Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

::
Autor Wiadomość
sebasti56 
Blogger.Klub

Dołączył/a: 30 Sie 2013
Miasto: Gdynia

Wysłany:    [blogspot] przekierowanie na niestandardową nazwę domeny

Witam ,
Mam bloga na blogger i chcę podpiąć pod niego domenę z dopiskiem .com , po konfiguracji jak to wygląda ?
Będą dwie strony o takiej samej treści czy mój blog bedzię mieć automatycznie kod 301 z przekierowaniem na nową domenę ?

będę wdzięczny za odpowiedz

podziel si� tym postem na:

Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team

Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2015-07-30, 19:15   automatyczne przekierowanie adresu blogspot.com na domenę

Po prawidłowym skonfigurowaniu domeny stary adres w subdomenie blogspota zostanie automatycznie przekierowany na domenę niestandardową.

Przykład: http://niebieskoszara.blogspot.com/ -> przenosi na -> http://www.fitlovin.pl

Aktualizują się adresy wszystkich postów, stron, etykiet, archiwum itp.
Jeżeli chodzi o wyniki wyszukiwania, to może potrwać nawet miesiąc - zazwyczaj bez skutków ubocznych. Czasem pozycja się polepszy a czasami możemy spaść na gorszą.

Co warto zrobić:
- mimo wszystko zaktualizować odnośniki w sieci (na stronach, forach, facebooku itd.)
- zaktualizować linki w szablonie (w gadżetach HTML)
- pozyskiwać kolejne odnośniki dla nowego adresu
- zaopatrzyć się w maila w domenie

Problemy jakie mogą wystąpić:
- konieczność zaktualizowania adresów w disqus
- przepadną komentarze zostawione w google plus. Konkretnie to przestaną się pojawiać pod postami, bo są zależne od adresu URL - warto najpierw kupić domenę a dopiero potem decydować się na niestandardowe systemy komentarzy. W podbramkowej sytuacji można skorzystać z narzędzia do przenoszenia komentarzy z g+ do disqus, ale nie jest ono darmowe
- czasami są problemy z dostarczaniem nowych postów do obserwatorów
- błąd przekierowania bez www - trzeba zaznaczyć odpowiednią opcję w ustawieniach

///
=> jak dodać domenę z polskimi znakami
=> przekierowanie bloga z jednego adresu blogspot na drugi
artykuł pomocy "Jak korzystać z niestandardowej nazwy domeny w adresie bloga?" => https://support.google.co...r/1233381?hl=pl
=> darmowy certyfikat ssl - jak włączyć https na bloggerze?

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:

sebasti56 
Blogger.Klub

Dołączył/a: 30 Sie 2013
Miasto: Gdynia

Wysłany: 2016-05-09, 12:06   

Witaj Arkadiusz,

Pozwoliłem sobie odświeżyć stary temat ponieważ mam pytanie odnośnie przenosin z blogspota na własną domenę .

Na forum webmasterów google krąży opinia iż pozycja spadnie i będzie to trwać miesiącami .

Jak jest rzeczywiście , czy sie opłaca przechodzić na własną domenę tracąc na pozycji oraz czy ta strata jest taka duza ?

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team

Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2016-05-09, 19:59   

Nie jestem ekspertem od pozycjonowania. Ja stawiam głównie na optymalizację swoich witryn. Poprawiam kod, opisuję zamieszczane treści i optymalizuję teksty.

sebasti56 napisał/a:

Na forum webmasterów google krąży opinia iż pozycja spadnie i będzie to trwać miesiącami .
spadanie będzie trwać miesiącami czy co? Z pozycją bywa różnie po zmianie domeny. Jeżeli nie zadbasz o to odpowiednio, to faktycznie możesz zlecieć w wynikach wyszukiwania. Na bloggerze po ustawieniu adresu niestandardowego ten w domenie blogspot.com ma ustawione przekierowanie 301. W przypadku bloga mojej siostry z wejściami z wyszukiwania było różnie przez około miesiąc. Potem stare adresy zostały zastąpione nowymi i wszystko wróciło do normy.

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:

::
Odpowiedz do tematu