|
Blogerzy wszystkich platform, łączcie się! Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu
|
Znalezionych wyników: 106
|
| Autor |
Wiadomość |
Temat: ilegal string offset user id |
pequeninha
Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 2902
|
Forum: Pomoc techniczna Wysłany: 2015-02-09, 20:41 Temat: ilegal string offset user id |
| Rozumiem, wielki dzienks! |
Temat: [hobby] czyli co robicie w wolnym czasie? Jakie macie pasje? |
pequeninha
Odpowiedzi: 161
Wyświetleń: 81682
|
Forum: Społeczeństwo Wysłany: 2015-02-09, 19:37 Temat: [hobby] czyli co robicie w wolnym czasie? Jakie macie pasje? |
Sporo tego, ale na pewno na przemian joga i bieganie. Jedyne dwie rzeczy, które doprowadzają mnie w życiu do względnego pionu.
Poza tym oczywiście książki i muzyka. Słucham bardzo dużo, różnych gatunków, zależnie od nastroju. Ostatnio Cachao, Henri Salvador, American Authors i... Fogg Z książek ostatnio: Norman Davies i Elizabeth Strout.
A ostatnio popadam bardzo mocno we włosomaniactwo - zapuszczam włosy i edukuję się, co z nimi zrobić, żeby jakoś wyglądały. Wkrótce muszę zmienić awatara, bo już się przedawnił |
Temat: [ocena] Sunori.pl - ocena wyglądu |
pequeninha
Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 5245
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2015-02-09, 19:21 Temat: [ocena] Sunori.pl - ocena wyglądu |
Sunori, przeglądając Twojego bloga na tablecie zauważyłam, że w zajawkach postów "przeskakują" polskie litery, tzn. są napisane grubszą czcionką. W normalnym poście problemu już nie ma. Przeglądarka Safari.
Poza tym nie zauważyłam problemów i dołączam do chorów zachwytu |
Temat: Jaki system komentarzy warto mieć na blogu? |
pequeninha
Odpowiedzi: 57
Wyświetleń: 27610
|
Forum: Trendy w Blogosferze Wysłany: 2015-02-09, 19:15 Temat: Jaki system komentarzy warto mieć na blogu? |
Trochę nie rozumiem argumentów w stylu: od Disqusa otrzymuje się powiadomienia o odpowiedziach. To samo robi system wbudowany przy zaznaczeniu opcji "Powiadamiaj mnie".
I system wbudowany, i Disqus mają opcję komentowania anonimowego (włączalną lub wyłączalną), więc też większej różnicy nie widzę.
Widzę natomiast różnicę w ładowaniu się strony: nawet na szybkim tablecie system Disqusa ma poślizg do jakichś czterech sekund. W pierwszej chwili może się wydawać, że sekcji komentarzy nie ma w ogóle.
Poza tym nierozwiązana kwestia potencjalnych reklam (?), które ma wprowadzić w przyszłości Disqus... choć nie wiem, czy to zrobią, bo podejrzewam spory odpływ niezadowolonych użytkowników. |
Temat: Tablety, publikowanie treści na blogu |
pequeninha
Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 6316
|
Forum: Ogólnie o blogach Wysłany: 2015-02-09, 18:56 Temat: Tablety, publikowanie treści na blogu |
Ewe-Linka napisał/a: myślałam o jakiejś klawiaturze na bt
Właśnie taką mam, ale ustawienie na niej znaków polskich jest problematyczne. A może przynajmniej ja jeszcze nie wykoncypowałam, jak to zrobić Dobrze się sprawdza przy pisaniu po angielsku albo w jakimś innym języku bez ogonków.
Ja polecam używać tableta do szybkich edycji tekstu: poprawy błędów ortograficznych, przecinków, kasowania powtórzeń. Lubię też na nim periodycznie edytować tagi (używam aplikacji bloggera). Obróbka materiałów fotograficznych zgodzę się, że raczej wykluczona, ale do szybkich poprawek jest niezastąpiony. |
Temat: ilegal string offset user id |
pequeninha
Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 2902
|
Forum: Pomoc techniczna Wysłany: 2015-02-09, 18:49 Temat: ilegal string offset user id |
Hejka
Od około miesiąca mam problemy z odpisywaniem w rozmowach: dla mnie fukcjonuje tylko "szybka odpowiedź", bo gdy kliknę "odpowiedz", to wyskakuje mi seria komunikatów:
Illegal string offset 'user_id' in /home/htsz/domains/blogowicz.info/public_html/forum/includes/bbcode.php on line 324... itd
Straciłam tak kilka całkiem długich odpowiedzi, więc teraz po napisaniu cały tekst kopiuję, zanim gdziekolwiek kliknę
Dodam, że ten sam problem jest wtedy, gdy po wyprodukowaniu się w "szybkiej odpowiedzi" naciskam "podgląd".
O co chodzi? |
Temat: Jak sprawdzacie swoje teksty przed opublikowaniem na blogu? |
pequeninha
Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 13105
|
Forum: Ogólnie o blogach Wysłany: 2015-02-09, 18:42 Temat: Jak sprawdzacie swoje teksty przed opublikowaniem na blogu? |
vet napisał/a: Może znajdę jakąś publikację online, która przypomni mi zasady gramatyki albo rozszerzy to co pamiętam ze szkoły...
Mówisz i masz: http://sjp.pwn.pl/zasady
Ogólnie bardzo polecam cały ten portal, a zwłaszcza ich poradnię, do której można napisać z niejasnościami językowymi. Poradnia jest na dodatek w pełni przeszukiwalna, więc czasem okazuje się, że nie trzeba już samemu pytać, bo odpowiedź jest w bazie danych (tak jak tu na forum).
Szabla napisał/a: Nie staram się jako długo bardzo nad tym rozwodzić, żeby nie przekombinować i samemu się nie zniechęcić utwierdzaniem się w złudnym (mam nadzieję) przekonaniu, że to jednak jest stek bzdur co ponawypisywałem
No i bardzo rozsądne podejście Oczywiście samokrytycyzm jest cnotą, ale też nie dajmy się zwariować. Ja sama pracuję jako redaktor, ale czytając blogi nie wymagam, aby ich autorzy nie popełniali żadnych błędów językowych! O wiele gorszy jest wymuszony, nijaki styl i bezpłciowość... Są blogerzy, którzy sadzą sporo błędów, ale ich styl jest tak wyjątkowy, a osobowość tak barwna, że w ogóle mi to nie przeszkadza, a wręcz chwyta za serce |
Temat: [opinia] Kreatywnym Okiem - blog z zabawami i książkami dla |
pequeninha
Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 1891
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2015-02-04, 23:06 Temat: [opinia] Kreatywnym Okiem - blog z zabawami i książkami dla |
ila pop, szacun za objętość bloga, profesjonalizm i zacięcie. Szablon wygląda bardzo estetycznie, oglądałam i na laptopie, i na tablecie.
Małe problemy:
1) Czcionka przeskakuje na znakach polskich. Wizualnie nie jest to aż tak wielki problem, bo różnica w tytułach jest stosunkowo mała, jednak najlepiej widać to w słowie "angażować" w tytule pierwszego posta. To samo w kontencie posta, tylko że tu jest to wyraźniejsze, bo z bezszeryfowej robi się na znakach polskich szeryfowa...
2) Grafika nagłówka wydaje mi się trochę... słaba. Wygląda poprawnie, ale mogłaby być bardziej zwarta i przedstawiać coś konkretnego, a nie kilka lecących figur geometrycznych... Oczywiście opinia jest subiektywna, ale może będzie ich więcej - popytaj. Nie jest źle w każdym razie.
3) Wszędzie w tytułach elementów na blogu jest naturalna polszczyzna, tylko w tym pasku pod nagłówkiem jest "Follow Me"... nie wiem czy celowo. NB, fajnie że pozostaje on na górze przy przesuwaniu tekstu w dół, świetne rozwiązanie.
Co do kontentu, przeczytałam tylko jeden wpis... i poczułam się mega pozytywnie! (Zresztą również po przeczytaniu sekcji "O nas" Piękny i bardzo wartościowy blog. Na razie nie dla mnie, ale na pewno polecę. Pozdrawiam |
Temat: [opinia] Bavaria. fitlifestyle. |
pequeninha
Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 2896
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2015-02-04, 22:41 Temat: [opinia] Bavaria. fitlifestyle. |
Hej Beatrycze. Już raz tu coś pisałam, ale chyba forum przestało mnie lubić, bo ciągle wyskakują mi komunikaty o błędach Ale do rzeczy. Blog jest fajny, z gatunku moich ulubionych relaksujących stron. Kilka uwag, w porządku przypadkowym.
1) Adres strony nijak się ma do tematyki (chodzi o "jestemzmija" a "you control your body"). Może warto to zmienić, póki jeszcze nie masz aż tak dużej ilości postów.
2) Niektóre nagłówki sekcji bloga są po angielsku: "About", "Blog Archive", "You might also like", "Labels".
3) Fajnie, że jest sekcja "O mnie", w którą osobiście zawsze klikam, zanim zaczynam czytać nowego bloga. Tylko że w Twoim przypadku ciągnie się ona niemiłosiernie! Skróciłabym ją o jakąś połowę i wyrzuciłabym te multum zdjęć. Mogą się przecież pojawić gdzie indziej. Tutaj trochę się marnują.
4) Tytuły postów: również przydałoby się im cięcie, bo ciągną się i sprawiają wrażenie klocowatości. Dodatkowo z powodu długości zawijają się nieestetycznie w liście postów w archiwum. Mówię np. o "Skakanka - jak skakać? 5 zasad skakania na skakance i jej zalety", "Dlaczego mam ochotę na słodkie po posiłku? Jak opanować chęć na słodycze", "Jak zacząć biegać? Dlaczego warto biegać - 16 powodów do biegania", itd. Lepiej sprawdzi się krótsze, mocniejsze uderzenie w tytule.
5) Fajne wykorzystujesz zdjęcia. Jest u Ciebie kolorowo i optymistycznie, ale skąd czerpiesz te wszystkie grafiki? Każdorazowo powinno się pojawić źródło albo jeśli źródło jest jedno, to umieść je gdzieś w widzialnym miejscu.
6) Etykiety są fajne, ale dodałabym także te bardziej konkretne, np. "nogi", "brzuch", "ramiona" albo coś w ten deseń. To samo zresztą z kulinariami, oprócz kategorii ogólnej przydałoby się także coś konkretnego: "desery", "przekąski", "śniadania", "sałatki", etc.
7) Może przydałaby się dla Twojego kontentu także osobna strona ze spisem treści? Wyślę Ci stronę, której organizacja bardzo mi się podoba, może Cię zainteresuje
8) Nie działają niektóre linki wewnętrzne. Np. w notce "Jak ćwiczyć nogi - trening nóg" w punkcie 2 link "jak robić przysiady" nie działa.
Jeszcze chyba coś było, ale dopiszę, gdy mi się przypomni
Osobiście nie mam nic przeciwko tematowi Bawarii. Choć moim zdaniem proporcje powinny być takie, by fitstajla było więcej, bo to on przyciągnie czytelników. Bawaria to taka bardziej ciekawostka. Szkoda by z niej rezygnować.
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę powodzenia! |
Temat: [opinia] przemyślNiki - Twoja opinia o moim miejscu w sieci |
pequeninha
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 2086
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2015-01-09, 18:23 Temat: [opinia] przemyślNiki - Twoja opinia o moim miejscu w sieci |
Hej Niki! Masz bardzo lekkie pióro (nie tylko w sensie headera i fajnie się Ciebie czyta. Przyznam się, że trochę się rozklikałam i z ciekawości przeczytałam całkiem sporo, więc jest good!
Jeśli chodzi o uwagi bardziej techniczne, zgadzam się z Janiną (już nie pierwszy raz, hehe... myślimy chyba podobnie). Bardzo fajnie, że dodałaś jednak tradycyjne archiwum; widzę, że pojawiły się też tagi Fajny jest też ten dolny gadżet tematyczny "Powiązane wpisy".
Z uwag może bardziej do przemyślenia: pióro jest faktycznie fajne, ale dość duże. Na jakimś dawnym moim blogu też miałam taki wielki header, więc kojarzę i doceniam ten klimat, ale wydaje mi się, że mniejsze byłoby lepsze. Strona ogólnie długo mi się ładuje, nawet na tablecie, ale to raczej kwestia blog.pl, którego nie lubię właśnie ze względu na te jego różne dodatki. To jednak już kwestia upodobań.
Poza tym: uwaga na literówki w tytułach! Niektóre osoby mocno to razi (myślę tu konkretnie o "Nieidelanie idealny" - skądinąd fajny tekst). Każdemu się zdarza (mnie też), ale koniecznie do poprawy! |
Temat: moje ulubione piwo to... |
pequeninha
Odpowiedzi: 118
Wyświetleń: 36151
|
Forum: Ruch i odżywianie Wysłany: 2015-01-09, 17:18 Temat: moje ulubione piwo to... |
Alechanted napisał/a: Podaje się go w tak niskich temperaturach, ponieważ niskie temperatury zabijają smak (dlatego mrozimy wódkę) a te piwa są naprawdę podłe. Generalnie porządne piwa pija się w temperaturach powyżej 10. Dla piw z kategorii Russian Imperial Stout, Barley wine, Imperial Porter etc jedną z najsłuszniejszych jest temperatura pokojowa (około 17 stopni).
Hej! Jakimś cudem przeoczyłam Twoją wiadomość. Kurde, ciekawe rzeczy piszesz. Powiedz w takim razie, skąd się wziął ten fetysz superzimnego piwa, zmrożonych kufli itd? W niektórych krajach (Portugalia, Brazylia) ta obsesja dochodzi już takich rozmiarów, że trudno jest w barze zamówić coś większego niż jakieś marne 0.3l (bardzo zmrożone), bo tubylcy boją się, że większe szybko się "ociepli" (w związku z tym wolą zamówić więcej małych). O co biega? Czy to jakiś spisek, by stępić nasze kubki smakowe albo ukryć przeciętność smaku?
Co do temperatury: ostatnio zdarzyło mi się próbować jakiegoś ciemnego litewskiego piwa z korzeniami. Było bardzo zimne, wydało mi się kompletnie bezsmakowe i strasznie rozczarowujące. Przypadkowo zostawiłam je na noc przy łóżku (śpię w temperaturach raczej niskich). Rano było tak dobre, że nie mogłam się powstrzymać i wypiłam całą butelkę do śniadania |
Temat: [opinia] KSIĄŻKOWO - nowy wygląd |
pequeninha
Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 5404
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2015-01-09, 16:54 Temat: [opinia] KSIĄŻKOWO - nowy wygląd |
Blog jest wymuskany i estetyczny. Jeśli faktycznie sama go robiłaś, to chylę czoła!
Nikt tu nie wspomniał tylko o jednym problemie (?): użyta przez Ciebie czcionka "przeskakuje" na polskich znakach: na moim laptopie wyświetlają się one nieco mniejszą, grubszą czcionką. Tak samo na tablecie. O dziwo, dotyczy to tylko strony głównej, bo gdy kliknie się na "czytaj więcej", czcionka wyświetla się normalnie (ale tylko w postach, we fragmentach w widgecie "popularne posty" nadal ten sam problem). Nie wiem, czy zależy Ci na takich szczegółach, ale na wszelki wypadek napisałam
W ogóle ten pasek "czytaj więcej" zmieniający kolor po najechaniu - kocham!! Świetny i bardzo subtelny pomysł. Podobają mi się też zdjęcia |
| |
↑ skocz na górę ↑ | shoutbox | |
|
|
 |
|
 |