swoje 3 grosze. Czy nikt z was nie pomyslal, ze fotografia to sztuka, a co za tym idzie jej ocena jest zueplnie subiektywna?
Fotoblogi w mojej ocenie nie sa dla profesjonalistow, ktorzy ukonczyli studia fotograficzne w Victorii czy Londynie, bo oni publikuja swoje prace w topowych magazynach. Fotoblog to miejsce dla amatorow, hobbystow ktorzy chca ludziom pokazac swoje prace i czesto, jezeli ktomus podoba sie styl owego fotografa, otwierajace drzwi do dodatkowego zarobku.
Ja jestem amatorem a udaje mi sie czasem sprzedac cos do gazety czy osob prywatnych. Gdybym nie miala fotobloga skad ludzie wiedzieliby, ze istenie? A jezeli komus nie podobaja sie praca zamieszczone na takim blogu, to jak ktos madrze napisal wczesniej czerwony krzyzyyk w prawym gorym rogu dla windowsowiczow, a czerwowne koleczko w lewym gornym rogu dla macowiczow.
Pozatym nie zapominajmy, ze czesto profesjonalisci robia - w mojej ocenie- nudne zdjecia. I aby nie byc goloslownym podesle Wam kilka linkow ponizej, abyscie sami sie do nich ustosunkowali.
Fotoblogi w mojej ocenie nie sa dla profesjonalistow, ktorzy ukonczyli studia fotograficzne w Victorii czy Londynie, bo oni publikuja swoje prace w topowych magazynach. Fotoblog to miejsce dla amatorow, hobbystow ktorzy chca ludziom pokazac swoje prace i czesto, jezeli ktomus podoba sie styl owego fotografa, otwierajace drzwi do dodatkowego zarobku.
Ludzie, którzy już zarabiają na fotografii też prowadzą blogi. Są często profesjonalistami, dobrze znanymi w branży. Na nich wzorują się kolejni i jak grzyby po deszczu wyrastają nowe fotoblogi fotografów ślubnych czy dziecięcych.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Kiedyś była moda na fotka .pl ,pozniej NK ,doszedl ten facebook i ten fotoblog zawsze sie jakos przewijal.
Moda jak kazda inna,wszystko minie a dzieciaki nie chca byc gorsze od rowiesnikow,wiec zakladaja konta na tych zbednych stronkach.
Gdybym nie miala fotobloga skad ludzie wiedzieliby, ze istenie?
Z deviantARTa, czy jakiegoś portfolio w formie strony internetowej? To jakoś bardziej mnie przekonuje jeśli chodzi o artystyczne zdjęcia nawet amatorskie.
Imię: Anka
Wiek: 34 Dołączyła: 29 Maj 2013 Posty: 22 Miasto: Warszawa
Wysłany:
2013-05-31, 23:29
odnowię temat..
ja myślę, że w samym zakładaniu photoblogów nie ma nic złego. tak naprawdę myślę, że jeśli ktoś ma frajdę z tego, że robi zdjęcia to niech to robi, bo zajawka jest w życiu potrzebna. niech sobie wrzuca co ma na bloga, znajomi niech komentują... chyba lepiej, że 15 latem robi zdjęcia i wrzuca do sieci niż miałby żłopać piwo pod trzepakiem. ale to moje zdanie (przepraszam obecnych tu 15-latków, to tylko takie obrazowe porównanie).
drugą stroną medalu jest nazywanie siebie "artystą". też mnie denerwuje to, że widzę dzieciaki z aparatami na szyi co pstrykają wszystko i wszystkich, a na dodatek twierdzą, że jarają się fotografią. zapytaj o ich ulubionych fotografów to rozdziawiają buzie i walą "eeeeee..... TYSZKA". no wiadomo. fotograf. widzieli w telewizji.
ale jak wiadomo sztuka, a raczej jej odbiór jest rzeczą w 100% subiektywną. jeśli ktoś ma wątpliwości przypominam obraz mistrza Malewicza pt."Czarny Kwadrat na Białym Tle". albo "Pomarańczowe, czerwone, żółte" Rothko, które zostało zlicytowane za prawie 87 mln $. i bądź tu mądrym...
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).