Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
w jednym z komentarzy do artu na DI czytelnik podaje jak kasować złosliwe pliki kiedy nie radzi sobie z tym antywirus:
Cytat
XXX - 2006-11-05 14:37
Aby skasować plik rpcc.dll polecam odpalić program HijackThis do zdarcia z tej strony: http://www.majorgeeks.com/download3155.html Klik na do a system scan only, nastepnie zaznaczenie tego wiersza z rpcc.dll i kliknięcie fix checked załatwia sprawę. Trzeba tylko zrestartować kompa i pliku powinno nie być.
Dodatkowo polecam kliknąć Start/wyszukaj i wyszukac wszystkie pliki utworzone na dysku c: w dzisiejszym dniu (ewentualnie wczorajszym i dzisiejszym, zalezy kiedy komp zostal zawirusowany). Kasujemy wszystko co podejrzane (obowiązkowo pliki .exe, zwłaszcza te w c:/windows itp i gg.dll). Jeżeli jakiś plik nie chce się skasować można go wywalić programem pocket killbox do zdarcia z tej strony: http://www.scanwith.com/P...ox_download.htm wystarczy wskazać plik, zaznaczyć delete on reboot i uruchomić ponownie kompa.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
jak widać to nie koniec tego co działo się niedawno. niedawno moja znajoma się tym zaraziła i codziennie dostaję od niej link do google.pl
jak zwykle przypominam, że nie klikamy w coś niewiadomego pochodzenia co zostaje nam wysłane nieoczekiwanie bez słowa uprzedzenia nawet od znajomych !
pokrzywdzonymi są głównie ci co nie posiadają oczywiście żadnych antywirusów a do przeglądania internetu słuzy im Internet Explorer...
od trojana nie uciekną też ci co mają aktywną wtyczke Windows media Player w Mozilla Firefox !
Cytat
Exploit jest, przynajmniej na ten moment, ściągany zawsze z tego samego adresu.
Wystarczy więc na firewallu wyciąć adresy zamieszane w aferę (64.202.189.170 - strona do której prowadzi pierwszy link, 66.185.126.34 - ostateczny kod robaka), by zaznać chwilowego przynajmniej spokoju. Dokonano już tego w wielu sieciach osiedlowych.
Zaproszone osoby: 12 Pomogła: 14 razy Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 834
Wysłany:
2006-12-28, 01:10
Mi Madziana to przysłała i ktoś jeszcze. Ale już raz popełniłam taki błąd i już nie klikam w żadne dziwne linki
A jak bedzie trzeba to wlacze filtr antyklikadelkowy dla kazdego i pozbede sie zagrozenia
______________________________________________________ Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
madziana [Usunięty]
Wysłany:
2006-12-28, 09:33
Kuźwa, ja nic nie klikam, a moje gg masowo rozsyla ludziom wirusy i kazdy do mnie z psykiem, ze to otworzyli. Dopiero robilam formata i znow musze, bo się dziadostwo przyplątało. Wrrrr....
Jakie jest rozwiązanie? Przeskanować kompa na obecność wirusów i napisać do autorów GG z prośbą o odblokowanie numeru lub założyć sobie nowy…
Najlepiej, oczywiście, nie korzystać z oryginalnego klienta GS. Jak już wcześniej wspomniałem, istnieje opcja, że trojan wykorzystuje pozostałości po profilu użytkownika.
UWAGA: Przed skanowaniem antywirusem upewnij się, że masz najnowsze bazy!!!
______________________________________________________ jestem moron i uzywam painta
a ty
[you]
?
madziana [Usunięty]
Wysłany:
2006-12-28, 17:11
Ja wiem jak się pozbyć wirusów, ale i tak najlepszy jest format moim skromnym zdaniem, chociaz czasami jest zbyteczny, to tym razem musze, bo będę się drugiego systemu pozbywac i zamienie na ubuntu
d.karola [Usunięty]
Wysłany:
2006-12-28, 19:59
A jak używam gg na AQQ to też mogę coś dostać? Bo moi wszyscy znajomi nażekają, że dostają wirusy a mi jeszcze ani razu nic nie przyszło.
wiadomość możesz dostać jeżeli ktoś zainfekowany ma cie na liście. jeżeli na dysku posiadasz pozostałości po programie Gadu-Gadu (foldery z profilami i danymi) to trojan jest wstanie przejąć zapamiętane hasła i liste kontaktów. jeśli na domiar złego masz zainstalowany program gg (nie musisz go używać) z tego co zrozumiałem trojan sam go potrafi uruchomić i rozsyłać sie po kontaktach.
jeżeli nie będziesz klikać w odnośniki i obrazki niewiadomego pochodzenia i treści nic ci raczej nie grozi w tej sprawie
zainstalowany program gg (nie musisz go używać) z tego co zrozumiałem trojan sam go potrafi uruchomić i rozsyłać sie po kontaktach.
nie musi byc zainstalowany - wystarczy mu profil gg - ma wbudowana obsluge protokolu gg wiec wystarczy mu lista kontaktow i haslo ktore genialne gg nie koduje
______________________________________________________ jestem moron i uzywam painta
a ty
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).