Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Znalezionych wyników: 106
Forum Blogowe :: Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: [Konkurs, Onet] Blog Roku 2014
pequeninha

Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 7084

PostForum: Promocja Bloga   Wysłany: 2015-03-09, 17:07   Temat: [Konkurs, Onet] Blog Roku 2014
Blog jest mi znany, miałam do niego kilka podejść, ale zupełnie mi nie podszedł. Przekrojówki tego typu jakoś mało mnie interesują. Możliwe, że blog ma jakieś kosmiczne drugie dno albo głębokie, zmieniające sens wszechświata przesłanie, ale szczerze mówiąc przebrnięcie przez jeden post na raz to raczej moje maximum...

Ale patrząc na kryteria: blog na pewno jest estetyczny, całość poprawna i dopracowana językowo, na pewno sporo pracy idzie w porządny research, jest to wszystko przemyślane i utrzymane w jednej konsekwentnej konwencji. Kudosy za to.

Reszta kryteriów typu interesująca osobowość autora (?), poprawa jakości życia czytelników (??) czy jakość dyskusji na blogu (.....?) to moim zdaniem kwestie tak mgliste, że z jakiegoś punktu widzenia blog na pewno je spełnia...
pequeninha

PostForum: Promocja Bloga   Wysłany: 2015-03-03, 03:25   Temat: [Konkurs, Onet] Blog Roku 2014
Szczerze mówiąc, jestem pozytywnie zaskoczona poziomem tych rozważań, chociaż dopiero jutro się okaże, jak to wygląda w praktyce (np. literackość... wchodzę na bloga roku sprzed kilku lat, a tam tyle literówek, że trochę mnie to odrzuciło. Oczywiście poprawka na skrzywienie zawodowe; poza tym wiadomo, że to tylko jedno kryterium oceny).

Htsz napisał/a:

czy według Was blogerzy w roli jurorów oceniających własne środowisko sprawdzają się lepiej?

W pewnym sensie tak, chociaż w tej sytuacji ich ocena jest tylko wtórna - głosowanie SMSami zrobiło porządny odsiew i tak, jak pisaliśmy wyżej, na pewno wiele wartościowych blogów odpadło. Dziwię się, jak można tego nie widzieć - bo później faktycznie ma się do czynienia z takim trochę niezręcznym (i niewdzięcznym) zadaniem oceniania osób, które faktycznie zna się osobiście. Robi się małe środowisko, małe bajorko i mały smród :)

Abstrahując zupełnie od kwestii SMSów: osąd blogerów jest specyficzny i nie każdemu zależy na ich uznaniu. W filmiku widać było wyraźnie ich podejście: padało mnóstwo rad pod adresem zwycięzcy, wręcz psychoanaliza autora bloga, czuło się taki klimat starszobraterski i mentorski :) No i ok. Oni skupiają się na warsztacie (takie przynajmniej odniosłam wrażenie). Być może komuś innemu będzie zależało bardziej na nagrodzie publiczności, ale takie nagrody zależą od... publiczności, hehe :D Mnie na przykład zależałoby na nagrodzie jury składającego się z osób mających coś do czynienia z literaturą przez duże L. Oczywiście nie znaczy to, że wyrok blogerów czy publiczności nic by nie znaczył, ale... po prostu literatura jest dla mnie ważna :)

Podsumowując: różne konkursy, różne jury, różne kryteria. Fajny filmik. Pewnie naklikam tu coś więcej po wynikach.

A, czy ktoś jeszcze wychwycił rozbawienie przy wspomnieniu bloga na blogspocie?? Bezcenne :D

Fajne było też to, że wspomnieli o konsekwencji i rozwoju bloga w czasie - jak dla mnie super ważna sprawa i dobrze o nich świadczy, że brali to pod uwagę.

Typów własnych nie mam. Chyba nie czytam blogów aż tak długo :)
pequeninha

PostForum: Promocja Bloga   Wysłany: 2015-02-16, 17:45   Temat: [Konkurs, Onet] Blog Roku 2014
Że blogi brylujące w konkursie są przeciętne? Trochę się zgodzę. Te nagrodzone i okrzyczane rzadko mnie zachwycają. (Choć należy też uwzględnić moją alergię na wszelkie rzeczy popularne i niechęć do list bestsellerów).

Ale co w takim przypadku: blog jest naprawdę na wysokim poziomie, ma dobre statystyki, ale jest mało angażujący (Alabastrova :) , bo porusza sprawy mocno kulturalne, więc w komentarzach wypowiadać się trzeba raczej inteligentnie (zgroza :) . Chodzi mi o konkretny blog, jeden z moich ulubionych. W sumie gdy na stronie zobaczyłam informację o starcie w konkursie, miałam mieszane uczucia. Blog jest bardzo alternatywny, często krytykuje współczesną kulturę, blogosferę i to, co ma ona do zaoferowania, więc trochę mnie to zdziwiło. (W sumie zastanawiam się nad tym, jak to się ma do spójności stworzonego wizerunku... ale nie o tym).

SMS-a nie wysłałam, choć bloga szczerze lubię i życzę mu jak najlepiej. Chyba nie jestem po prostu z tych, co wysyłają.

Podsumowując tyradę, w sumie nie mówię nic odkrywczego, tylko powtarzam za Htszem i Lizard Kingiem: konkurs na pewno zostawia w tyle fajne blogi, których wartość nie przekłada się na lajki, serduszka i oczywiście SMSy.
  Temat: emigracja / wymarzony kraj
pequeninha

Odpowiedzi: 39
Wyświetleń: 17326

PostForum: Społeczeństwo   Wysłany: 2015-02-16, 17:24   Temat: emigracja / wymarzony kraj

mirania napisał/a:

jestem filologiem, więc bezustanne robienie błędów to był dla mnie koszmar. ;)

Skąd ja znam ten kompleks :) Faktycznie w niemieckim, zanim człowiek nauczy się mówić mniej więcej bez błędów, trzeba opanować masę reguł (z angielskim odwrotnie: na start niewiele trzeba, za to później zaczynają się wielkie schody).

Ale język ten bardzo lubię i mam do niego sporo sympatii. Jest poukładany, to prawda, ale ma tyle uroczych powiedzonek, że zawsze mnie rozbroi :)

mirania napisał/a:

powodzenia i wytrwałości życzę!

Dzięki Miranio :) Póki co jakoś się bujam :)
  Temat: [kino] jaki film ostatnio obejrzałeś...? ;>
pequeninha

Odpowiedzi: 337
Wyświetleń: 85671

PostForum: Filmy i seriale   Wysłany: 2015-02-16, 17:07   Temat: [kino] jaki film ostatnio obejrzałeś...? ;>
U mnie "Gone Girl". Film jest około trzygodzinny, ale tak dobry, że zostawia niedosyt. Hipnotyczna muzyka chodzi za mną do teraz. I te chore pseudowierszyki:

Picture me: I'm a girl who's been very very bad
I need to be punished, and by punished I mean had

Uff.

Film jest upiornie cyniczny (i celowo przerysowany), ale osiąga swój cel i wieje chłodem po kościach.
  Temat: Tłumaczysz tekst, czy słuchasz bezwiednie w innym języku? :)
pequeninha

Odpowiedzi: 22
Wyświetleń: 8650

PostForum: Muzyka   Wysłany: 2015-02-16, 16:57   Temat: Tłumaczysz tekst, czy słuchasz bezwiednie w innym języku? :)
Jeśli znam język, to zwykle staram się wsłuchać w słowa, zwłaszcza jeśli piosenka mi się podoba. Jeśli nie znam lub słabo znam język (np. francuski), to sprawdzam słowa w internecie. Ale nie wpadam w obsesję. Słucham np. sporo muzyki afrykańskiej i sprawdzenie słów piosenek z tej sceny jest z reguły dość trudne, niektóre na dodatek śpiewane są dialektami, jak np. utwory bosonogiej divy Cesarii Evory - mimo że portugalski rozumiem bez problemu, kreolski z Cabo Verde kompletnie mnie przerasta. Czasem chwytam trzy po trzy, ale to nie przeszkadza mi cieszyć się rytmem i emocjami w muzyce :)
pequeninha

PostForum: Promocja Bloga   Wysłany: 2015-02-11, 03:29   Temat: [Konkurs, Onet] Blog Roku 2014

Boss napisał/a:

Sens startu w tym konkursie może być tylko jeden - promocja.

No właśnie, to mnie ciekawi. Jaki jest wpływ na statystyki? I czy to tylko taki chwilowy haj, czy zyskuje się faktycznie z tego jakichś nowych czytelników?

Alabastrova napisał/a:

tytuł Bloga Roku powinny zajmować dużo bardziej angażujące blogi.

Hm... angażujące w sensie?
  Temat: Papierosy
pequeninha

Odpowiedzi: 236
Wyświetleń: 70279

PostForum: Społeczeństwo   Wysłany: 2015-02-11, 03:10   Temat: Papierosy

Cytat

Ciekawi mnie to: pod jakim względem? Że ładniej wygląda osoba trzymająca papierosa w ręce i dymkiem nad sobą niż gdy nie pali?

Nie, nie o to mi chodziło. Raczej myślałam o roli, jaką spełnia papieros w sztuce i kulturze, zwłaszcza w filmie i fotografii. W niektórych filmach akcja musi się wręcz przebijać przez dym. Wywołuje to różne wrażenie, zależnie od intencji reżysera i umiejętności fotografa. Papierosy są fetyszem, symbolem, rekwizytem, niezbędnikiem, komunią. Fascynuje mnie to. Poza tym lubię dobre zdjęcia. Ostatnio widziałam jakiś spot reklamowy zrobiony dla niemieckiego Vogue'a z Anją Rubik. Scena z dymem papierosowym jest hipnotyzująca. A to tylko jeden przykład, który tak na teraz przychodzi do głowy.

Poza sztuką papierosy zachwycają zdecydowanie mniej, to fakt. No ale o tym to już było :)
pequeninha

PostForum: Promocja Bloga   Wysłany: 2015-02-10, 00:48   Temat: [Konkurs, Onet] Blog Roku 2014
Temat trochę spóźniony, ale ciągle aktualny (i za rok o tej porze będzie tym bardziej!)

Ktoś startował? Ktoś ma się czymś pochwalić? Ktoś ma jakieś wrażenia? Jaki jest wpływ na statystyki? Może jakieś rady? W przyszłym roku wystartujecie ponownie już mądrzejsi? W przyszłym roku wystartujecie pierwszy raz?

Sporo ostatnio w blogosferze o tym, jak mało naprawdę znaczy ten konkurs, że jaka to ściema, że onet promuje własne blogi, że smsy są kupowane, że czytelnicy i tak na to nie patrzą, że to krąg wzajemnej adoracji i ogólnie wiele innych skarg/jęków/jojczenia. Kogoś też ten but uciska?

A może nawet otarliście się o jakieś ciemne strony tego przedsięwzięcia? A może przeciwnie, może ktoś je tu zdementuje?
  Temat: Papierosy
pequeninha

Odpowiedzi: 236
Wyświetleń: 70279

PostForum: Społeczeństwo   Wysłany: 2015-02-10, 00:41   Temat: Papierosy
Palenie nigdy mnie nie ciągnęło. Nawet nie spróbowałam. Nawet wtedy, gdy tata (w myśl zasady: skoro i tak będą próbować, niech próbują w domu) przyniósł do domu bibułę i wielką pakę tytoniu, po czym wraz z rodzeństwem zadymili całą kuchnię. Dodam, że rodzice są całkowicie niepalący, więc widok był dość surrealistyczny.

Papierosy podobają mi się tylko ze względów estetycznych. Wiem, to może trochę powierzchowne, bo nałóg potrafi też zniszczyć wygląd jak nic (o tym zresztą było wyżej, więc nie powtarzam). Ale błagam: Kawa i papierosy Jarmuscha? Aż człowiek chce się przy tym sztachnąć. (Choć potrzebę zaspokaja mocna kawa :)
  Temat: emigracja / wymarzony kraj
pequeninha

Odpowiedzi: 39
Wyświetleń: 17326

PostForum: Społeczeństwo   Wysłany: 2015-02-09, 21:14   Temat: emigracja / wymarzony kraj
Ech, Miranio, jakbym czytała opis moich trzech pierwszych lat spędzonych na emigracji. Nie ma lekko, to prawda... i nadal za każdym razem, gdy wracam na dłużej do Polski, tak strasznie trudno mi wsiąść do tego samolotu do Stanów i kusi mnie, czy jednak nie rzucić wszystkiego w diabły i nie zostać w kraju.

Zgadzam się natomiast z Tobą: można zaistnieć w ojczyźnie, a moim zdaniem wiele rzeczy jest tu nawet ustawionych lepiej niż na okrzyczanym Zachodzie. Wiele się słyszy o historiach sukcesu emigrantów, stąd idzie fama, że wszystko jest tam łatwiejsze. A przecież na emigracji zaczyna się od zera, bez żadnego zaplecza, bez żadnego spadochronu. Dla niektórych to zaleta, ale jak nadejdą trudności, to wcale nie jest tak różowo. Tęsknota też niby rzecz banalna, a jak potrafi człowieka zjeść.

No ale... wiadomo, że nie samą logiką człowiek żyje i czasem trzeba wziąć los za bary :)
  Temat: Jaki system komentarzy warto mieć na blogu?
pequeninha

Odpowiedzi: 57
Wyświetleń: 27610

PostForum: Trendy w Blogosferze   Wysłany: 2015-02-09, 20:54   Temat: Jaki system komentarzy warto mieć na blogu?

Htsz napisał/a:

jak jesteś zalogowana, to masz dymek w nagłówku komentarzy także na cudzej stronie. Możesz szybko zajrzeć czy ktoś odpowiedział, zagłosował, czy co tam od Ciebie chcą. To akurat mi się bardzo podoba. W podobnym stylu działają powiadomienia na fb i g+.

No faktycznie, system disqusa jest fajny. Nawet lepszy niż na fb, bo w disqusie można dać "dislajka" (daszek w dół), o którego długo już dobijają się użytkownicy fb, ale którego raczej nigdy nie będzie (o przyczynach można sobie poczytać w sieci). I masz rację, subskrybując na wbudowanym systemie do odpowiedzi, otrzymuje się nie tylko odpowiedzi na własny komentarz. Chodziło mi o podobieństwo z grubsza, bo na górze w wątku widzę argumenty typu: "bo w disqusie otrzymuję emaila z powiadomieniem". To akurat robią oba systemy, więc kierowanie się tylko tą kwestia jest raczej chybione...

Strona 3 z 9
Skocz do: