pequeninha
Blogger.Klub
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 12 Paź 2014 Posty: 133
|
Wysłany:
2014-10-16, 16:20 Jaki system komentarzy warto mieć na blogu?
|
|
|
Witam wszystkich
Czy ktoś jeszcze zrobił sobie na blogu system komentarzy facebooka? Jak to się sprawdziło, jak to się skończyło, jakie były problemy? Jakieś historie straszne bądź miłe?
Komentowanie domyślne bloggera się dla mnie nie sprawdziło (nie na blogu obecnym, tylko z wcześniejszymi). Czytelnicy marudzili, że nie wiedzą jak, że nie mają konta, bla bla. Chociaż umyślnie włączyłam opcję anonimową, i tak niewielu z niej korzystało.
Komentowanie G+ odpada, bo oczywiście odpadają użytkownicy spoza.
Myślałam, że fb będzie bardziej przystępny, no i faktycznie, sprawdza się fajnie, choć blog jest młodziutki, a tematyka niejednoznaczna, w związku z tym komentarzy niewiele.
Ale i tak np. ktoś do mnie wczoraj napisał, że nie może komentować. I że nie chce używać ani fb, ani yahoo, ani G+ (bo na tej domenie też mi ludzie zostawiają komentarze), ani aol, ani hotmaila, ani twittera (bo też tam mogą...).
Jestem w kropce. Czy nie ma jakiegoś rozwiązania, które byłoby dla wszystkich dostępne i przyjemne? Czy może ja jestem pieprzoną idealistką?
Zaczynam się zastanawiać nad disqusem (tak, przeryłam cały Wasz wątek odnośnie tego, wiele mi wyjaśnił i pomógł), ale mnie osobiście ten system się nie podoba estetycznie, poza tym sądzę, że jak moi czytelnicy polegli przy anonimowych komentarzach bloggera, to disqus już w ogóle ich wystraszy...
Bardzo liczę, że ktoś się inteligentnie wypowie w tej sprawie
|
|