Nie lubię E-booków i tak zostanie. Oczy czytając je się bardzo męczą. Wolę papierowe książki, a jeżeli chcę jakąś bardzo przeczytać to nie szkoda mi pieniędzy na kupienie jej.
Jakbym miała kupować wszystkie książki, które chcę przeczytać, nie miałabym za co żyć Dlatego zdecydowanie wolę czytać e-booki. Mam ich trochę na komputerze, czasem wgrywam je sobie na telefon. Są łatwo dostępne
Zaproszone osoby: 14
Imię: Tomek
Wiek: 30 Dołączył/a: 23 Maj 2011 Posty: 319 Miasto: Kraków
Wysłany:
2012-09-07, 19:41
Praktycznie nie czytam 'normalnych' książek - od zawsze czułem do nich wstręt i obcowanie z nimi sprawiało mi ból. Preferuję ebooka czytanego na Kindle - to dopiero wygoda.
werka Blogger.Klub
Wysłany:
2012-09-07, 23:56
jak dla mnie szybko męczą mi się oczy i ciężko mi się czyta w formie elektronicznej,źle się wraca do poprzednich stron...a jak już robić notatki z e-book...strata czasu i energii... ale pewnie moje prawnuki nie będę już wiedziały co to jest książka i jak wygląda, albo będą to sprzedawały jako "antyk" choć pewnie dla większości społeczeństwa to nie lada wygoda...
Dodatkowo, cały świat dzięki temu zyskuje, gdyż rezygnując z niepotrzebnego wydruku ratujesz drzewa przed wycięciem.
A co niszczę korzystając w zamian z elektryczności i elektroniki? Czym są napędane elektrownie, z czego robione i czyim kosztem podzespoły?
Marny argument :p
Książki też można kupować na gorszym papierze z odzysku.
Ksiażka i e-book to jak w dowcipie o zaniku radia na rzecz telewizji - spróbuj prasować oglądając telewizję
Przeciw e-bookom:
zmęczenie oczu,
wyższe koszty w przypadku zalania, zabrudzenia, ukradzenia (lubię czytać - o zgrozo - w wannie, przy jedzeniu, w pociągu, pod drzewem, nad jeziorem, w domu z dziećmi)
brak bodźców sensorycznych - faktura kartek, zapach, zróżnicowane kształty, wielkości, dodatkowe elementy np. w książeczkach dla dzieci
uzależnienie od zasilania
tradycja
Za:
-chyba tylko ilość lektur jakie można wsadzić do plecaka, ale i tu - jak jadę na wakacje to wystarczy mi jedna - dwie książki, bo przecież nie jadę tylko czytać!
- a moze jeszcze i więcej miejsca w małym mieszkaniu - jednak bez ksiażek jest ono jakieś smutne, sterylne...
werka Blogger.Klub
Wysłany:
2012-09-08, 17:10
no ale nie wszystkich stać na porządny czytnik...:( być może kiedyś nasze płace wzrosną i będzie to w standardzie życia, ale o tym chyba możemy pomarzyć...
E-booki mają swoje zalety, jasne (a taki czytnik Kindle sama chętnie bym sobie sprawiła), ale jednak - jak dla mnie - prawdziwa książka to taka drukowana, którą mogę sobie postawić na półce. Zapach, faktura, ciężar - e-book tego nie zapewni, jest taki nijaki. To dokładnie tak jak z listami i e-mailami, te drugie tańsze, wygodniejsze, szybsze, ale nie mają nic z klimatu i satysfakcji jakie przynosiła tradycyjna korespondencja.
______________________________________________________ Nic na siłę. Weź większy młotek.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).