Powiem tak - saga Zmierzch jest dobra dla nastolatek zaczynających swoją przygodę z romansami. Nie jest źle napisana, a to, jak nagrano filmy, to już inna kwestia. Mi podoba się świat wykreowany przez autorkę, chociaż w chwili obecnej trudno człowiekowi się przyznać, że czytał bez wytchnienia książki pani Meyer. Dla osób starszych to po prostu obciach. Tak uważam.
W fantasy trudno dziś o świeżość, ale szczerze polecam "Elantris" Brandona Sandersona. trudno ją obecnie kupić, od kilku lat nie było wznowienia. Pozycja dla fanów gatunku - obowiązkowa.
elizavetka Blogger.Klub
Wysłany:
2014-03-02, 12:24
Rzadko bo rzadko, ale w przypadku Zmierzchu filmy lepsze niż książki. Przeczytałam książki, aby je prosto odhaczyć, bardzo kiepskie. Co do filmów, jak na taką popularność marne efekty specjalne. <3 Edward
Słaba książka, ale rozumiem, że może się komuś podobać.
- wyidealizowani bohaterowi (ten aspekt ratują chyba tylko drugoplanowce);
- główna bohaterka przedstawiana jako wzór wszelkich cnót, a tak naprawdę jest niewdzięczną, egoistyczną suką (przepraszam za słownictwo);
- nie wiem jak autorka zdała liceum z taką wiedzą na temat biologii;
- głupie rozwiązania fabularne;
- ludzie są źli i niedobrzy, a wampiry to, och, ideał.
Książka wciąga, ale sama w sobie jest dość głupia. Pomijam propagowanie toksycznego modelu związku i nazywanie pedofilii "wpojeniem".
Generalnie 4/10 za dość wciągajacy styl i dobrych bohaterów drugoplanowych. Jestem na nie .
Generalnie autorki tego bloga analizują wszystkie głupoty pojawiające się w Zmierzchu. Z tego co wiem, zajmują się też innymi książkami, aktualnie to chyba Rywalkami.
Właściwie, to dużo osób tutaj ma rację - książka włącza taką "trzynastolatkę" .
______________________________________________________ http://book-wszechmogacy.blogspot.com <- nie tylko recenzje. Prowadzą cherubini w składzie: Maja, Mati i Twyla.
bulebulerka [Usunięty]
Wysłany:
2016-02-21, 21:38
Długo wzbraniałam się przed Sagą Zmierzch, bo jakoś tak ja ktoś już tu wspomniał uważałam, że target to raczej nastolatki. W końcu się jednak zebrałam i przeczytałam i mimo, iż nie jest to jakieś wybitne dzieło to nie jest to też jakiś straszny gniot. Ot taka lekka lektura, która o dziwo wciąga
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).