| Autor |
Wiadomość |
Temat: Prawa autorskie a kradzież treści/zdjęć |
saxifraga
Odpowiedzi: 64
Wyświetleń: 31582
|
Forum: Ogólnie o blogach Wysłany: 2010-12-22, 09:25 Temat: Prawa autorskie a kradzież treści/zdjęć |
no mam niskie poczucie wartości. tworzę sobie takie głupotki EMOcjonalne noteczki i jeszcze bardziej EMOcjonelne foteczki. nie uważam swoich prac za nic cennego. gdyby tak było pewnie w ogóle bym ich nikomu nie udostępniała ze strachu. a tworzyć dla samego tworzenia i dla siebie kompletnie mnie nie kręci.
skąd możesz wiedzieć, co bym poczuła w jakiejś sytuacji? pewnie trochę żal do siebie, ale z drugiej strony to nadal byłaby moja praca i fakt, że ją ktoś docenił (nie ważne z czyim podpisem) dawałby mi satysfakcję. a że nagroda przeszłaby mi koło nosa? nie pierwszy i nie ostatni raz. bywa. nie o to przecież chodzi.
tworzę bo lubię i po to, żeby mi ktoś to ukradł i podniósł w ten sposób moją samoocenę. sama nigdy bym się chyba nie odważyła zgłosic do żadnego konkursu.
jestem biednym wolontariuszem, ale często slyszę słowo 'dziękuję' i dużo innych bardzo miłych słów, na które nawet nie zasłużyłam. |
saxifraga
|
Forum: Ogólnie o blogach Wysłany: 2010-12-21, 19:16 Temat: Prawa autorskie a kradzież treści/zdjęć |
| ja nikogo nie chcę tłumaczyć ani usprawiedliwiać. tłumaczę tylko dlaczego mnie osobiście jakoś to nie rusza, że ktoś coś mi tam podkradnie. nie jestem Kafką ani Borgesem, więc dla mnie to zaszczyt, że się ktoś zainteresował. i tak wiem, że to ja jestem autorką i ta świadomość mi wystarczy. moje foteczki czy noteczki nie są niczym na tyle cennym, żebym się miała z tego powodu denerwować czy jakieś ataki na ludzi przeprowadzać. |
saxifraga
|
Forum: Ogólnie o blogach Wysłany: 2010-12-21, 18:40 Temat: Prawa autorskie a kradzież treści/zdjęć |
Kredka napisał/a: saxifraga napisał/a:
przyznam szczerze, że pochlebiło mi to. nie dość, że ktoś zwrócił uwagę na moją twórczość to jeszcze uznał ją za na tyle ciekawą, że chciał przypisać sobie jej autorstwo.
Naprawdę? Ze mną jest zupełnie inaczej. Co innego jak ktoś cytuje pojedyncze zdania na fotoblogu, blipie, wizażu czy soup - to zniosę, choć wolałabym jednak, żeby ten link do bloga czy chociaż pseudo się znalazło. Inaczej jednak już sprawa wygląda, kiedy ktoś kopiuje wszystko. Trafiłam już na kilka blogów, gdzie było tak jak u Ciebie - albo całe moje notki, albo kolaż, albo drobne (psujące efekt zresztą) zmiany. I z czego tu się cieszyć? Że kradnie? Że plagiat? Jak się komuś podoba (bo jasne, miło, gdy się komuś podoba), to może to napisać w komentarzu albo zacytować, ale z odnośnikiem.
naprawdę. z tego się cieszyć, że komuś sie podoba, że się utożsamia, że może też chciałby pisać w ten sposób, że identyfikuje się ze mną, że czuje i myśli tak samo jak ja. a że kradnie? mnie tam nic nie ubędzie z tego powodu. jasne, że nie popieram kradzieży ani plagiatu. to duży problem w internecie i powinno się go jakoś rozwiązać, tylko nie bardzo wiadomo jak. ale nie umiem się złościć na takiego delikwenta co sobie moją twórczość przypisuje. |
saxifraga
|
Forum: Ogólnie o blogach Wysłany: 2010-12-21, 18:14 Temat: Prawa autorskie a kradzież treści/zdjęć |
raz trafiłam na bloga dziewczyny, która skopiowała moje słowa i zdjęcia. właściwie to prawie cały jej blog skladał się z moich prac. napisałam do niej i poprosiłam, aby usunęła to lub podpisała kto jest autorem. chwilę z nia na gg pogadałam i tyle.
przyznam szczerze, że pochlebiło mi to. nie dość, że ktoś zwrócił uwagę na moją twórczość to jeszcze uznał ją za na tyle ciekawą, że chciał przypisać sobie jej autorstwo. |
Temat: Lubicie wigilijnego karpia?Czy jadacie inne ryby na Wigilii? |
saxifraga
Odpowiedzi: 34
Wyświetleń: 14593
|
Forum: Ruch i odżywianie Wysłany: 2010-12-21, 18:09 Temat: Lubicie wigilijnego karpia?Czy jadacie inne ryby na Wigilii? |
Htsz napisał/a: saxifraga napisał/a: u mnie na wigilię będzie panga, od poprzednich świąt czeka w zamrażalniku. rok czasu? nie boicie się jeść produktów mrożonych tak długo? Też kiedyś jadałem pangę, ale od kiedy wiem, że ta ryba żyje w mule i żywi się byle czym przestałem ją jeść
jakoś nie. zamrożonemu nic się nie stanie. nie ma co przesadzać. też słyszałam coś złego o pandze, ale jakoś sie nie przejęłam. nie rusza mnie to ani trochę. |
Temat: [blogi] jak często aktualizujesz swojego bloga? |
saxifraga
Odpowiedzi: 236
Wyświetleń: 192184
|
Forum: Promocja Bloga Wysłany: 2010-12-21, 12:05 Temat: [blogi] jak często aktualizujesz swojego bloga? |
alfred napisał/a: Aktualizuję kilka razy dziennie, co prawda krótkie notki, ale jednak czytając wasze posty czuję się trochę nadgorliwy
e tam nadgorliwy. widocznie masz więcej do przekazania. |
Temat: Która część ciała jest najsexowniejsza? |
saxifraga
Odpowiedzi: 183
Wyświetleń: 50095
|
Forum: Sex, Miłość i przyjaźń Wysłany: 2010-12-21, 12:05 Temat: Która część ciała jest najsexowniejsza? |
u faceta - klata
u kobiet - wszystko |
Temat: Lubicie wigilijnego karpia?Czy jadacie inne ryby na Wigilii? |
saxifraga
Odpowiedzi: 34
Wyświetleń: 14593
|
Forum: Ruch i odżywianie Wysłany: 2010-12-21, 12:01 Temat: Lubicie wigilijnego karpia?Czy jadacie inne ryby na Wigilii? |
uwielbiam ryby. bardziej śledzie i łososia, ale karp też zawsze spoko. chociaż jaka patologia już od dwóch tygodni ludzie stoją w kilometrowych kolejkach po karpia. trochę mi ich żal, a trochę się boję. u mnie na wigilię będzie panga, od poprzednich świąt czeka w zamrażalniku. i tak nikt nie widzi większej różnicy. rybę w galarecie uwielbiam. taka niskokaloryczna. i po grecku jak moja babcia robi.
oczywiście sto razy bardziej wolę uszka z grzybami. |
Temat: Wulgaryzmy . . . |
saxifraga
Odpowiedzi: 53
Wyświetleń: 22954
|
Forum: Społeczeństwo Wysłany: 2010-12-11, 23:57 Temat: Wulgaryzmy . . . |
Kredka napisał/a: To ja np. odbieram to zupełnie inaczej, przekleństwa akceptuję tylko jako wyraz ekspresji, dosadne wyrażenie frustracji (o ile jest powód), zaakcentowanie. Wtedy to ma jakiś sens, ale jako zwykły przecinek? Nie lubię. Sama przeklinam rzadko (jak nikt nie słyszy ;D), nie lubię jak np. facet z którym się spotykam przeklina przy mnie (bo nie świadczy to najlepiej o jego kulturze) i ogólnie nie lubię bluzgających na prawo i lewo kobiet (kobiety mają być kobiece, a wulgaryzmy kobiece nie są).
no widzisz. ja też nie lubię wulgarnych kobiet. siebie również nie lubię. więc się wszystko zgadza. ale z dwojga złego wolę już ludzi po prostu wulgarnych, niż tych którzy nie do końca umieją nad sobą zapanować, bez względu na to, czy chodzi o słowa czy o czyny. przeraża mnie to. |
Temat: nad morze czy w góry? |
saxifraga
Odpowiedzi: 178
Wyświetleń: 38743
|
Forum: HydePark Wysłany: 2010-12-11, 22:18 Temat: nad morze czy w góry? |
| zdecydowanie góry. tam jest tak bardziej swojsko. i widoki z gór > widoki znad morza. kocham góry. pozwalają kształtować charakter, wytrzymałość, masywne szczyty budzą szacunek. coś wspanialego, niemalże mistyczne przeżycie, szczególnie kiedy zmęczony człowiek wreszcie dociera na szczyt, czuje orzeźwiający powiew wiatru i patrząc w dół czuje się silny i szczęśliwy. w momencie kiedy pokonujesz kolejne metry w górę wszystkie inne problemy przestają istnieć. kocham góry. |
Temat: Dlaczego kobieta jak maluje rzęsy to otwiera usta? |
saxifraga
Odpowiedzi: 66
Wyświetleń: 24328
|
Forum: Kobiece rozmówki Wysłany: 2010-12-11, 21:59 Temat: Dlaczego kobieta jak maluje rzęsy to otwiera usta? |
| odkąd się o tym dowiedziałam i zauważyłam u siebie kontroluję się i nie otwieram. |
Temat: Marzenia |
saxifraga
Odpowiedzi: 59
Wyświetleń: 22051
|
Forum: Społeczeństwo Wysłany: 2010-12-11, 21:56 Temat: Marzenia |
| chyba nie mam. |
| |