Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Forum Blogowe :: Strona Główna
pomoc Blogspot
[blogger] [szablon Kent] jak uzupełnić menu etykietami i pod
najeżdzam na rozwijane menu z kategoriami (1)

po kliknięciu na interesującą mnie kategorie pojawia się komunikat (2)

co zrobić żeby posty z etykietami otwierały się pogrupowane wg kategoriirozwijanego menu ?

ponadto chciałem zapytać jak zmienić domyślną nazwę autora postu na nową np. ADMIN ?
Ostatni post Odpowiedzi: 3
Tytuł i opis bloga - widoczność w pasku przeglądarki
Mam takie 2 pytania odnośnie tytułu i opisu bloga:

1. Jako nagłówek mam grafikę, ale w ustawieniach mam wpisane analogiczne dane. Jak sprawić, by na stronie głównej bloga, w pasku tytułu strony przeglądarki widniał nie tylko tytuł bloga (CZARNOSZARY), ale i jego opis (... czyli czarne myśli szarego człowieka...)?

2. Po kliknięciu na tytuł posta, w pasku tytułu strony przeglądarki widać tytuł bloga i tytuł posta (CZARNOSZARY: Tytuł posta). Jak sprawić, by był widoczny tylko sam tytuł posta (Tytuł posta)?

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2017-07-25, 00:14 ]
zobacz również:
=> gadżety i inne kody tylko na wybranych podstronach bloga
Ostatni post Odpowiedzi: 4
[blogger] odstęp między gażdetami (OBRAZ)
Bardzo proszę o pomoc i nie odsyłanie mnie do innych tematów bo szukałam i już zaraz się popłaczę bo nie potrafię sobie poradzić... heh :)

Chodzi mi o odległość miedzy zdjęciami po prawej między gadżetami (OBRAZ) chce ja po prostu zmniejszyć.

Dodałam zdjęcie i zaznaczyłam dokładnie gdzie chcę zmniejszyć odległości.

www.pasjapiekna.com - moja strona
[blogspot] zmiana wielkości czcionki w gadżecie strony
Witam. Na swoim blogu mam z prawej strony kilka stron. Chciałabym zmienić ich rozmiar i czcionkę, aby wyglądały identycznie jak tytuły gadżetów. Jak mogę to zrobić? W projektancie szablonów mogę to zmienić, ale razem z całym tekstem na blogu, a tego nie chcę.

http://angealika.blogspot.com/
Problem z widgetem Link Within - nie pojawia się
Witam, mam problem z dodaniem widgetu Link Within. Sama instalacja jest bardzo prosta i na jednym z moich blogów dodatek działa bez zarzutu, jednak na drugim pojawia się tylko jego nagłówek i nie ma pokazanych odnośników do innych postów (oba blogi na bloggerze, na tym samym koncie).
Nie znam się na rzeczy na tyle, żeby znaleźć przyczynę problemu w kodzie HTML.
Wie ktoś może, w czym problem?

W załączniku widać, jak to wygląda.
Ostatni post Odpowiedzi: 8
nie wyświetlanie miniaturki zdjęcia na stronie głównej
posiadam szablon kafelkowy i nigdy wcześniej nie miałam problemu z wyświetlaniem miniaturki zdjęcia na stronie głównej, tym razem jednak - w dodatku padło na notkę z przepisem kulinarnym, która ma przyciągać zdjęciem - nie wyświetliło się i wygląda to tak, że zamiast zdjęcia jest okienko które zwykle normalnie pojawia się dopiero po najechaniu na nie kursorem. brzydko to wygląda i, co gorsza, nie wiem, jaka jest tego przyczyna.
aktualnie wpisu nie można zobaczyć, bo jest w schowku. dodam, że zdjęcia jak zwykle są mojego autorstwa.
ktoś ma pomysł, what's wrong?

tutaj mój blog (http://jask-olka.blogspot.com)

ps. jeśli był taki temat, (choć wątpię, bo tylko mnie przytrafiają się takie tajemnicze rzeczy) to przepraszam.

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2014-11-13, 18:16 ]
///////////////
podobny wątek => nie ładują się miniatury zdjęć i podglądy na przyciemnionym tle (lightbox)
[blogger] Wysuwany like box z prawej strony
Witam,
Postanowiłam na bloga dodać like boxa. Chciałabym jednak by był wysuwany jak w tym tutorialu: http://echlebek.pl/wysuwany-like-box-facebook/. Zrobiłam swoje tło http://img210.imageshack....85/91926776.png Zależy mi, żeby znajdował się po prawej stronie.
Próbowałam dodać slider za pomocą tego generatora jednak nie działał poprawnie.
http://demo.techbrij.com/...t-generator.php
Tutorial z tej strony mnie przerósł http://burned.pl/wysuwany...ronie#more-265.
Jest może jakiś łatwiejszy sposób?
Ostatni post Odpowiedzi: 8
[Blogger] Numerowany spis treści / postów bloga
Hej,

Założyłam bloga, kompletnie nie znam się na kodach itp. technicznej tematyce, ale czas najwyższy to zmienić :)

1) Pod nazwą bloga utworzyłam poziome menu zbudowane z kilku stron "o mnie" itp. Zaznaczyłam "Pokazuj strony jako karty na górze"... i tu pojawił się pewien problem: chciałabym stworzyć też jako stronę Księgę Gości - ale umieścić ją jako jedyną z prawej strony tam gdzie są linki, statystyka itp....

Czy to w ogóle jest wykonalne? jak to zrobić? nie widzę żadnej opcji, która umożliwia coś takiego, jest napisane tak jakby można było tylko umieścić wszystkie strony jako karty na górze albo jako linki...

2)czy da się zrobić archiwum w którym posty zostaną ułożone chronologicznie za pomocą numerków np. od najnowszego do najstarszego nr 1. Macie jakiś kod na to?

Będę baaaardzo wdzięczna za pomoc :)
Ostatni post Odpowiedzi: 2
[blogger] Jak usunąć tytuł bloga?
Witam,
chciałabym usunąć tytuł bloga
wchodzę w układ-edycja nagłówka- kasuje tytuł i chce zapisać ale mam informacje"Pole wymagane nie może pozostać puste"... nie chce dodawac takze obrazu... jakieś pomysły? ;p :help:

pozdrawiam
Ostatni post Odpowiedzi: 1
[Szablon Flore] jak zmienić wielkość zdjęć w rotatorze?
witam,

ściągnęłam szablon, na stronie głównej pojawiają się zdjęcia ruchome (zmieniłam je trochę na swoje prywatne), ale chciałabym zmniejszyć wielkość tego kwadratu w którym wyświetlane są zdjęcia ( jak zdjęcia zmniejszę to brzydko wygląda są za małe ) nie wiem czy dobrze wyjaśniłam;/ nie wiem jak ten kwadrat w którym wyświetlają sie zdjęcia nazywa sie profe...;]

:help:

dzieki poz
problem z formatowaniem tekstu podczas edycji podstrony
Witajcie, znów przychodzę z problemem, a właściwie to z zagadką do rozwikłania.
Na blogu mam dość sporo podstron. I problem z edytowaniem jednej z nich.
Obecnie wygląda ona tak: http://internetowa-biblio...czytaam_30.html
Jak tylko COKOLWIEK zmienię, dodam pozycję, a nawet zedytuję czcionkę (!) wszystko spada o poziom niżej. Jaśniej: teraz między nazwą miesiąca i rokiem a pozycją pierwszą jest jeden enter, mała przerwa. Jak tylko coś zmienię, przerwa się powiększa o jeden. Jest to denerwujące, strasznie nieestetycznie to wygląda, a ja sama nie chciałabym ciągle wywalać wszystkiego i wpisywać na nowo, ilekroć chcę cokolwiek zmienić. Da się z tym coś zrobić, miał ktoś podobny problem?
Dla kontrastu, druga z podstron: http://internetowa-biblio...przeczytac.html
Tu nie dzieje się nic. Na bieżąco ją aktualizuję, wywalam pierwszą pozycję, zmieniam liczby przy pozycjach, dopisuję nowe - i problem nie występuje.
To co, pomożecie?
[Blogger, Szablon Kent] edycja menu, wyszukiwarki i tagów
jak zmodyfikować szablon do swoich potrzeb

mam taki oto szablon

interesujące mnie modyfikacje zaznaczyłem na screenie

1. jak zmienić kolor napisu SEARCH z czerwonego na bardziej widoczny BIAŁY ?

2. chcę usunąć 3 ostatnie kategorie (zostają 4 piersze)

3. jak wstawić chmurę tagów z jakiegoś generatora online ?

CAŁY KOD SZABLONY DOSTĘPNY TUTAJ

http://pastebin.com/u5ghLQmf

prosze o pomoc
[blogger] Prosty formularz dodawania komentarzy
Otrzymałem ostatnio kilka głosów, że czytelnicy mojego bloga mają problem z ogarnięciem lekko zagmatwanego formularza dodawania komentarzy. Dla przypomnienia, obecne wygląda on tak, że trzeba wybrać jako kto dodajemy komentarz, ewentualnie gdzieś się zalogować i dopiero można pisać. Ja chciałbym coś takiego, żeby na stałe był formularz taki jak na przykład tu: http://flatout.com.pl/nie-zapomnij-dobrej-mapy/ czyli wpisujemy nick, maila, ewentualnie www i treść komentarza. Mam nadzieję, że jest to możliwe i macie pomysł jak to zaaplikować do blogspotowego światka.
Ostatni post Odpowiedzi: 5
Najnowsze komentarze na stronie głównej.
Witam, tak jak w temacie powyżej. Interesuje mnie czy jest możliwość dodania na stronie głównej, listy pięciu ostatnich komentarzy dodanych na blogu? Jeśli tak, to proszę o jakąś pomoc, z góry dziękuję.

Pozdrawiam. :)
Dane strukturalne i błędy
Witam testowałem swojego bloga za pomocą Narzędzia do testowania danych strukturalnych i znalazło mi kilka błędów. Niektóre z nich usunąłem w kodzie HTML dzięki rozwiązaniom z internetu ale tych nie umiem naprawić. Ma ktoś jakiś pomysł? Dziękuję za porady
Błąd: Page contains property "blogid" which is not part of the schema.
Błąd: Page contains property "postid" which is not part of the schema.
Jak wstawić pokaz polecanych wpisów z innego szablonu?
Jak wrzucić takie coś jak na tym podglądzie szablonu?
http://btemplates.com/201...te-westen/demo/
Chodzi mi o ten pokaz slajdów. Czy mogłbym umieścić taki na swoim szablonie?
Menu rozwijane górne
Cześć, przychodzę do Was z pytaniem.

Czy ktoś mógłby mi krok po kroku, jak najprościej wyjaśnić, jak instaluje się menu rozwijane górne? Stronę do stworzenia takiego gadżetu już mam, ale kompletnie nie wiem, gdzie wkleić kod, który otrzymałam. Czy, żeby zrobić to poprawnie, muszę zlikwidować dotychczasowe strony i wszystko zacząć od nowa?

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 30-07-2013, 17:57 ]
zobacz także => rozwijany spis treści / menu w nagłówku bloga
Ostatni post Odpowiedzi: 26
efekt suwaka pod menu pokazujący wybraną podstronę
Witam,
mam pytanie czy ma ktoś pojęcie jak zrobić taki suwak pod menu jak tutaj LINK ? Jest to wykonalne na bloggerze?

Ostatni post Odpowiedzi: 6
[blogger] Obrazek na całą szerokość nagłówka i stopki strony
Witam serdecznie!

Mam problem z moim blogiem (blogspot), ponieważ chciałbym wkleić na bloga obrazek na górę i dół strony (na całą szerokość, dwa różne obrazki), która zawsze będzie taka sama niezależnie od rozdzielczości ekranu tak jak jest to zrobione na tej stronie LINK. Jest to możliwe? jak to osiągnąć? Co do stopki chciałbym się dowiedzieć chociaż jak ją edytować graficznie :)

Z góry dziękuje za pomoc :)

(Adres bloga w sygnaturce)
Ostatni post Odpowiedzi: 3
[blogger] Jak zmieniać położenie zawartości widget'ów?
Na mojej stronie (link w sygnaturce) mam np. ikonki społecznościowe zrobione w html/script jak zmienić ich położenie góra/dół prawo/lewo? Jest jakiś uniwersalny kod to zmiany położenia grafiki na stronie?
Jak dodać pokaz slajdów Picasa w postach?
Czy da się umieścić pokaz slajdów z Picasy w poście na blogu? Jeżeli tak, to jak to zrobić?
Ostatni post Odpowiedzi: 9
[blogger] Problem z wyświetlaniem postów i navigation menu.
Witam, chciałbym dowiedzieć się jak mogę naprawić wyświetlanie się postów na głównej stronie, a mianowicie gdy patrzy się z poziomy http://bestofhackz.blogspot.com post wyświetla się bez formatowania i pisany jednym ciągiem, jednak jeżeli kliknie się Read more... post posiada pogrubienia tekstu, odstępy, wyśrodkowania. W jaki sposób to naprawić?
Drugim mniej ważnym pytaniem, ale zadam je skoro i tak już tutaj piszę jest to, że po dodaniu widgetów jak popularne posty i facebookowego slidera navigation menu nie działa poprawnie. Jest jakby zacięte przy Home, a po najechaniu na inne kategorie zamiast się wysuwać tak jakby podkategorie nie dzieje się nic. Czy istnieję możliwość aby były widgety razem z działającym navigation menu?
Dziękuję za każdą odpowiedź. Pozdrawiam.

[ Dodano: 23-07-2013, 23:24 ]
Dziekuję za pomoc :* <3
[Szablon Insomnia] Jak wydłużyć fragment postu? +inne
Witam,

Od dłuższego czasu próbuję doprowadzić mój szablon do perfekcji, jednak nie udaje mi się. Potrzebuję specjalistę od kodu html. :)

Oto moja strona: http://pokoj-ksiazek.blogspot.com/

1) Chciałabym, aby fragment postu na stronie głównej był dłuższy.
2) Czy jest możliwość aby podtytuł znajdował się pod nagówkiem, a nie na jakby na nim.
3) W którym miejscu znajduje się kod od nagłówka? Jak widać, wykorzystana czcionka nie wygląda dobrze przez obecność polskiego znaku.

Mam też problem. Od momentu, gdy ukryłam widoczność komenatrzy (nie chcę już ich na stronie), wstawianie linków na facebooku nie działa dobrze. Miałam wcześniej możliwość edycji opisu do danej strony, jednak teraz ta opcja jest niedostępna dla mnie. Nie pojawia się nawet fragment notki, jedynie adres mojej strony. Tytuł mogę edytować, opis nie.

Będę bardzo, ale to bardzo wdzięczna za pomoc!

Miałam problem z dodaniem załącznika, więc wrzuciłam na stronę:
szablon
Ostatni post Odpowiedzi: 5
[blogger] Jak zrobić przerwę nad nagłówkiem bloga?
Mam taki jeden problem, ponieważ nie pamiętam co powinnam zmienić w kodzie html i gdzie, aby mój nagłówek nie stykał się z tabelą.Mimo tego, że dodałam gadżet obraz nad nagłówkiem to nadal nie widać tej przerwy ... Dla zrozumienia mojego problemu dodaje zdjęcia.
[Szablon Flexor Magazine] edycja wyglądu: tekst, gadżety itp
Witam! Szperałam na tym forum i znalazłam pytanie pewnego użytkownika jak wykonać taki szablon: http://www.daisyline.pl/ . Padła porada by pobrać go stad:

Kod

http://www.custombloggertemplates.com/preview/?template=Flexor%20Magazine
i dostosować pod siebie. pobrałam i mam kilka pytań:

1. Jak pozmieniać czcionki? (opcja "zaawansowane" zablokowana)
2. Jak pozmieniać kolory gadżetów?
3. Jak ustawić ten duży prostokąt? (żeby pokazywało tam nasze przykładowe posty/ostatnie posty)?
4. W tych okienkach/pół kaflach moje zdjęcia są mega rozciągnięte. Jak tego uniknąć?

Będę wdzięczna za każdą radę bądź linki do podobnych wpisów :)

[ Dodano: 16-07-2013, 15:38 ]
Poradzi ktoś coś? Może jak usunąć ramki z gadżetów?

[ Dodano: 16-07-2013, 23:10 ]
Bardzo mi się spodobał ten szablon, proszę o choćby drobne rady!
[blogger, zwijanie tekstu] wybrany obrazek jako ikona wpisu
Od jakiegoś czasu pod wpływem tego, co przeczytałem na tym forum, postanowiłem zastosować zwijanie tekstu. Mam jednak pytanie: chciałbym, żeby przed "Czytaj dalej" wyświetlało się zdjęcie, które jednak po wejściu na wpis wyświetlałoby się w innym miejscu, niż zaraz pod tekstem wyświetlanym na stronie głównej bloga. Czy w bloggerze coś takiego jest możliwe?
[blogger] Jak utworzyć "kafelkowy" blog?
Szukam i szukam i na forum nic konkretnego. Prosiłabym instrukcje jak utworzyć blog kaflowy lub pół kaflowy?
[blogger] Blokada treści z wyskakującym komunikatem
Jak skutecznie zablokować kopiowanie treści, zdjęć itp. ze strony i żeby przy tym dodatkowo wyświetlał się jakiś komunikat?
[Szablon Flore] jak edytować rozwijane menu i dodać linki?
wita,
ściągnęłam szablon flore (ktory juz posiada menu rozwijane),zmieniłam nazwy np po kliknięciu Podróże rozwija mi sie :Polska, Anglia,Francja, Niemcy,lecz gdy naciskam Anglia nie kieruje mnie na posty o Anglii (nie ma odpowiednich linków)dodałam do układu gadżety html,etykiety. Czytałam inne posty zmieniałam i dodawałam ścieżki do kodu html w szablonie, ale sie pogubiłam z tymi etykietami,stronami itp
Proszę o wyrozumiałość dopiero zaczynam i testuje.

http://agaciskolodz.blogspot.com/
[blogger, facebook] ramka Like/Wyślij ukryta pod wpisami
Po kliknięciu w "Lubię to" bądź w "Wyślij" ramka, która służy do podania opisu - w przypadku Like i podania odbiorcy w przypadku Wyślij, nie wychodzi poza kolumnę po lewej stronie, w której ten gadżet jest.

Nie mam zielonego pojęcia jak to lepiej opisać, dlatego dodaję scerna. I podaję adres bloga:

Tracę Cierpliwość

Może to trzeba coś z tym kodem zrobić:

Kod

<div id='fb-root'/>
<script>(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = &quot;//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1&quot;;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
</script>