Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

::
Zamknięty przez: Htsz
2016-04-08, 16:00
Autor Wiadomość
godson90 

Dołączył/a: 05 Sie 2007

Wysłany: 2008-12-20, 09:05   

Yzoja, faktycznie jesteś kobietą. W sumie głupio wyszło ale cóż... tak bywa ;]

Zzielona, a więc wychodzi na to że również dostajesz takiego szału przed każdym okresem? A co wtedy robisz.

Wracając do tematu, wolę gumki niż jakieś zakichane tabletki. Chodź nie uprawiam seksu regularnie to jednak wole się zabezpieczać.

podziel si� tym postem na:

Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

rashell 
Blogowicz.Friend

Pomogła: 1 raz
Miasto: katowic

Wysłany: 2008-12-20, 11:00   

dobre tabletki nie są złe, ale ja bym miała schizy gdyby to była moja jedyna "ochrona".

ja nie mam żadnego PMS o co choo xD

miglu149 
mm1

Imię: Piter
Dołączył/a: 21 Lip 2008

Wysłany: 2008-12-20, 11:44   

Moja mama tak ma... Przez kilka dni w miesiącu muszę uważać np z ocenami, żeby nie dostać jakiegoś szlabanu :P .

Krzysiek 
WordPress.Klub
Pan Cosiek

Zaproszone osoby: 4
Imię: Krzysztof
Dołączył/a: 18 Maj 2008
Miasto: R-ków.

Wysłany: 2008-12-20, 12:48   

to moja mama chyba całe życie mam PMS :yay:
może metody relaksacyjne by pomogły? Zzielona, co o tym myślisz?

Asiek 
Blogowicz.Friend

Imię: Asia
Pomogła: 39 razy
Miasto: Warszawa

Wysłany: 2008-12-20, 13:03   

cóż, prawdą jest, że tabletki czasami zawodzą...
dlatego dobrze zawsze mieć pod ręką prezerwatywę.

każda kobieta ma PMS, tylko akurat kiedy jest w trakcie , to nie daje sobie tego wytłumaczyć, a jak już go nie ma i ktoś wspomni to odpowie 'no co Ty gadasz' :D
a na serio , to zazdroszczę dziewczynom, które gładko przechodzą czas przed okresem. ja się ostatnio zachowuję fatalnie :/ aż wstyd.

Yzoja 
WordPress.Klub
Psychofanka ||l||

Zaproszone osoby: 3
Imię: Angelika Wincenta
Pomogła: 8 razy
Miasto: Zabrze

Wysłany: 2008-12-20, 16:45   

hah.
no jestem kobietą ;)

dzięki za zauważenie :P

no ja właśnie uważam, że lepiej tabletek nie brać, przynajmniej jeszcze w moim wieku. hormony to hormony, a ja nie chcę przytyć jeszcze bardziej, a widziałam wiele osób gdzie tak właśnie po tabletkach się zaczęło robić.

gumki & kalendarzyk :P to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie.

ja żadnego PSM też nie mam ;) na :twisted: szczęście.

teneniel 
WordPress.Klub
Lineage II Gamer

Pomogła: 30 razy
Miasto: z DNA

Wysłany: 2008-12-20, 18:03   

po tabletkach się nie tyje, przynajmniej nie po tych, co u nas w Polsce dostaniesz, chyba, że lekarz da ci lek przed lat 20-30.
aktualnie tabletki zawierają dużo mniej hormonów, więc nie ma mowy o tyciu przez tabletki (jest tylko jedna możliwość: jeśli wierzysz, że utyjesz przez nie, nieświadomie będziesz do tego dążyć przez np. zwiększone ilości jedzonej żywności).

ja osobiście na tabletkach nie przytyłam ni grama, ba, schudłam 2 kilo ^^
żadna tez z moich koleżanek z liceum i studiów nie przytyła po tabletkach.

ale ogólnie rzecz biorąc tabletki to sprawa indywidualna - źle dobrane mogą nawet wywołać oziębłość, dyskomfort współżycia i inne istotne czynniki wpływające na kobietę i jej ciało.
nie polecam tabletek dziewczynom z problemami z wątrobą - jak sama miałam, po roku się okazało, że tabletki były przyczyną bólów wątroby - jeśli się chce nadal stosować antykoncepcje hormonalną należałoby się zastanowić nad plastrami albo zastrzykami, ktore omijają wątrobę :)

swoją drogą niewiele lekarzy o tym mówi, ale po tabletkach mogą (ale nie muszą!) wystąpić problemy z cyklem i hormonami jako takimi. mówi się że po odstawieniu tabletek można nawet zajść w ciążę normalnie i nawet w ciągu pierwszego cyklu, ale to tylko połowiczna prawda - owszem, tak jest, ale kazda kobieta jest inna a co za tym idzie - jej organizm inaczej sie dostosowuje i moga wystąpić działania nieporzadane w postaci nieregularnego cyklu, zaniku miesiaczki, obnizone/podwyższone hormony - a w efekcie trudności w zajściu w ciąże.

a PMS...
kiedyś miałam tak okropne bóle w pierwszym dniu, że żadne przeciwbólowe nie pomagały - a ja "chodzilam" po scianach wyjąc z bólu. od tego był tylko poród bolesniejszy :/

Inez 
Blogowicz.Friend

Pomogła: 12 razy
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2008-12-20, 21:13   

teneniel napisał/a:

po tabletkach się nie tyje, przynajmniej nie po tych, co u nas w Polsce dostaniesz, chyba, że lekarz da ci lek przed lat 20-30.

Moja przyjaciółka przez tabletki przytyła siedem kilo. Wszystko przez to, że przez hormony woda zaczęła jej się w organiźmie zatrzymywać. Zmieniła tabletki, popiła trochę herbatek moczopędnych i wszystko jest w porządku :) . Trochę z niej uszło. W każdym razie pewnie pomyślicie, że ona przesadza, ale naprawdę... Odkąd zaczęła brać tabletki przytyła w oczach.

Rashell napisał/a:

dobre tabletki nie są złe, ale ja bym miała schizy gdyby to była moja jedyna ochrona.

Pewnie później byś się przyzwyczaiła. Prawda jest taka, że tabletki zapewniają większą ochronę niż prezerwatywy! Ale człowiek już tak ma, że tą ochronę to musi czuć wszystkimi bodźcami a nie tylko wierząc w działanie tabletek hormonalnych :P .

pudi91 napisał/a:

Zzielona, a więc wychodzi na to że również dostajesz takiego szału przed każdym okresem? A co wtedy robisz.

No ja może nie rzucam nożami i talerzami w każdego, kto się obok mnie przewinie, ale mam cholernie zmienne nastroje. Raz chce mi się płakać (najczęściej bez powodu - kiedyś na przykład zaczełam wyć bo w lodówce nie było niczego do jedzenia, stwierdziłam, że wszyscy się na mnie uwzięli, łącznie z lodówką... :P ), raz mam ochotę zniszczyć wszystko co się wokół mnie znajduję, złoszczę się... A potem nagle jestem radosna. Niestety Dwa pierwsze zachowania bywają najczęściej. Czasami trochę pobolewają mnie jajniki.
W sumie teraz już jest trochę lepiej, bo jakoś zminimalizowałam napięcia w moim życiu (m.in. stresogenny były, który nie rozumiał mojego problemu, co wkurzało mnie jeszcze bardziej).
Ogólnie chodzi o to, że kobieta gdy jest kilka bądź kilkanaście dni przed okresem jest bardziej wrażliwa na wszystko to, co ją otacza. Jest bardziej emocjonalna. Wielu facetów tego nie rozumie i nie ma w tym niczego dziwnego bo nigdy nie byli kobietą, dlatego nie wiedzą jak to jest (np. mój były ex-psycholog twierdził, że PMS to jest wymysł kobiet i tak naprawdę to ja sobie tylko "wkręcam", że tylko 2% kobiet cierpi na tą chorobę, bo tak wyczytał ze swoich książek akademickich ==).

Yzoja 
WordPress.Klub
Psychofanka ||l||

Zaproszone osoby: 3
Imię: Angelika Wincenta
Pomogła: 8 razy
Miasto: Zabrze

Wysłany: 2008-12-20, 22:24   

ja tyle wiem, co widziałam.
moja nauczycielka od pigułek antykoncepcyjnych przytyła ze 30kg.
moja siostra bierze leki z hormonami, i też z 15kg, więc wolę nie ryzykować.

wolę mechanicze sposoby.

rashell 
Blogowicz.Friend

Pomogła: 1 raz
Miasto: katowic

Wysłany: 2008-12-20, 23:43   

moje koleżanki po tabletkach dostawały dziwnych napadów złości i w ogóle nagłe zmiany nastrojów

Asiek 
Blogowicz.Friend

Imię: Asia
Pomogła: 39 razy
Miasto: Warszawa

Wysłany: 2008-12-21, 01:05   

Zzielona napisał/a:

mój były ex-psycholog

Agata, podwójne zaprzeczenie sprawia, że mam wrażenie jakby był obecnym :D

ja po tabletkach żadnej zmiany nie zauważyłam. od dwóch miesięcy ich nie biorę z pewnych powodów i dopiero cierpię. tak nieregularnego okresu to jeszcze nie miałam, no i ból nie do zniesienia. ale to ponoć minie.

miglu149 
mm1

Imię: Piter
Dołączył/a: 21 Lip 2008

Wysłany: 2008-12-21, 10:53   

Amira napisał/a:

podwójne zaprzeczenie sprawia, że mam wrażenie jakby był obecnym
Nie. To jest "czas" zaprzeszły :P .

::
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi