Imię: Karol Pomógł: 1 raz Wiek: 31 Dołączył/a: 29 Maj 2013 Posty: 64 Miasto: Śląsk
Wysłany:
2013-09-10, 17:46
W kuchni lubię improwizować i często dania wymyślam na poczekaniu, używając tego co akurat pod ręką (i zdatne do spożycia).
Jednak daniem popisowym są tosty francuskie. Nie spalę ich nigdy, a zawsze są na złoto przyrumienione, a u góry już wedle uznania: mozarella, wędlina, pomidor... : )
Uwielbiam także połączenie piersi kurczaka z rukolą, często korzystam z tej kolaboracji. Szczególnie smacznie wychodzi filet z grilla w ciekawej marynacie, np. pikantnej lub miodowo-musztardowej.
______________________________________________________ I'm just a dreamer but I'm hanging on.
Ostatnio mam dwie specjalności, którymi zachwycał się mój chłopak:
Zapiekane ziemniaczki pod serowym kożuszkiem, faszerowane mięskiem mielonym z cebulką. Na to posypane świeżą pietruchą i podawane z gęstym sosem koperkowo czosnkowym. Coś prostego, ale zawsze robi wrażenie.
A drugie, to pieczeń z polędwicy wieprzowej, faszerowana grzybami, jabłkiem, cebulą i orzechami. wszystko zawinięte mocno w plastry szynki szwarcwaldzkiej, podane na ziemniaczanym pure z kremowym sosem grzybowym. Pasuje też sos z miksowanym jabłek.
Tarta z cukinią, serem feta, pomidorkami koktajlowymi czosnkiem i bazylią - ponoć niebo w gębie, ale ja się nie wypowiadam, bo mi wszystko smakuje
Sałatka z brokuła, kukurydzy, papryki, cebulki z sosem czosnkowym i pestkami słonecznika - punkt wieczoru każdej imprezy ze znajomymi. Po prostu nie ma imprezy bez sałatki
Ponadto, jesienna, pikantna zupa-krem z dyni z marchewką i imbirem.
______________________________________________________ Francuski na językach - Zapraszam
Zaczytana Blogger.Klub Pomogła: 1 raz Dołączyła: 29 Paź 2013 Posty: 38 Miasto: Polska
Wysłany:
2013-10-30, 21:55
A ja robię doskonałe (jak na polskie warunki i produkty) spaghetti:)
Druga połówka rozpływa się kiedy widzi w torbie zakupowej pomidory, bo z reguły oznacza to właśnie jego ulubione danie:)
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).