|
Blogerzy wszystkich platform, łączcie się! Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu
|
| Autor |
Wiadomość |
Temat: Strona 'O Mnie' / 'About'? |
Alechanted
Odpowiedzi: 77
Wyświetleń: 30724
|
Forum: Trendy w Blogosferze Wysłany: 2015-03-29, 18:29 Temat: Strona 'O Mnie' / 'About'? |
Oczywiście. Anonimowość nie sprzyja blogom. Nawet jakieś badania robili i okazuje się, że ludzie najchętniej czytali blogi z wędrującym okienkiem z twarzą autora z boku tekstu. Generalnie użytkownicy chcą wiedzieć z kim mają do czynienia - daje to pewną iluzję kontaktu co zachęca do czytania.
No i mam zdjęcie, daje personalne, krótki opisik i dane kontaktowe |
Temat: [serial] The Strain (Wirus) |
Alechanted
Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 1789
|
Forum: Filmy i seriale Wysłany: 2015-03-10, 07:11 Temat: [serial] The Strain (Wirus) |
Obejrzałem pierwszy sezon, nie porwał mnie za bardzo i drażniło mnie to przekombinowanie w postawach różnych postaci, prowadzone w dodatku kompletnie bez jakiejś konsekwencji. Momentami miałem wrażenie, że scenarzysta scenariusza nie napisał, tylko w trakcie kręcenia następnego odcinka losował sobie kto dziś stoi po czyjej stronie i jaki ma w tym interes.
Drugi sezon po drugim odcinku odpuściłem i na tym właśnie stoję |
Temat: [opinia] Blog popularnonaukowy - co sądzicie? |
Alechanted
Odpowiedzi: 79
Wyświetleń: 24577
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2015-03-09, 13:17 Temat: [opinia] Blog popularnonaukowy - co sądzicie? |
Najnowszy tekst prezentuje się dobrze. Nie wygląda na aż tak surowy i w skrócony sposób jakoś nam naświetla problem. Ja bym poszedł w nieco dłuższe teksty, ale to prawdopodobnie zła porada, bo większość ludzi nie lubi długo się skupiać na jednej rzeczy |
Temat: Aparaty fotograficzne... |
Alechanted
Odpowiedzi: 100
Wyświetleń: 30613
|
Forum: Fotografia Wysłany: 2015-03-04, 09:49 Temat: Aparaty fotograficzne... |
Quacky napisał/a: Przymierzam się do zakupu swojej pierwszej lustrzanki. Jestem totalnym amatorem, nigdy wcześniej nie miałem styczności z aparatami. Aparat będę służył oczywiście do nauki i zdobywania praktyki. Wybór ma paść na Nikona D3200. Tutaj rodzi się pytanie. Czy to dobry wybór? Wydaje mi się, że w tej klasie cenowej jest to wybór całkiem rozsądny. Na jego korzyść przemawia również nagrywanie naprawdę dobrych filmów w rozdzielczości full HD (jest to dla mnie ważna funkcja) oraz wejście audio na mikrofon zewnętrzny. Mój budżet to ok. 1800 zł.
D3200 to dobry wybór? Doradzacie, odradzacie?
PS. Jeśli tak, to czy warto dopłacić kilka stówek i wziąć zestaw z obiektywem 18-105VR czy lepiej brać standardowe 18-55VR II?
Sam niedawno przechodziłem przez podobne problemy. Co prawda nie siedzę w ogóle w nikonach, ale zasady są niezmienne od zawsze niezależnie od marki.
Z zasady więcej szkła = lepiej.
Smutna prawda jest taka, że to nie body a szkło jest Twoją siłą - zaraz oczywiście za umiejętnościami. Możesz wydać 12000zł na body i używać szkła za 250zł i szału nie będzie (kompletnie odcinając się od umiejętności i magicznych amuletów). Natomiast jeżeli kupisz tanie body, niech to będzie nawet tani pentax i komplet dobrej jakości szkieł (+ oczywiście słoik, najlepszy po musztardzie, o ile ostra), to weźmiesz pana z pierwszym wymienionym zestawem na sucho.
(pamiętam jak na pokazie fireshow stał przede mną gość z zestawem o wartości całego pałacu w krakowie, sam jego statyw kosztował niewiele mniej od mojego aparatu. Koleś jednak chyba go skądś pożyczył, bo później jak się okazało - te zdjęcia były... beznadziejne, bo w ogóle nie miał pojęcia jak tego używać. Ostrość na pustkę, iso 12800 i krótki czas naświetlania. Dlaczego? Nie wiem. Nie mogę znaleźć jego zdjęć z imprezy, ale mam swoje. Nie jest idealne, bo dopiero zaczynałem. Na szczęście temat banalny, więc i tak miło popatrzeć - http://fc02.deviantart.ne...ted-d6fnv0e.jpg - zestaw za lekko ponad tysiaka - używany)
Oczywiście, warto brać tu pod uwagę kwestie awaryjności, ale w przypadku canonów z tego co wiem awaryjność nie jest zależna od półki cenowej, a od niektórych numerków - po prostu niektóre modele mają swoje fanaberie, dlatego zawsze polecam przeczytać ze dwie, 3 recki i poszukać ŻALI na forach dla danego modelu. Jeżeli jest ich (żali) dużo przy średniej i niskiej półce cenowej, to sprawdź starszy lub nowszy odpowiednik. Jeżeli są jakiekolwiek dla górnej półki, zrób j.w. (mamy mniej użytkowników dobrych ciałek).
Lepiej dopłacić kilka stówek i wziąć lepsze szkło... i najlepiej zaraz coś dokupić. Dwa dość uniwersalne szkła dadzą radę na początek. Apetyt rośnie w trakcie jedzenia. Jak czegoś nie będziesz mógł zrobić bo szkło Cię będzie ograniczać zaraz zaczniesz szukać rozwiązania
Warto kolekcjonować monety żeby je wydać na kilka podstawowych filtrów oraz na dobrą lampę (lampa nie jest wrogiem fotografa i można bić tych, którzy twierdzą inaczej [czyli tych, którzy nie potrafią z niej prawidłowo korzystać])
no i tyle ode mnie. Mam nadzieję, że bardziej doświadczeni będą bardziej pomocni |
Temat: [PHOTOSHOP] Jak zrobić animacje |
Alechanted
Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 7723
|
Forum: Grafika - dyskusje, tutoriale, pomocna dłoń Wysłany: 2015-02-26, 17:52 Temat: [PHOTOSHOP] Jak zrobić animacje |
Daj mi kilka dni, to na początku przyszłego tygodnia zrobię nowe. Też używam photoshopa, a animacje to nie jest jakaś niesamowita sztuka |
Temat: Czy warto publikować fragmenty postów na innej stronie/blogu |
Alechanted
Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 2188
|
Forum: Promocja Bloga Wysłany: 2015-01-15, 12:01 Temat: Czy warto publikować fragmenty postów na innej stronie/blogu |
Optymistycznie patrząc? Popularność. Na takiej stronie będzie X blogów z dobrym contentem. Leniwi zamiast wejść na każdego bloga z osobna zajrzą na jego stronę i wybiorą interesujące ich wpisy. Gość do tego ustawi sobie reklamy i będzie trzepał hajsy od gugla za reklamowanie Twojego bloga |
Temat: moje ulubione piwo to... |
Alechanted
Odpowiedzi: 118
Wyświetleń: 37000
|
Forum: Ruch i odżywianie Wysłany: 2015-01-11, 17:18 Temat: moje ulubione piwo to... |
pequeninha napisał/a: (...)O co biega?(...)
O to, że to, że piwa koncernowe są bez wad jest tylko mitem. Problemem nagminnym jest np diacetyl, wynikający ze zbyt krótko przeprowadzonej fermentacji (nuty maślane), który właśnie w niższych temperaturach zanika. Jak weźmiesz ciepłego pilsnera, to może i wypijesz, ale z pewnością nie ze smakiem
Wszystko rozbija się o to, że w niższych temperaturach zapachy wolniej ulatują, czyli są mniej wyczuwalne. Dobrego piwa nie chłodzimy poniżej 10-8 stopni, wiele piw pijemy w temperaturze pokojowej. "Koncerniaki" i wszelkie "piwa powszednie" chłodzi się jak najniżej, bo są po prostu paskudne |
Temat: [WordPress] kilka pytań od laika przed startem bloga |
Alechanted
Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 3892
|
Forum: Forum WordPress Wysłany: 2015-01-03, 23:23 Temat: [WordPress] kilka pytań od laika przed startem bloga |
ad.1
Serwer możesz testowo postawić u siebie - lokalnie. Nie jest to nawet trudna operacja, o ile nie chcesz zbudować molocha, który będzie prawdziwym serwerem, a nie tylko miejscem do testowania różnych webowych bajerów. Potrzebujesz zainstalować apache, php i mysql - o ile to byłoby trudne dla laika, o tyle znalazło się kilku dobroczyńców, którzy zbudowali gotowe, w pełni skonfigurowane paczki. Wybór konkretnej w Twoim przypadku nie ma znaczenia, wydajnościowo to i tak nic. Tego typu paczki to np Wamp i Xampp - obie darmowe, obie banalnie proste.
ad.2
To zależy co to za strona. Oczywiście, jeżeli musisz się wykazać oryginalnością, bo inaczej stracisz klientów, to zainwestujesz. W przypadku bloga przede wszystkim liczy się jednak treść. Wykonywałem kilka zleceń na szablony dla blogerów, ale każdemu z osobna odradzałem takową inwestycję. Wystarczy zainwestować w płatną skórkę i dostosować ją do swoich potrzeb i to wystarczy, byś była czytelna i dość oryginalna - a w przypadku wordpressa skórek masz więcej, niż dasz radę przejrzeć
Jeżeli dorobisz się całego swojego brandu, t.j. rozpoznawalne logo, slogan, tytuł i styl, to nawet na bazowym szablonie będziesz wyglądać dobrze.
ad.3
Możesz zmienić wszystko |
Temat: Co sądzicie o Skyrim online ? |
Alechanted
Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 3181
|
Forum: Gry Wysłany: 2014-12-28, 16:17 Temat: Co sądzicie o Skyrim online ? |
| Chodzi o The Elder Scrolls Online? |
Temat: Piwne Mity |
Alechanted
Wyświetleń: 4009
|
Forum: Ruch i odżywianie Wysłany: 2014-12-26, 18:37 Temat: Piwne Mity |
Tak, ma wpływ. Alkohol zawarty w piwie ma właściwości diuretyczne. Alkohol pozbywa się z nerek wazopresyny, co pozwala na swobodniejszy przepływ płynów. Oczywiście, efekty takiego leczenia są mozolne - po prostu więcej wydalasz, więc w konsekwencji więcej wypłukujesz. Dużo lepiej działa to jako środek zapobiegawczy - wypłukać wszystko, zanim zdąży się "odłożyć".
Warto dodać, że alkohol przyjmowany codziennie bardziej Ci zaszkodzi, niż pomoże, a żeby efekty były dobre musiałabyś chodzić "napruta" dzień i noc. W konsekwencji po prostu zamiast 0,5l piwa lepiej wypić 1,5l wody. Finalny efekt zdrowotny jest taki sam, a mniej szkodliwy dla reszty organizmu.
Co do paskudnego piwa - weź pod uwagę, że piwa dostępne w każdym sklepie i w każdym pubie to piwa najniższej jakości z możliwych. Różnica między VIPEM, Sarmackim a Carlsbergiem i Książęcym jak tak naprawdę żadna - to ten sam gatunek piwa - jasny "eurolager" i każde z tych piw będzie smakować tak samo. Zanim powiesz, że nie lubisz piwa powinnaś spróbować przynajmniej niektórych innych przedstawicieli!
Na start piwa jasne i mocne o solidnym charakterze (nie mylić z tymi, które mają ogromne "12%" na puszce) - np Belgijski Dubbel (ostatnio po KPD w żywcu pojawił się Cieszyński Dubbel receptury Czesława Dziełaka), Trippel - np La Trappe, czasem spotykane w sieci E. Leclerc czy Barley Wine (dostępne w specjalistycznych sklepach z piwem)
warto zainteresować się piwami o solidnym, chmielowym charakterze (nuty cytrusowe, nuty owocowe, mocna gorycz), np India Pale Ale, American India Pale Ale, Cascadian Dark Ale (sklepy nastawione na sprzedaż piw niszowych, najczęściej można spotkać dzięki dwóm polskim markom - pinta i alebrowar)
lub coś konkretnie abstrakcyjnego, jak np Milk Stout, czyli stout z dodatkiem laktozy, czy piwa flandryjskie (kwaśne) (sklepy specjalistyczne)
Wszystkie te wymienione od jasnego eurolagera, a także od siebie samych różnią się jak kawa różni się od herbaty
Generalnie, piwo poniżej tych 6 zł to w przypadku naszego kraju jak odpowiednik jabola w temacie win. Trunek, który nie ma smakować, a po prostu kopać. |
Temat: Pytanie do Panów - dobra kuchnia czy dobry seks? |
Alechanted
Odpowiedzi: 24
Wyświetleń: 10519
|
Forum: Sex, Miłość i przyjaźń Wysłany: 2014-12-24, 14:58 Temat: Pytanie do Panów - dobra kuchnia czy dobry seks? |
Gotować potrafię naprawdę nieźle, więc odpowiedź jest oczywista |
Temat: Piwne Mity |
Alechanted
Wyświetleń: 4009
|
Forum: Ruch i odżywianie Wysłany: 2014-12-24, 11:11 Temat: Piwne Mity |
Hej. Za piwnego eksperta zdecydowanie się nie uważam, ale zdecydowanie jestem piwnym pasjonatem i wiem więcej, niż miażdżąca większość "piwoszy". Poza tym, że miałem przyjemność degustować każdy styl piwa zatwierdzony przez BJCP, uczestniczyć w profesjonalnym kursie sensorycznym i zderzyć się z każdą bardziej istotną marką z całego globu, to od dłuższego czasu warzę własne piwa i czynnie uczestniczę w życiu piwnej polski. Dodatkowo jestem członkiem Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.
Generalnie bardzo boli mnie, że świadomość w temacie piwa w naszym kraju jest na poziomie tragicznym. Wiele osób w całym tym braku świadomości nawet myśli, że jest u nas w porządku i że Polska wie o piwie więcej, niż ktokolwiek inny. Wystarczy pojechać na zachód, do Niemiec, Holandii, Belgii (do Belgii koniecznie, to prawdziwi piwni geniusze) czy Wielkiej Brytanii, żeby zauważyć, jak głęboko tkwimy w tej ciemnej pupie z naszą wiedzą.
Ostatnio skonfrontowałem się z mitem bydlęcej żółci, która miała być składnikiem dodawanym w zastępstwie za chmiel w większych browarach. Wpis spotkał się z ciepłym przyjęciem i wiele osób zainteresowało się tematem głębiej. W kilku miejscach w sieci ruszyła dyskusja na temat piwa i kilka osób zaczęło się w tym kierunku rozwijać.
Artykuł dostępny tutaj
Szerzenie świadomości piwnej to jeden z celów, który sobie postawiłem zakładając alechanted.pl, więc zakładam wątek, aby dać wam miejsce do zadawania WSZELKICH pytań związanych z piwem i piwowarstwem. Obiecuję, że żadnego pytania nie pozostawię bez odpowiedzi! Kilka różnych błędów myślowych miałem już okazję poprawiać w kilku innych wątkach (i dalej będę to robił), jednak mocno wierzę, że temat taki jak ten jest głęboko potrzebny. Oczywiście, nikogo nie będę wyśmiewał i z nikogo nie mam zamiaru szydzić. Potraktujcie mnie jak piwną dobrą ciocię
Piwne Q&A czas zacząć! |
| |
↑ skocz na górę ↑ | shoutbox | |
|
|
 |
|
 |