Rękodzielnicy po napisaniu posta mogą dodać zdjęcie do serwisu Pinterest czy rodzimego Stylowi. Również Flickr, Craftgawker, FoodGawker. Ja tak robię z każdym postem. Zdjęcia, choć nie profesjonalne i dużo można by w nich zmienić, przyciągają uwagę. Mam sporo wejść z tych serwisów. Na Stylowi nie mam konta ale na pozostałych owszem. Może to czasochłonne ale warto.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Skoro już jesteśmy przy fb to mam pytanie: w którym momencie warto robić fanpage na fb? Chodzi mi o to,że czasem śmiesznie wygląda jak blog ma swoje konto na fb, lubi je 2 osoby, a pod każdym postem góra 4 komentarze(w tym 2 autora)..
Mam blog typu lifestyle, więc (wiadomo czego) może nie urywa, ale zastanawiam się w którym momencie zacząć działać na fb(mam na to trochę ochotę, bo podobno warto)?
nie-umiem-pisac, na tym forum jest już sporo tematów o FB i ogólnie takich, które warto przeczytać zanim zacznie się zadawać pytania Kiedy założyć fanpage?
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
U mnie sytuacja była troszkę odwrotna, a mianowicie najpierw miałem stronę na FB, a potem wymyśliłem, że założę bloga Także pewne grono odbiorców już było i nadal jest. Jednak tak jak piszecie wyżej - wszystko opiera się o kwestię prezentacji tego co chcemy przekazać, o czas i systematyczność.
Poza tym staram się latać po forach związanych z tematyką mojego bloga i w miarę aktywnie tam działać (żaden spam, sama merytoryka )
______________________________________________________ lubiewhisky.pl - wszystko o whisky!
Pomógł: 1 raz Dołączył/a: 31 Maj 2014 Posty: 18 Miasto: Polska
Wysłany:
2014-06-01, 16:21
Moim zdaniem najlepsze co można zrobić dla swojego bloga to pozycjonować go.
1. Ustalić frazy na podstawie ilości wyświetleń i trendów.
2. Optymalizować treść pod słowa kluczowe.
3. Przekierować profil lików na domenę i zawartość.
nie u wszystkich jest to dobre posunięcie. Nie każdy potrafi wykorzystać taki ruch przez co ma niskie czasy sesji i wysoki procent odrzuceń.
Trzeba być wypozycjonowanym na bardzo dużo fraz związanych z tematyką bloga by zyskać coś więcej poza jednorazowymi odwiedzinami. Nie jest to proste.
Lepiej zadbać o różne źródła odwiedzin - bezpośrednie, ze społeczności, z forów i innych blogów. Żadne nie powinno dominować na tyle, by po odcięciu nasz blog przestał istnieć dla internautów.
Zobacz jaki fragment wypowiedzi zacytowałem. Tak wysoki procent wejść z wyszukiwarki oznaczałby, że tylko 10-20% pochodzi z innych źródeł. Łapiesz jakiś filtr czy bana i nie istniejesz :=)
Jeżeli chodzi o pierwsze pozycje. Wielokrotnie miałem wysokie pozycje na różne frazy, nawet dla tego forum. Te mniej trafione zaniżały resztę statystyk, bo ludzie odbijali się od strony, na którą weszli - czasy były poniżej 30 sekund, odrzucenia prawie 100%. Obecnie mam podobnie z zapytaj.com.pl - udzielałem się tam sporo, ale mimo dużej ilości wejść trwają one po 15-35 sekund, co nie niesie ze sobą praktycznie żadnej wartości.
Pierwsza pozycja nie gwarantuje także tak dużej ilości przejść jakby się to mogło wydawać. Mam wgląd w statystyki pewnego sklepu i na kilka kluczowych fraz, mimo top3 (w większości top1), CTR wynosi 30-40%, bo dookoła wyświetla się pełno reklam.
Dla osoby, która prowadzi stronę pod wyszukiwarki może to i dobre, bo zyska sporo ruchu, który może nabić sakwę. Osoba próbująca zbudować społeczność wokół swojej witryny powinna zadbać o coś więcej niż SEO.
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył/a: 06 Wrz 2013 Posty: 39 Miasto: Kraków
Wysłany:
2014-06-02, 19:42
Wysokie lub nawet pierwsze miejsce w Google na różne frazy jest fajne, ale tak jak pisze Htsz, sam zbyt duży % udział wyszukiwarki Google w wejściach na bloga nie jest już zbyt fajny. Z jednej strony kiedyś można te wejścia stracić (np. z powodu zmiany adresu www lub nagłej utraty dobrych miejsc w Google na kluczowe frazy). Zaś z drugiej strony znaczna część wejść z Google nie jest wartościowa dla blogera. Ludzie w wyszukiwarce często szukają jakichś informacji lub zdjęć/filmów, wchodzą na chwilę (przeważnie na krótko), coś przeczytają, przeglądną lub na szybko "rzucą okiem" i wychodzą. Wielu z nich wraca tylko sporadycznie (raz na jakiś czas) lub w ogóle nie wraca.
Co prawda da się przez Google zdobyć również stałych czytelników, ale jaki % oni stanowią spośród wszystkich odwiedzających tą drogą?
Najbardziej wartościowi dla bloga są stali czytelnicy, którzy przywiązują się do blogera i regularnie odwiedzają bloga wchodząc na niego bezpośrednio (poprzez adres www lub kliknięcie w zakładkę przeglądarki). W tym przypadku nawet ewentualna zmiana adresu www nie jest już takim problemem, bo stali czytelnicy mogą pójść za blogerem i przyzwyczaić się do nowego adresu www (trzeba ich tylko odpowiednio poinformować na starym adresie www). To chyba jedyne źródło wejść na bloga, w przypadku którego nie trzeba się martwić, gdy stanowi spory % wszystkich wejść.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).