Imię: Asia Pomogła: 39 razy Wiek: 36 Dołączyła: 21 Wrz 2007 Posty: 1500 Miasto: Warszawa
Wysłany:
2008-12-20, 13:03
cóż, prawdą jest, że tabletki czasami zawodzą...
dlatego dobrze zawsze mieć pod ręką prezerwatywę.
każda kobieta ma PMS, tylko akurat kiedy jest w trakcie , to nie daje sobie tego wytłumaczyć, a jak już go nie ma i ktoś wspomni to odpowie 'no co Ty gadasz'
a na serio , to zazdroszczę dziewczynom, które gładko przechodzą czas przed okresem. ja się ostatnio zachowuję fatalnie aż wstyd.
______________________________________________________ teraz ja jestem sprite, a ty pragnienie
no ja właśnie uważam, że lepiej tabletek nie brać, przynajmniej jeszcze w moim wieku. hormony to hormony, a ja nie chcę przytyć jeszcze bardziej, a widziałam wiele osób gdzie tak właśnie po tabletkach się zaczęło robić.
gumki & kalendarzyk to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie.
ja żadnego PSM też nie mam na szczęście.
______________________________________________________ |||||
Innerpartysystem - die tonight live forever
Pomogła: 30 razy Wiek: 41 Dołączyła: 01 Maj 2008 Posty: 875 Miasto: z DNA
Wysłany:
2008-12-20, 18:03
po tabletkach się nie tyje, przynajmniej nie po tych, co u nas w Polsce dostaniesz, chyba, że lekarz da ci lek przed lat 20-30.
aktualnie tabletki zawierają dużo mniej hormonów, więc nie ma mowy o tyciu przez tabletki (jest tylko jedna możliwość: jeśli wierzysz, że utyjesz przez nie, nieświadomie będziesz do tego dążyć przez np. zwiększone ilości jedzonej żywności).
ja osobiście na tabletkach nie przytyłam ni grama, ba, schudłam 2 kilo ^^
żadna tez z moich koleżanek z liceum i studiów nie przytyła po tabletkach.
ale ogólnie rzecz biorąc tabletki to sprawa indywidualna - źle dobrane mogą nawet wywołać oziębłość, dyskomfort współżycia i inne istotne czynniki wpływające na kobietę i jej ciało.
nie polecam tabletek dziewczynom z problemami z wątrobą - jak sama miałam, po roku się okazało, że tabletki były przyczyną bólów wątroby - jeśli się chce nadal stosować antykoncepcje hormonalną należałoby się zastanowić nad plastrami albo zastrzykami, ktore omijają wątrobę
swoją drogą niewiele lekarzy o tym mówi, ale po tabletkach mogą (ale nie muszą!) wystąpić problemy z cyklem i hormonami jako takimi. mówi się że po odstawieniu tabletek można nawet zajść w ciążę normalnie i nawet w ciągu pierwszego cyklu, ale to tylko połowiczna prawda - owszem, tak jest, ale kazda kobieta jest inna a co za tym idzie - jej organizm inaczej sie dostosowuje i moga wystąpić działania nieporzadane w postaci nieregularnego cyklu, zaniku miesiaczki, obnizone/podwyższone hormony - a w efekcie trudności w zajściu w ciąże.
a PMS...
kiedyś miałam tak okropne bóle w pierwszym dniu, że żadne przeciwbólowe nie pomagały - a ja "chodzilam" po scianach wyjąc z bólu. od tego był tylko poród bolesniejszy
Pomogła: 12 razy Wiek: 36 Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2978 Miasto: Wrocław
Wysłany:
2008-12-20, 21:13
teneniel napisał/a:
po tabletkach się nie tyje, przynajmniej nie po tych, co u nas w Polsce dostaniesz, chyba, że lekarz da ci lek przed lat 20-30.
Moja przyjaciółka przez tabletki przytyła siedem kilo. Wszystko przez to, że przez hormony woda zaczęła jej się w organiźmie zatrzymywać. Zmieniła tabletki, popiła trochę herbatek moczopędnych i wszystko jest w porządku . Trochę z niej uszło. W każdym razie pewnie pomyślicie, że ona przesadza, ale naprawdę... Odkąd zaczęła brać tabletki przytyła w oczach.
Rashell napisał/a:
dobre tabletki nie są złe, ale ja bym miała schizy gdyby to była moja jedyna ochrona.
Pewnie później byś się przyzwyczaiła. Prawda jest taka, że tabletki zapewniają większą ochronę niż prezerwatywy! Ale człowiek już tak ma, że tą ochronę to musi czuć wszystkimi bodźcami a nie tylko wierząc w działanie tabletek hormonalnych .
pudi91 napisał/a:
Zzielona, a więc wychodzi na to że również dostajesz takiego szału przed każdym okresem? A co wtedy robisz.
No ja może nie rzucam nożami i talerzami w każdego, kto się obok mnie przewinie, ale mam cholernie zmienne nastroje. Raz chce mi się płakać (najczęściej bez powodu - kiedyś na przykład zaczełam wyć bo w lodówce nie było niczego do jedzenia, stwierdziłam, że wszyscy się na mnie uwzięli, łącznie z lodówką... ), raz mam ochotę zniszczyć wszystko co się wokół mnie znajduję, złoszczę się... A potem nagle jestem radosna. Niestety Dwa pierwsze zachowania bywają najczęściej. Czasami trochę pobolewają mnie jajniki.
W sumie teraz już jest trochę lepiej, bo jakoś zminimalizowałam napięcia w moim życiu (m.in. stresogenny były, który nie rozumiał mojego problemu, co wkurzało mnie jeszcze bardziej).
Ogólnie chodzi o to, że kobieta gdy jest kilka bądź kilkanaście dni przed okresem jest bardziej wrażliwa na wszystko to, co ją otacza. Jest bardziej emocjonalna. Wielu facetów tego nie rozumie i nie ma w tym niczego dziwnego bo nigdy nie byli kobietą, dlatego nie wiedzą jak to jest (np. mój były ex-psycholog twierdził, że PMS to jest wymysł kobiet i tak naprawdę to ja sobie tylko "wkręcam", że tylko 2% kobiet cierpi na tą chorobę, bo tak wyczytał ze swoich książek akademickich ==).
ja tyle wiem, co widziałam.
moja nauczycielka od pigułek antykoncepcyjnych przytyła ze 30kg.
moja siostra bierze leki z hormonami, i też z 15kg, więc wolę nie ryzykować.
wolę mechanicze sposoby.
______________________________________________________ |||||
Innerpartysystem - die tonight live forever
Imię: Asia Pomogła: 39 razy Wiek: 36 Dołączyła: 21 Wrz 2007 Posty: 1500 Miasto: Warszawa
Wysłany:
2008-12-21, 01:05
Zzielona napisał/a:
mój były ex-psycholog
Agata, podwójne zaprzeczenie sprawia, że mam wrażenie jakby był obecnym
ja po tabletkach żadnej zmiany nie zauważyłam. od dwóch miesięcy ich nie biorę z pewnych powodów i dopiero cierpię. tak nieregularnego okresu to jeszcze nie miałam, no i ból nie do zniesienia. ale to ponoć minie.
______________________________________________________ teraz ja jestem sprite, a ty pragnienie
miglu149 mm1
Imię: Piter Pomógł: 30 razy Wiek: 30 Dołączył/a: 21 Lip 2008 Posty: 2220
Wysłany:
2008-12-21, 10:53
Amira napisał/a:
podwójne zaprzeczenie sprawia, że mam wrażenie jakby był obecnym
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).