Htsz
Blogger Product Expert Blogowicz.Team
Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy Wiek: 39 Dołączył/a: 01 Sty 2006 Posty: 8949 Miasto: Wrocław
|
Wysłany:
2011-03-15, 12:35 15.03.2011 - blog.pl ma już 10 lat!
|
|
|
Happy BirthDay Blog.pl
Blog.pl obchodzi dzisiaj swoje 10 urodziny - 15 marca 2001 jest dniem, który Adam Wojtkiewicz (twórca) uważa za start serwisu.
Pierwszy wpis, który znalazłem pojawił się koło 27 marca (może są gdzieś wcześniejsze).
Nie jest to pierwszy serwis blogowy w Polsce, ale jednak jeden z bardziej rozpoznawalnych.
W czasie tych 10 lat trochę się wydarzyło.
Najpierw koszt założenia rósł z 0 do 10.98pln (SMS, rosło stopniowo) - nic dziwnego, popularność blogów rosła a domena do dzisiaj jest bardzo atrakcyjna, lepszej końcówki dla bloga mieć chyba nie można
Na początku 2007 roku firma Onet przejęła serwis blog.pl zyskując jednocześnie największy zasięg blogerów w Polsce (onet blogi + tenbit + blog.pl).
Pod koniec 2007 roku ponownie można było zakładać blogi za darmo, przy okazji nastąpiły zmiany w wyglądzie serwisu. Odświeżono szablon portalu oraz logo (tutaj info).
w połowie 2009 roku, śladem blogów na Onecie blog.pl zyskał szarą belkę, która narobiła trochę szumu, niektórzy blogerzy porzucili przez to ten serwis. Wraz z belką pojawiły się reklamy kontekstowe (kiedyś emitowano czasem bannery flash) oraz możliwość zarabiania na reklamach emitowanych na powierzchni blogów (info).
Jak się serwis miewa obecnie? Niestety nie widzę ilu użytkowników skupia blog.pl (kiedyś były takie informacje na głównej, po zmianie wyglądu zniknęły). Ciężko więc się odnieść jak popularny w stosunku do innych jest blog.pl
Głównym motorem napędowym są teraz debaty, wydaje mi się, że to taki temat zastępczy dla forum dyskusyjnego, którego blog.pl nigdy nie posiadał.
Serwis stał się także patronatem konkursu na bloga roku organizowanego co roku przez Onet.
Jeżeli chodzi o edytor to niestety tutaj zmieniło się niewiele od czasów kiedy ja zakładałem swojego bloga. Doszło kilka nowych gotowców (szablonów) oraz zmienna od tagów. Na dzień dzisiejszy w tej kwestii blog.pl nie jest atrakcyjny, wiele mniejszych serwisów posiada o wiele większe możliwości administratorskie.
A wy mieliście kiedykolwiek bloga na blog.pl? kiedy założyliście tam konto?
Ja swojego założyłem w listopadzie 2002 i był moim pierwszym blogiem, można by powiedzieć, że jedynym, no ale mój fotoblog to także blog - tylko w innej formie
|
______________________________________________________ nie radzisz sobie? pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć lubię to! na facebooku. |
|