Kredka
|
Wysłany:
2010-10-23, 10:31 [serial] Dexter
|
|
|
Nie ten animowany, tylko wyprodukowany przez Showtime i opowiadający o policjancie, który z pozoru jest przykładnym, spokojnym obywatelem, ale odróżnia go od takowych jedna, drobna sprawa - potajemnie wymierza bowiem sprawiedliwość na własną rękę i morduje (w raczej "brutalny" sposób, nie tam jakąś kulą w łeb i ju), tych którzy na to zasługują. Oglądacie lub oglądaliście? Serial emitowany jest już od dobrych kilku lat (serii jest bodajże pięć, u nas pokazali chyba dwie lub trzy jak dotąd), ale nie widziałam tu o nim tematu. Mnie się wyjątkowo podobał, jest taki zupełnie inny od tego, do czego przywykliśmy, niekonwencjonalny, sam pomysł obsadzenia mordercy jako głównego bohatera wydaje się karkołomny - ale, co trochę przewrotne - właściwie od samego początku Dextera się lubi i kibicuje właśnie jemu, a nie policji, która go tropi, nie wiedząc, że ten, którego szukają, jest wśród nich. Taka rzecz do zastanowienia, czym właściwie jest kodeks moralny, sprawiedliwość, czy Dexter postępuje słusznie eliminując tych, którym sami po cichu często życzymy śmierci (ja czasami żałuję, że nie ma u nas kary śmierci - w niektórych, skrajnych przypadkach wydawałaby mi się jedynym logicznym i "sprawiedliwym" wyjściem) czy jest dokładnie taki sam, jak ci, których pozbawia życia. Serial zmusza do refleksji, a przy tym jest po prostu dobrą, solidną produkcją, okraszoną rewelacyjnym, czarnym humorem i świetną grą aktorską.
To tyle ode mnie, ale jeśli ktoś oglądał, to niech się wypowie, bo tematyka raczej kontrowersyjna i jestem ciekawa, co sądzicie. (mojej mamy do dziś nie udało mi się nakłonić do obejrzenia, bo mówi, że Dexter postępuje "nieetycznie" i nie można lubić takiego bohatera - choć słysząc o wszelakich mordercach/gwałcicielach sama mówi, że dożywocie to za mało i powinni "zrobić im to samo, co oni komuś" )
Cytat
W ciągu dnia Dexter Morgan (Michael C. Hall) pracuje w policji w wydziale morderstw, gdzie jest odpowiedzialny za analizę krwi. Pozornie nudna historia o dobrym, przykładnym glinie pomagającym w łapaniu psychopatów. Otóż nie. Dexter skrywa w sobie mroczny sekret, który nigdy nie może wyjść na jaw.
Za maską ułożonego policjanta kryje się bowiem żądny krwi, genialny seryjny morderca. Sam główny bohater nazywa siebie potworem. Nie zabija jednak przypadkowych osób, ma bowiem kodeks, którego zawsze się trzyma.
Lecz czy aby na pewno Dexter jest tak odrażający, jak mogłoby się wydawać?
(Filmweb)
|
______________________________________________________ Nic na siłę. Weź większy młotek. |
|