|
Blogerzy wszystkich platform, łączcie się! Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu
|
Znalezionych wyników: 106
|
| Autor |
Wiadomość |
Temat: [blog] Jak zachęcić odwiedzających do skomentowania wpisów? |
pequeninha
Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 7603
|
Forum: Ogólnie o blogach Wysłany: 2015-04-13, 23:45 Temat: [blog] Jak zachęcić odwiedzających do skomentowania wpisów? |
InesInes napisał/a: Dzięki za zacytowanie :-).
Pewnie Chodzić po Twoim blogu to przyjemność, dobra robota!
InesInes napisał/a: i tak najwięcej mam od osób u których sama coś skomentowałam.
Stety/niestety. Potwierdzam trend, u mnie raczej to samo, choć blog innego rodzaju i niekoniecznie nastawiony na komentarze. Oznacza to, że jeśli faktycznie zależy nam na wielu komentarzach, sporo czasu musi iść w networking. Oczywiście jest to fajna sprawa, poznałam tak wielu ciekawych ludzi, być może te relacje przeniosą się na real... ale wiadomo: na budowanie relacji idzie czas, tego się nie przeskoczy.
Do komentowania zachęca również odzew autora. Jeśli na mój komentarz dostaję odpowiedź w stylu: "Dzięki i zapraszam ponownie", to raczej już nie skomentuję. Tak jak w realu, żeby ciągnąć konwersację, trzeba zadawać pytania, otworzyć się samemu, zainteresować się rozmówcą, a nie kwitować wszystko uśmiechniętą buźką. |
Temat: Muzyka poważna |
pequeninha
Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 3151
|
Forum: Muzyka Wysłany: 2015-04-10, 17:32 Temat: Muzyka poważna |
Clair de Lune!!!! Oczywiście że znam
Co prawda słucham głównie jazzu, ale podsłuchuję też sporo innych typów muzyki.
Mam słabość do skrzypiec. Uwielbiam Paganiniego i aranżacje innych mistrzów na instrumenty smyczkowe, np. ten utwór Bacha zupełnie mnie uwiódł:http://www.onbeing.org/blog/the-story-behind-bachs-monumental-chaconne/7032
A poza tym wszystko, co Czajkowskiego... zwłaszcza Dziadek do Orzechów... nawet Disney nie zdołał mi tego odebrać muzyka jest genialnie malarska. |
Temat: Czy Twój blog i szablon jest mobile-friendly (elastyczny)? |
pequeninha
Odpowiedzi: 27
Wyświetleń: 20569
|
Forum: Trendy w Blogosferze Wysłany: 2015-04-10, 04:34 Temat: Czy Twój blog i szablon jest mobile-friendly (elastyczny)? |
Fajny temat. Ogólnie po internecie surfuję tylko i wyłącznie przez tablet. Na komputerze włączam przeglądarkę zwykle tylko po to, żeby coś skomentować (jak teraz Głównie cenię sobie szybkość i łatwość, jaką daje tablet, zwłaszcza przy blogach fotograficznych, modowych, ale także mocno tekstowych: nie muszę ślipić w ekran, przy dobrych szablonach czytam wręcz jak książkę na czytniku.
Htsz napisał/a: Co wam najczęściej przeszkadza?
Najgorsze chyba są blogi wykorzystujące zdjęcie jako tło. Safari zupełnie tego nie łapie, bloga nie da się czytać: przeskakuje, jest malutki i w ogóle nie do użytku.
Kolejną przeszkodą dla mnie jest za mały obraz i za mała czcionka tekstu. Właśnie taki jest sztampowy szablon blogera po przejściu na tablet: wygląda fajnie na ekranie, ale na dłuższą metę, aby czytać tekst, trzeba go minimalnie powiększyć i traci się obraz całości. Takich blogów jest chyba większość. Przy małej ilości tekstu (np. na blogach modowych) da się przeżyć, ale przy dużej już gorzej. Podoba mi się, gdy tekst wypełnia ekran lub większą jego część (jak wspomniana książka
Htsz napisał/a: na co według was należy zwracać uwagę modyfikując lub poszukując elastycznego szablonu?
W sumie trudno coś dodać do Twojego wywodu, Htsz, ale takie coś, co często widzę, to kłopoty z menu. Siedem zakładek wygląda ok na komputerze, ale na mniejszym ekranie albo zaczyna zachodzić na logo, albo nieestetycznie się zawija, albo wyłazi w ogóle z przeznaczonego miejsca i wygląda mało profesjonalnie...
Czytniki to moim zdaniem przyszłość surfowania, dlatego warto temat ogarnąć |
Temat: [blog] Jak zachęcić odwiedzających do skomentowania wpisów? |
pequeninha
Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 7603
|
Forum: Ogólnie o blogach Wysłany: 2015-04-10, 04:02 Temat: [blog] Jak zachęcić odwiedzających do skomentowania wpisów? |
Sporo zależy od tematyki bloga. Wydaje mi się, że blogi o konkretnej tematyce, typu kosmetyki, kulinaria, sport mają w tym względzie trochę lepiej, bo każdy chce się popisać w komentarzu, jak to on dba o te włosy, czego on tam do tego spaghetti nie dodaje, jak to on na rzęsach nie staje itd. Trudniej jest czytelnika zachęcić do wypowiedzi na tematy mniej konkretne.
Myślę, że jeśli zależy nam na komentarzach, to dobrą strategią jest zadanie kilku pytań: jednego na temat i kilku bardziej ogólnych. Będzie to wyglądało różnie, ale skoro EFL zaczęła ten temat, to na jej przykładzie:
Post o biedronkach: Skąd wzięła się nazwa biedronka? A może znacie więcej słówek, które ciekawiej brzmią przetłumaczone na inny język?
Post o idomach: Macie ulubione idiomy? A może zdarzyła Wam się jakaś zabawna sytuacja, gdy nie zrozumieliście, o co chodzi Waszemu anglojęzycznemu rozmówcy?
Post o listach formalnych: Co sprawia Wam najwięcej trudności? A może teraz załatwiacie raczej sprawę emailami? Czy zetknęliście się z listami formalnymi w innych krajach anglojęzycznych? (Bo to co opisałaś to wzór stricte brytyjski).
Post o nauce za granicą: Jak to było w Waszym przypadku? Czy pobyt za granicą ułatwił Wam naukę języka? Co Wam najbardziej pomogło? Co się zdecydowanie nie sprawdza?
I tak dalej... zależnie od tematyki bloga wytyczamy czytelnikowi zgrabną ścieżkę, by mógł zacząć mówić na temat przez wszystkich ulubiony: o sobie
Ill napisał/a: Chyba największą zachętą do komentowania jest poruszenie jakiegoś kontrowersyjnego tematu
Na kontrowersjach można się przejechać. Rzadko (prawie nigdy) zdarza się ktoś, kto potrafi się wypowiedzieć inteligentnie na temat kontrowersyjny. Przy okazji można sobie kompletnie zaniżyć poziom dyskusji - pamiętam bardzo fajne posty skutecznie zabite jakąś idiotyczną jatką w komentarzach... true story. |
Temat: [opinia] Blog literacki - co sądzicie o treści/ estetyce ? |
pequeninha
Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 2812
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2015-04-10, 03:14 Temat: [opinia] Blog literacki - co sądzicie o treści/ estetyce ? |
No ja też jestem za zawijaniem tekstu, zwłaszcza jeśli posty są długie, jak w przypadku blogów literackich. Wydaje mi się to bardziej przyjaźniejsze czytelnikowi.
Też rzuciła mi się w oczy ta nieszczęsna interpunkcja, poza tym popełniasz czasem błędy spowodowane chyba redagowaniem tekstu: "dla osób starszych zapragnie głębi" (osoby starsze zapragną głębi lub dla osób starszych / osobom starszym zabraknie głębi), akcja toczy się w szybkim tempem (tempie albo toczy się szybkim tempem). Może poproś kogoś, żeby czytał Twoje teksty przed publikacjami? Autor nie zawsze takie błędy od razu wyłapie
Ogólnie blog jest przejrzysty, podoba mi się, że piszesz z uczuciem i pasją Co prawda fantasy jest mi zupełnie obce, ale fajnie jest poczytać tekst, w którym brzmią jakieś pozytywne emocje
Czasem zdarzy się jakaś wielka nieestetyczna luka w miejscu, gdzie wstawiłeś znak zawijania tekstu (np. w poście Strzał w piętę). Możesz to skorygować wchodząc w edytor html i usuwając w tym miejscu odpowiednią ilość znaków <br />
Nie do końca łapię, dlaczego w wielu postach dwa razy pojawia się to samo zdjęcie tej samej okładki? Jeśli chcesz jakoś "przerzedzić" tekst, możesz porobić nagłówki do konkretnych akapitów. Byłoby to chyba lepsze wyjście niż kilkakrotna okładka.
Jeszcze mały szczegół, nagłówki gadżetów są po angielsku: warto je przetłumaczyć.
Aha, i czy celowo dałeś ten sam gadżet (Popular Posts) na górze i na dole strony?
Myślę, że blog jest obiecujący Życzę powodzenia i pozdrawiam
PS. Gdy klikam w adres bloga z Twojej stopki (nie z przypisku Blog), wyświetla mi się error |
Temat: [opinia] blog biomedyczny |
pequeninha
Odpowiedzi: 25
Wyświetleń: 5329
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2015-04-10, 02:50 Temat: [opinia] blog biomedyczny |
Osh! A było tak ładnie...
Niestety zgadzam się z przedmówcami: nowy wygląd jest bardzo nieestetyczny i mało profesjonalny. Jasną czcionkę na ciemnym tle naprawdę ciężko się czyta, ja po długim dniu ślipienia w ekran (jak teraz) w ogóle jej nie przyswajam. Podejrzewam, że sporo innych osób również wejdzie i wyjdzie na widok tak ustawionych kolorów.
Czcionka headera generyczna, odpychająca grafika... Pamiętam dawniejszy wygląd i trochę za nim tęsknię. Zwłaszcza że blog bardzo mi się podobał i kontent zasługuje na coś zdecydowanie lepszego.
BTW, czy kogoś jeszcze razi to ogrooooooomne zdjęcie w poście z 10 kwietnia? |
Temat: Jak rozpowszechnić bloga? |
pequeninha
Odpowiedzi: 185
Wyświetleń: 101368
|
Forum: Promocja Bloga Wysłany: 2015-03-30, 17:04 Temat: Jak rozpowszechnić bloga? |
Pucha napisał/a: Ciekawą opcją jaką daje internet są też katalogi blogów
O katalogowaniu trochę już było: http://forum.blogowicz.in...hlight=katalogi
Nie jest to więc taki lek na całe zło, jak by mogło się wydawać.
[ Dodano: 2015-03-30, 18:18 ]
e.f.lunch napisał/a: Tak z ciekawości, ile czasu poświęcacie na promocję w stosunku do czasu poświęconego na pisanie?
Myślę, że obecnie wychodzi 2:1 na korzyść pisania. Chciałabym trochę się podciągnąć w temacie promocji i docelowo mierzyć tak w 1:1, ale na obecną chwilę mam po prostu za mało czasu. Być może kiedyś się to zmieni (?), a może zawsze tak będzie, że dodatkowy czas i tak będzie szedł w pisanie. Pisanie jest po prostu dla mnie najważniejsze. Promocja ma swoje miłe strony, ale nie po to piszę bloga, żeby go wypromować: piszę, bo tworzenie fajnych treści sprawia mi wieeeeeelką frajdę |
Temat: Strona 'O Mnie' / 'About'? |
pequeninha
Odpowiedzi: 77
Wyświetleń: 30205
|
Forum: Trendy w Blogosferze Wysłany: 2015-03-30, 16:51 Temat: Strona 'O Mnie' / 'About'? |
Alechanted napisał/a: Generalnie użytkownicy chcą wiedzieć z kim mają do czynienia - daje to pewną iluzję kontaktu co zachęca do czytania.
Zgadzam się. "O mnie" to zakładka, której zawsze szukam na blogu, bo chcę wiedzieć, kto do mnie mówi. Natomiast to, co się tam ma znaleźć, zależy moim zdaniem od tematyki bloga.
Jeśli blog jest bardziej lifestylowy, to nie potrzeba mi jakichś wielkich konkretów. Ciekawi mnie bardziej sposób przedstawienia tematu.
Jeśli blog dotyczy konkretnej branży - to już inna sprawa. Uważam, że w takiej zakładce powinno się znaleźć jakieś dobre uzasadnienie tego, dlaczego np. od Ciebie mam się uczyć angielskiego, uczyć się jak dbać o włosy albo jak wydawać pieniądze. Nie znaczy to, że koniecznie trzeba się chwalić doktoratem albo ukończeniem trychologii stosowanej, wystarczy powiedzieć np. "pasjonuję się tym od X lat" albo coś podobnego. To sprawia, że czytelnik nabiera do Ciebie ufności i chętniej będzie czytał Twoje treści. |
Temat: Jaki system komentarzy warto mieć na blogu? |
pequeninha
Odpowiedzi: 57
Wyświetleń: 27610
|
Forum: Trendy w Blogosferze Wysłany: 2015-03-30, 16:41 Temat: Jaki system komentarzy warto mieć na blogu? |
Pucha napisał/a: Ja preferuję G+, daje mi on bliższy kontakt z czytelnikami, wręcz namacalny jak na mój gust
Ale to przecież ogranicza Cię tylko do czytelników z G+. Nie przeszkadza Ci to?
Ogólnie lubię społeczność G+, bo faktycznie są tam bardzo ogarnięci, ciekawi ludzie. Na komentarze G+ jednak bym się nie zdecydowała. |
Temat: Jaką wagę przywiązujecie do komentarzy? |
pequeninha
Odpowiedzi: 174
Wyświetleń: 45907
|
Forum: Ogólnie o blogach Wysłany: 2015-03-30, 16:14 Temat: Jaką wagę przywiązujecie do komentarzy? |
A gdyby tak... blog bez żadnych komentarzy?
Tydzień temu znalazłam na ten temat bardzo ciekawy artykuł: www.alfabloger.pl/komentarze-na-blogu/
Autorka podaje argumenty z obu stron: zarówno za dopuszczaniem komentarzy na blogu, jak i przeciw. Ale i tak główne przesłanie tego artykułu jest raczej przeciw.
W grupie "przeciw" pojawia się spam, komentatorzy komentujący głównie po to, by zwrócić uwagę na swojego bloga, hejterzy i znikoma ilość komentarzy, nijak się mająca do faktycznej popularności bloga. O tej akurat kwestii już w tym wątku było
Najmocniej trafił do mnie cytat Setha Godina. Facet wyjaśniał, że przy opcji komentowania czuje się zobowiązany do udzielania wyjaśnień, myślenie o komentarzach zajmuje mu zbyt wiele czasu, moderowanie jest podobnie czasochłonne; wreszcie, komentarze zmieniają jego sposób pisania: zamiast pisać dla wszystkich czytelników, stara się przewidzieć i uprzedzić komentarze. Pokiwałam tu sobie głową nad tym akapitem, nie ukrywam. Wypisz wymaluj ja.
A Wy? Co myślicie o blogach zupełnie bez opcji komentowania? |
Temat: Co teraz czytasz? |
pequeninha
Odpowiedzi: 374
Wyświetleń: 76381
|
Forum: Biblioteka Wysłany: 2015-03-09, 17:58 Temat: Co teraz czytasz? |
mirania napisał/a: Wysiadłam też właśnie ze Starego Ekspresu Patagońskiego Paula Theorux
Bardzo lubię styl Paula Theroux. "Wielki bazar kolejowy" czeka już od jakiegoś czasu w kolejce
O tym meczecie Notre Dame czytałam na Twoim blogu, naprawdę mnie zachęciłaś, choć zwykle nie czytam pozycji po polsku. Jakie było tłumaczenie, znośne?
Ja obecnie nurzam się w publicystyce: z lekkim opóźnieniem czytam okrzyczaną książkę "Lexus i drzewo oliwne" Thomasa Friedmana. Napisany pod koniec lat 90. traktat o globalizacji, mimo poślizgu wciąż aktualny, choć odniesienia do dyskietek są zabawne
Do Friedmana bardzo zachęcam, zwłaszcza do Biblii relacji bliskowschodnich jego autorstwa, "From Beirut to Jerusalem", niestety chyba nie przetłumaczona jeszcze na Polski. Ciekawe dzieło głównie dzięki temu, że autor z wielkim dystansem podchodzi i do perspektywy europejskiej, i do amerykańskich mitów na temat konfliktu w Palestynie. |
Temat: wyzwania czytelnicze - opinie |
pequeninha
Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 7243
|
Forum: Biblioteka Wysłany: 2015-03-09, 17:41 Temat: wyzwania czytelnicze - opinie |
Wyzwania czytelnicze? Fajna sprawa. Na podobnej zasadzie funkcjonują kluby czytelnicze w Stanach (ale one są raczej w realu), a także wiele blogów (brytyjskie Cornflowerbooks, polskie Czytanki Anki).
Mnie trudno jest do czegoś takiego zagonić, bo zwykle mam całą stertę lektur czekających w kolejce, a poza tym nie lubię, jak ktoś mi coś odgórnie dyktuje. Znam jednak mnóstwo osób, które przez cały czas mnie nudzą: "Poleć mi coś fajnego do poczytaaaaaaaaaania......", więc dla nich takie wyzwania są jak znalazł. |
| |
↑ skocz na górę ↑ | shoutbox | |
|
|
 |
|
 |