Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Forum Blogowe :: Strona Główna
Forum Blogów  »  Webmastering
[html, php] wyświetlanie podstron w "ramce"
Witam,

Powiedzmy, że mam taki układ oparty na divach:
[obraz wygasł]
Jak to zrobić, żeby podstrona serwisu, do której link jest w menu, wyświetliła mi się divie "treść"?
W starym htmlu były od tego ramki i targety, a teraz?

Pozdrawiam.
Ostatni post Odpowiedzi: 7
[generator] Licznik odliczający czas do daty i godziny
Witam, jak mogę w PHP-Fusion zrobić licznik odliczajacy czas do 30.06.2010 ? do godziny 13 ?.Chcialbym zeby to byly same liczby.Jeśli ktoś mi powie będę bardzo wdzięczny.Generator potrzebuje gdzies zwykly ale szukalem dzis przez 3h i nic.Z góry dziękuje nawet po angielsku szukalem po Google.Proszę o link jakiś.Chce w PHP-Fusion w newsie napisac licznik do 13 same liczby chce.
Ostatni post Odpowiedzi: 14
[html, css] Podwójne obramowanie tabeli
Witam,

Chciałbym stworzyć szablon bloga o następującym układzie:

Ogólnie chodzi mi o to, aby to były oddzielne, jakby jednokomórkowe i jednowierszowe tabele z podwójnym obramowaniem.

Niestety, nie za bardzo wiem, jak to zrobić w html - proszę o podpowiedź kodu tabel.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Ostatni post Odpowiedzi: 6
[pomoc] menu w okienku
Czy wiecie może jak zrobić, żeby w menu po kliknięciu np w napis 'kategorie' pojawiło się obok okienko z tymi kategoriami?
Może coś z javascript by było, ale ja chyba nie umiem szukać takich rzeczy :P
Ostatni post Odpowiedzi: 5
Kto może mi napisać kod html do szablonu?????
Mam szablon, tylko mam mały problem, bo nie znam html'u .. Mam bloga na mylog.pl
Ja wiem, że powiecie pewnie, że skoro nie znam tego kodu, to po co tu jestem?
Wolę być na mylog.pl, bo tu można po prostu wymyślać szablony, jakie tylko się wymarzą xD

I moje pytanie: czy znajdzie się ktoś miły, który mógłby mi napisać ten kod?

Czcionka: Georgia, rozmiar: 10
Kolor: #563A3A i obojętnie jaka ramka, kolor, rozmiar i styl czcionki wszędzie taki sam.
Chociaż może tytuł notek tylko pogrubiony.

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-04/0d874c7c.bmp - tu zdjęcie, które chciałabym na środku.
a tło: #563A3A

Pod zdjęciem i adresem bloga tylko na tym różowym tle chciałabym suwak, który by miał takie samo tło, jak to różowe właśnie. I tu wtedy notki chciałabym mieć. I co do tego suwaka, to ten paseczek do przewijania, jeśli poradzilibyście sobie zmienić to kolor to taki: #563A3A, ale nie tło. Tło te różowe: #EEE1E1
A podpis grafiki, kto wykonał "Nathalie" no i podpiszcie się, że robiliście html.

No jeśli jakieś pytania, to pisać xD

Błagam, jeśli ktoś może, niech mi pomoże :*
Ostatni post Odpowiedzi: 10
[webdesign] pod jakie rozdzielczości tworzysz strony?
Jak tworzycie szablony na swoje strony i blogi to jaka jest najmniejsza rozdzielczość, którą uwzględniacie? Sprawdzacie jak się on prezentuje na większych i mniejszych rozdzielczościach?

Pamiętam czasy kiedy standardem było 800x600 a 1024x768 dopiero się rozwijało i na blogowiczu pojawiały się szablony właśnie pod te wymiary.

Dzisiaj jak pokazują trendy (rankingi) Gemiusa ten standard zaczyna się przesuwać o kolejną wartość. Nowe laptopy i monitory mają już inne standardowe rozdzielczości przez co liczba ich użytkowników wzrasta.

Idealnie prezentuje się to na wykresach: http://ranking.pl/pl/rank...esolutions.html

jak widać przez ostatnie 3 lata 1024x768 straciło 28% a w górę pnie się 1280x800 (popularne na laptopach) oraz 1280x1024.

Zmiany widać też chociażby po tym co dzieje się na portalach typu Nasza-Klasa, która niedawno poszerzyła ramy swojego szablonu.
Tani hosting
Szukam czegoś taniego odpowiedniego dla małej strony wizytówkowej z php i msql.
Płatny i niezawodny.
Polecicie cos?
Walka z kolumnami i CSS
Nareszcie znalazłam stronę, która powinna być niezbędnikiem dla każdego webdesignera. Zawsze, kiedy mam ochotę coś zakodować (taki mały fetysz;)) wkurzam się, kiedy muszę poustawiać ramki na stronie. Jest to nudne i czasami upierdliwe.
Z pomocą w takich beznadziejnych przypadkach przychodzi strona

=> layouts.ironmyers.com

Tu znajdziecie chyba wszystkie możliwe ustawienia kolumn na stronach. Możecie panować nad szerokością, macie do wyboru wiele kombinacji.

Można znaleźć tu także najprostsze templatki opierające się na CSS. Idealny sposób dla leniwych ;) albo dla tych , którzy szukają dobrego źródła na ćwiczenie swoich umiejętności kodera.
=> templates.ironmyers.com

Enjoy.
Wykopane dzięki BLIPowi.
[css] stopka & tło
Chciałem sobie zrobić szablon z jednym tłem wyświetlanym na górze, a drogim na dole przy stopce, ale nie wiem jak zabrać się za to drugie. Nie znalazłem w sieci odpowiedniego przykładu (pewnie źle szukam), a style z szablonów na wordpress są dla mnie zbyt pogmatwane.
Macie jakiś pomysł?
Ostatni post Odpowiedzi: 23
[pomoc] Ruchome zakładki menu
Znacie może kod JavaScript na ruchome zakładki menu? Szukałem w sieci, ale znalazłem tylko jedną stronę z jakimś plikiem w formacie .txt z którym nie za bardzo wiem co zrobić [link] .
Mam na myśli takie menu, które kiedyś rashell miała w swoim pierwszym portfolio - może kojarzycie.
[html, css, gfx] pomoc przy zakodowaniu pociętego szablonu
Witam
mam problem bo chce zrobić strone internetową w photoshopie cs. I zrobiłem już wszystko pociołemi tak dalej i teraz chcę zrobić menu rozwijane. Czyli żeby wtym całym tle na tronie w menu po kliknieciu regulaminy -> rozwinęło się np. czytelni, bibioteki. WIEM ŻE TO TRZEBA znaleść obrazek który chce zeby się rowinął i następny obrazek który ma się pokazać po rozwinięciu. Tak to umiem tylko to wszystko zrobiło mi się na samej górze a teraz chce żeby to było w menu.
Ostatni post Odpowiedzi: 9
[Startup Shool] Rafał Agnieszczak - jak to się k.... robi
18.stycznia pojawił się na LookrTV pierwszy odcinek autorskiego programu Rafała Agnieszczaka. Zaprasza on osoby, których pomysły na ebiznes spotkały się z zainteresowaniem internautów i zakończyły sukcesem.

W pierwszym odcinku występuję Kominek - kochany i jednoczesnie nienawidzony przez wielu bloger. Czy na blogu mozna zarobic? Ile? Kiedy? Jak? - na te pytania odpowiada gościu.

Warto zobaczyć, aby przekonać się, że nawet najlepsi popełniają błędy w swoim biznesie;)

A, że znacznie przyjemniej słucha się o błędach innych osób, niż uczy na własnych niepowodzeniach...
Ostatni post Odpowiedzi: 11
[pomoc] dobry hosting do 200PLN za rok?
Pisze z tematem gdyż prosił bym o pomoc, moglibyście mi doradzić jakis dobry server na strone tak do 200 zł za rok?? Tak bym mogl podpiąć domene gdyż posiadam 3 ba boo.pl ale ten serwer mi nie pasuje szczerze muwiąc.. potrzebuje cos wiekszego. Prosił bym o pomoc, najlepiej gdybym dostał kilka adresow stron ktore oferuja serwery.. Z góry dziekuje :)
Home.pl - jak tam się poruszać?
Hej!
założyłam sobie konto na home.pl
zarejestrowałam domenę .pl i nie wiem co dalej.
zna się tutaj ktoś na tym? Kompletnie nie wiem, gdzie można podpiąc swój adres lub wkleić swój kod HTML...
jestem ciemna, albo tego tam nie widzę.

:help:
[RSS] Import / eksport wpisów z kanału RSS
Czy ktoś zna sposób jak można dokonać importu wpisów z kanału RSS do pliku xml takich serwisów jak np. blog.pl? Gdzieś tam się natknąłem na posty w sieci, że istnieje taka możliwość, ale pytanie jak to zrobić? Piszę oczywiście o sytuacji, gdy nie posiadamy żadnych dodatkowych opcji związanymi z kanałem RSS (po za tym, że on jest).
Odpowiedzi: 0
[hosting] który wybrać ? jak zrobić subdomenę w domenie ?
Od razu uprzedzam, że kompletnie się nie znam ani na serwerach, ani na hostingach, ani na domenach, no po prostu czarna magia.

Postaram się wytłumaczyć, o co mi chodzi najlepiej jak umiem.
Chcę sobie mieć/założyć - załóżmy - dupamaryni.pl ;P
A potem chcę sobie móc stworzyć blog.dupamaryni.pl i folio.dupamaryni.pl.

I, prawdę powiedziawszy, nie wiem, gdzie mam tego szukać i jak to się w ogóle nazywa (patrz: początek postu).

Może być płatne :oczami:

Proszę o pomoc :padam: XD
Ostatni post Odpowiedzi: 17
[HTML] Co to jest 'xoxo'?
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć co to jest 'xoxo' w HTMLu (nie chodzi mi o inne znaczenia) i pokazać na jakimś przykładzie jak to wykorzystać. Niby jest to w wikipedii, ale mądra definicja w połączeniu z angielskim jest zupełnie niezrozumiała dla mnie.
Odwieczna wojna z różnicami w przeglądarce
Hej!
No i mam problem, polegający na tym, że w Operze wszystko pięknie, slicznie działa, a w FF i IE oczywiście NIE!
http://dreams.designers.w.../html/best.html
dlaczego ten tekst wychodzi na dole i u góry?
czemu różnica w paddingu górnym jest w IE a w Operze jej nie ma?
cholera mnie bierze, bo już naprawdę nie wiem jak sobie z tym poradzić...
Ostatni post Odpowiedzi: 11
[HTML] strona która na pewno pomoże początkującym
http://szablony.freeware.info.pl/tagi.html

to strona, na której wszystko jest wyłożone bardzo przystępnie, łopatologicznie wręcz, czegoś takiego czasem potrzebuje chyba każdy, a początkujący w szczególności.

zachwyciłam się i daję innym się zachwycić:)

ps. tylko, nie wiedzieć czemu, chyba nie ma tam opisu znacznika <div>...
Ostatni post Odpowiedzi: 2
[Myspace] generator szablonów i kolorów elementów strony
http://www.freemyspacegra...rollbar_Colors/

tu jest generator kolorów w pasku przewijania. dla niemowląt i zagubionych;>

[ Dodano: 02-10-2009, 22:14 ]
http://www.freemyspacegra...yout_Generator/

albo to - generuje layout; wygląd graficzny strony, może bardzo pomóc.
Odpowiedzi: 0
[html+css] odstęp między suwakiem a tekstem
jak?:)
[html] jak wstawić rozwijane menu do tabeli
wiem ile było pisane wszędzie o menu rozwijanym na blogu, wiem, wiem.
ale mój problem dotyczy tego:

jak wstawić cholerne rozwijane menu w cholerne tabele?... bo nie mam divów w swoim szablonie, mam tylko tr-y...
[styl CSS] szukam kodów
Szukam kilku kodów do stylu CSS i mam nadzieje, że będzie wiedzieć o co mi chodzi.
Oczywiście mógłbym sam ich poszukać, ale nie chcę rozbrajać np. szablonów Emm czy Inez :P

1. Chciałbym na główny obraz nałożyć mniejszy obraz, ten był odnośnikiem do innej strony (dokładnie do kanału RSS), jak to powinno wyglądać. W czerwcu próbowałem coś takiego zrobić, ale nie udało mi się.

2. Lay wyśrodkowany w każdej rozdzielczości. Nigdy nie umiem go wyczaić.

3. Chciałbym, aby tło nie "rozchodziło się" po całej stronie, tylko pionowo w jednym "pasie".

4. Potrzebuję kod do edycji okienek komentarz. Gdzieś miałem taki stary mylogowy kod, ale pewnie jest w nim kupę błędów.

5. Podkreślenie kategorii - czyli, aby pod nazwą kategorii ukazał się mój obrazek podkreślający nazwę.

Będę bardzo wdzięczny, jeżeli mi pomożecie :D
[portfolio] Wasze.
Witam, jeżeli ktoś ma własne portfolio bądź strone domową, bardzo bym prosił o podanie linka, chciałbym kilka oblokoac, przed zrobieniem swojej.

Przy okazji mozna dowiedziec się opini, pozdro.
Ostatni post Odpowiedzi: 31
[fora.pl] problem z emotikonkami
Witajcie mam pewien problem.
mam wlasne foru mna fora.pl i uzytkownicy poprosil mnie bym zainstalowala jakies paczki emotikonów, ogolnie chodzi mi o paczke mode=smilies bo najbardziej im sie podobala lecz niewiem gdzie ja moge znalesc szukam i szukam lecz nigdzie nie ma a i jak juz bede ja mieć to nie wiem jak ja zainstalowac moze ktos mila tam forum lub wie jak to zrobic i sak wziasc te emotikonki.
Pozdrawiam :)
Ostatni post Odpowiedzi: 1
[cutenews] newsy się nie wyświetlają
Zainstalowałam dzisiaj na swojej stronie cutenewsa i wszystko , było by fajnie i cacy gdyby nie to, że newsy się nie wyświetlają. Konkretnie mam problem z tym:

Kod

<?PHP
include("path/to/show_news.php");
?>

z tego co doczytałam to pokazuje newsy na stronie głównej (chyba) i mam problem gdzie to wstawić, żeby było dobrze?
Ostatni post Odpowiedzi: 2
[Webdesign] Kod dostępu
Cześć, przymierzam się do zrobienia stronki domowej i chciałbym aby częśc folderów była zabezpieczona, na którą można by było wejśc za podaniem kodu. czy jest to możliwe do zrobienia? jakieś tutoriale, porady
Ostatni post Odpowiedzi: 8
iframe nieznanego pochodzenia
Od dłuższego czasu borykam się z pewnym problemem na swojej stronie.
Jakiś czas temu kiedy weszłam na swoją stronę, Kaspersky oszalał. Pojawiło się mnóstwo informacji o trojanie. Okazało się, że jedynie Avast nie podawał żadnego info - u znajomych z innymi antywirami problem także się pojawiał.
Przejrzałam pliki na serwerze i okazało się, że pojawił się tam iframe. Najczęściej przykleja sie do plików php. Kasuje go i jest w porządku, ale po dwóch dniach ponownie się pokazuje. Próbowałam zmienić ustawienia chmod dla plików, ale dziwna sprawa, bo nie mogę tego zrobić. Jedyne co mogę osiągnąć to moment, w którym prawo do zapisu ma tylko właściciel. Szukałam w sieci informacji pomocnych, dowiedziałam się, że najlepiej ustawić chmod na 555 lub 444, ale te opcje nie chcą się ustawić. Co jest nie tak?
Bałam się, że inne strony na serwerze także będą zainfekowane, ale na razie nic nie widać. Jedyne skrypty jakie posiadam na stronie, to licznik extreme tracking, który nigdy nie powodował żadnych problemów.
Opada mi już wszystko, z bezsilności rozkładam ręce.
Pomocy.
Ostatni post Odpowiedzi: 19
[css] czy można dać CSS tak, by działał na dwa sposoby?
Już tłumaczę o co mi się rozchodzi.

http://laj.baj.yzoja.w.in...ml/Emotive.html

przy tym szablonie w Operze i w FF te górne tła od obrazków mają inną odległość od lewej strony.
można jakoś tak rozpisać css żeby dla opery ustawić padding: 5px i 9px a dla Firefoxa 4 i 10 ? bo to by mnie praktycznie ratowało...
Ostatni post Odpowiedzi: 8
[szukam] Galeria
Dobra, zapytam Was tu, bo nie wiem gdzie tego szukać...
Chciałabym stworzyć galerię swoich zdjęć na wzór czegoś takiego: http://yuliagorbachenko.viewbook.com/

Zależy mi na tym, żeby na stronie głównej wyświetlały się nazwy kategorii wraz z miniaturami. Po boku ewentualnie jakiś tekst czy coś takiego. W każdym razie... Szukam czegoś bardzo podobnego do strony, której adres podałam Wam wyżej.

Viewbook.com jest płatne, zresztą mi zależy, żebym mogła sobie tą galerię wrzucić na własny serwer i umieścić pod adresem http://foto.agataskiba.net

Wiem, że to wszystko można zrobić ręcznie w HTMLu, ale to jest niepraktyczne.
1 - 2 ... 74 - 75 - 76 ... 181 - 182