czy zdjęcia do wpisów robione własnoręcznie nobilitują w waszych oczach dany blog ?
Jeżeli ktoś nie tylko pisze własne teksty, którymi dzieli się na blogu, ale i osobiście dba o grafikę na nim - to tylko się cieszyć, że są tacy blogerzy. Świetnie to świadczy o takich ludziach.
Ja po pierwsze zwracam uwagę na tematykę bloga, później poprawność ortograficzną, interpunkcyjną i stylistyczną wpisów, jakość tekstów i szablon. Gdzieś dalej jest poczytność bloga czy zdjęcia, ale te cztery pierwsze elementy są najważniejsze w mojej ocenie.
O jeszcze coś, na co zwracam uwagę, jednak absolutnie nie w pozytywny sposób. Jeśli na blogu włącza się automatycznie muzyka, to nawet nie patrzę na treść czy grafikę, tylko od razu zamykam stronę.
Ja zwracam uwagę na początku na wygląd - przecież wszyscy jesteśmy wzrokowcami. Nie chodzi o to, by szablon był super, hiper, megaśny, ale o to by wszystko do siebie pasowało. Nikt mi chyba nie powie, że żółta czcionka, na różowym tle to dobre wyjście, co?
Tematyka? Dla mnie może być najróżniejsza, mam szeroki wachlarz zainteresowań. Ale na pewno błędy ortograficzne, pisanie traffką (chociaż teraz już minęła na to faza), czy pisanie bloga słodziutkim językiem 16latki - za to od razu podziękuję
Dla mnie najważniejsza jest estetyka w wyglądzie bloga i pisaniu posta (mam tutaj głównie na myśli wyrównany tekst od lewej do prawej - to moja mała obsesja i bardzo zwracam na to uwagę). Wygląd jest ważny, nie ma co ukrywać i udawać, że jest inaczej, bo na pewno będę miała inne wrażenie o blogu, który jest napchany przeróżnymi widgetami, dodatkami (czasami naprawdę zbędnymi), a inaczej na takiego, który jest schludny i nie przytłacza ilością dodatków czy mieszanką kolorów (lubię stonowane barwy, a już najbardziej białe blogi, bo oczy mi wysiadają podczas czytania białego tekstu na czarnym tle).
Tematyka też jest ważna - nie czytam blogów o modzie, bo mnie nie interesują, ale chętnie wchodzę na blogi dotyczące recenzji książej/filmów czy na blogi graficzne (lubię popatrzeć na ładne rzeczy).
GoodByAccident [Usunięty]
Wysłany:
2013-12-01, 22:34
Pierwsze wrażenie więc wyczucie estetyki, Nie lubię trochę tych reklam na bocznym pasku- w sensie reklam na których można zarabiać. Ogólnie jeśli już wejdę na bloga zawsze daję mu szansę. Zawsze czytam przynajmniej ostatni wpis. To w końcu nadal jest trochę sfera prywatna, więc należy się szacunek.
Pierwsze wrażenie - szablon. Zdecydowanie preferuję jasne szablony. Nie lubię, kiedy nagłówek zajmuje pół strony. Bardzo ważna jest czcionka - szkoda mi męczyć oczy, gdy jest mała, niewyraźna. Później patrzę na zdjęcia, treść (jak są błędy ortograficzne to od razu zamykam okno).
Kiedy wejde na czyjegoś bloga, pierwsze co się w oczy to oczywiście wygląd. Kolorystyka, schludność szablonu, nagłówek, dopasowane szczegóły. Potem patrzę się na błędy w postach. Jeżeli chodzi o te sprawy, to jestem bardzo czepialska. Brak przecinka? Blog traci w moich oczach. Dlatego radzę na to uważać. Na samym końcu czytam posty.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).